2013-01-04 21:37:03
Φωτογραφία για Τα αντισυλληπτικά προκαλούν θρόμβωση;
Τα αντισυλληπτικά και η θρόμβωση: Ποια η σχέση τους;

Τι τονίζεται στις μελέτες 

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα αντισυλληπτικά χαμηλής δόσης με δροσπιρενόνη είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν θρόμβωση από αυτά που χρησιμοποιούν άλλες μορφές προγεστίνης. Ως αποτέλεσμα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έβαλε νέες προειδοποιήσεις στις ετικέτες τους.

Η αλήθεια 

Αν και όλα τα ορμονικού τύπου αντισυλληπτικά αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσεις θρόμβο, η δροσπιρενόνη τον αυξάνει έως και τρεις φορές. «Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται και με την εγκυμοσύνη – πολύ περισσότερο, μάλιστα, από το να παίρνεις αντισυλληπτικά» εξηγεί ο Θωμάς Γ. Γκίκας, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος.

Το συμπέρασμα 

Αν καπνίζεις, είσαι άνω των 35 ή έχεις οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης, πρέπει να αποφεύγεις πολλές ορμόνες – ανάμεσά τους και τη δροσπιρενόνη. «Όμως, αν δεν υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου και δεν έχεις αντιμετωπίσει πρόβλημα από τη χρήση αντισυλληπτικού με αυτή την ουσία, είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές να συνεχίσεις τη χρήση του» λέει ο ειδικός. Ωστόσο, μίλησε με το γιατρό σου για παν ενδεχόμενο.
shape.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ