2013-01-07 10:36:04
Φωτογραφία για Άντρος Κυπριανού: Κάνει λόγο για προσπάθειες πολιτικού αφανισμού και ηθικής εξόντωσης της αριστεράς
Για προσπάθειες πολιτικού αφανισμού και ηθικής εξόντωσης της αριστεράς στην Κύπρο, έκανε σήμερα λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, αναφέροντας παράλληλα πως για το ΑΚΕΛ η συναίνεση στην υπογραφή ενός... Μνημονίου αποτελεί μια μεγάλη υποχώρηση, «την οποία ουδέποτε θα κάναμε αν δεν βρισκόμασταν ενώπιον τόσο σοβαρών και επικίνδυνων δεδομένων»

«Επικίνδυνων, γιατί η Κύπρος είναι χώρα ημικατεχόμενη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Κάθε εξέλιξη επηρεάζει τη θέση της Κύπρου και ειδικά το Κυπριακό από πολλές απόψεις. Πόσο μάλλον ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας», είπε ο κ. Κυπριανού σε ομιλία του στο 17ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, προσθέτοντας πως «αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε τις όποιες παράλογες απαιτήσεις θα οδηγούν την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή».

«Η συγκυρία το έφερε να συμπέσει η μεγαλύτερη οικονομική κρίση της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας, με την παρουσία στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Δημήτρη Χριστόφια και με το ΑΚΕΛ κυβερνών Κόμμα. Η κατάληξη σε οδυνηρό Μνημόνιο για να καλυφθεί το δυσβάστακτο χρέος που δημιούργησαν οι τράπεζες, αναγκάζει το ΑΚΕΛ να υποχωρήσει. Όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να το λυγίσει. Αυτό θα πρέπει να το έχουν όλοι υπόψη τους», ανέφερε.


Πρόσθεσε πως «η στείρα πολεμική που μας ασκήθηκε σε όλα τα επίπεδα από τους ιδεολογικούς και πολιτικούς μας αντιπάλους τα τελευταία χρόνια, μας οδηγεί στην εξής παρατήρηση: ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν τότε, επιχειρούν να το κάνουν σήμερα. Τότε προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν με τα όπλα, να μας αφανίσουν κυριολεκτικά με τις άνανδρες δολοφονίες και ηθικά, αποκαλώντας μας ‘προδότες’. Σήμερα επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις για να μας αφανίσουν πολιτικά και να μας εξοντώσουν ηθικά».

«Ευθύνεται η Κυβέρνηση Χριστόφια για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία;», διερωτήθηκε για να προσθέσει πως «αυτός που ευθύνεται είναι εκείνος που ασκεί τον εποπτικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας». Πρόσθεσε πως ενώ όμως κατηγορείται ο Πρόεδρος για προδοσία στο θέμα του ελληνικού χρέους, τα συναισθήματα δεν φαίνεται να είναι τόσο έντονα για τις ενέργειες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

«Πέντε μήνες μετά και ενώ ήταν ήδη γνωστή η τρύπα που άφησε το κούρεμα του ελληνικού χρέους στις τράπεζες, δόθηκε συγκατάθεση του στη μεταφορά της θυγατρικής της Μαρφίν Εγνατίας ως παράρτημα της Λαϊκής. Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η πράξη του κ. Ορφανίδη, που φόρτωσε άλλα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους ώμους του κυπριακού λαού;» διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε πως «για το ΑΚΕΛ, είναι κρίσιμο και επιτακτικό οι έρευνες να αναδείξουν τις ευθύνες όλων όσοι με τις αποφάσεις και τις παραλείψεις τους οδήγησαν στο τραπεζικό χρέος. Εξίσου κρίσιμο και επιτακτικό είναι να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες όλων όσοι έδωσαν κάλυψη και στήριξη για ν’ ανθίσει αυτή η πολιτική προσέγγιση, στην οποία βασίστηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και πολλοί άλλοι, πρωταγωνιστές τότε του χρηματοπιστωτικού συστήματος», ανέφερε.

Είπε πως στην Κύπρο επιμένουν κάποιοι μέχρι σήμερα να αποδίδουν την οικονομική κρίση στην Κυβέρνηση Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ, για να προσθέσει πως η Κυβέρνηση εγκαίρως, έλαβε μέτρα για να την αντιμετωπίσει, όπως σημειώθηκε και σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τότε. «Λήφθηκαν μέτρα με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Λήφθηκαν εξαρχής μέτρα για περιορισμό της ανεργίας, ενώ συνειδητά δεν αποτέλεσαν επιλογή για την Κυβέρνηση Χριστόφια, μέτρα που φόρτωναν τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους. Δεν πάγωσαν μισθοί ή συντάξεις, δεν απελευθερώθηκαν οι απολύσεις, ούτε περικόπηκαν κοινωνικές παροχές ή παροχές για την υγεία και την παιδεία», είπε ο κ. Κυπριανού.

«Παρόλη την πίεση που ασκήθηκε στον Πρόεδρο Χριστόφια από το εξωτερικό και το εσωτερικό, η Κυβέρνηση υπερασπίστηκε με σθένος τα συμφέροντα της Κύπρου και των εργαζομένων», είπε και πρόσθεσε πως «την ώρα που η Κυβέρνηση έδινε σκληρή μάχη, ο κ. Αναστασιάδης έστελνε επιστολές, απειλώντας τον Πρόεδρο με άσκηση ποινικής δίωξης».

«Και ενώ η αντιπολίτευση σε όλη τη διαδικασία απειλούσε θεούς και δαίμονες για να υπογραφεί το Μνημόνιο, όταν έγινε η κατ’ αρχήν συμφωνία άρχισε να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές», ανέφερε και πρόσθεσε: Ποιοι; Αυτοί που ζητούσαν από την Κυβέρνηση να αποκόψει από τα επιδόματα και τις χορηγίες πολύ περισσότερα από όσα κατάφερε η Κυβέρνηση να διασώσει”.

Είπε ακόμη πως τη μάχη κατά των συνεπειών της κρίσης, η Κυβέρνηση σε αρκετές περιπτώσεις την έδινε μόνη της μαζί με το ΑΚΕΛ. «Η αντιπολίτευση αλλά και στελέχη των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που συμμετείχαν τότε στην Κυβέρνηση, φρόντιζαν δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις να εμποδίσουν τις προσπάθειες. Είναι πολλά τα παραδείγματα όπου η Βουλή επιχείρησε και πέτυχε με πλειοψηφία, να επιβάλει μείωση των εσόδων του κράτους και αύξηση των εξόδων του με τρόπο αντισυνταγματικό», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην αναμέτρηση των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου είπε πως οι Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήκας στερούνται αξιοπιστίας, ενώ ο Σταύρος Μαλάς διαφέρει ποιοτικά. «Είναι άνθρωπος νέος μεν, αλλά με σημαντική και, κυρίως, καθαρή σταδιοδρομία. Ένας άνθρωπος που δε διεκδικεί το Προεδρικό αξίωμα χάριν της καρέκλας αλλά για να δουλέψει συλλογικά για το καλό της Κύπρου. Κυρίως, ένας άνθρωπος που έχει θέσεις και τις παρουσιάζει έντιμα στον κυπριακό λαό. Χωρίς περιστροφές και μεταλλάξεις», είπε, για να προσθέσει πως «η μόνη επιλογή αν θέλουμε η Κύπρος και ο λαός μας να έχουν ελπίδα και προοπτική είναι ο Σταύρος Μαλάς».

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι φοβήθηκαν;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι φοβήθηκαν;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ