2013-01-13 20:25:19
Φωτογραφία για Προβάδισμα  Μπερλουσκόνι!
Προβάδισμα τεσσάρων μονάδων διατηρεί η κεντροδεξιά συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη Λέγκα του Βορρά στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, το Οχάιο της Ιταλίας όπως την αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης λόγω της κρισιμότητάς της στην έκβαση των εκλογών του Φεβρουαρίου.

Εάν επιβεβαιωθούν στην κάλπη τα ευρήματα της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Ispo που δημοσιεύει η Corriere della Sera, καθίσταται πολύ πιο περίπλοκη μία σταθερή αυτοδυναμία της κεντροαριστεράς του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στην ιταλική Γερουσία.

Η περιφέρεια της Λομβαρδίας εκλέγει 49 γερουσιαστές με τους 27 να «πηγαίνουν» στον νικητή, εξ ου και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν τη Λομβαρδία με την πολιτεία του Οχάιο, που αποτελεί παραδοσιακά το «κλειδί» για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

Βάσει της δημοσκόπησης, ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς (Λαός της Ελευθερίας, Λέγκα του Βορρά και τα μικρότερα κόμματα Η Δεξιά και Αδελφοί της Ιταλίας» συγκεντρώνουν ποσοστό 35,7%. Η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και μικρότεροι σχηματισμοί) ακολουθεί με ποσοστό 32,3%.


Η Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι και οι κεντρώες δυνάμεις που την στηρίζουν αποσπά στη δημοσκόπηση 14,7% και το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 10,8%, ενώ η Επανάσταση Πολιτών του Αντόνιο Ινγκρόια λαμβάνει 4,1%.

Η κακή είδηση για την κεντροαριστερά του Μπερσάνι δεν είναι μόνο το προβάδισμα της κεντροδεξιάς στην κρίσιμη πολιτεία, αλλά και η περίπτωση τέσσερις πολιτικές δυνάμεις να βρεθούν κάτω από το κατώφλι του 8%. Αυτό σημαίνει ότι οι έδρες της μειοψηφίας θα κατανεμηθούν διά τρία, και βάσει των εκτιμήσεων της δημοσκόπησης η κεντροαριστερά θα λάμβανε 12, η λίστα Μόντι έξι και το Κίνημα 5 Αστέρων 4.

Ως προς τη μάχη για την εκλογή περιφερειάρχη, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά εμφανίζονται σχεδόν στήθος με στήθος. Ο υποψήφιος της δεξιάς (και αρχηγός της Λέγκας) Ρομπέρτο Μαρόνι συγκεντρώνει 40,7% στην πρόθεση ψήφου, και ο Ουμπέρτο Αμπροσόλι της κεντροαριστεράς ακολουθεί από κοντά με ποσοστό 37,9%.

Ποσοστό 10,6% συγκεντρώνει ο Γκαμπριέλε Αλμπερτίνι, ο υποψήφιος που στηρίζει το κέντρο του Μόντι, αλλά η πραγματική έκπληξη, όπως σημειώνει η Huffington Post Italia, είναι ότι στερεί περισσότερες ψήφους από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και την συνεργαζόμενη Αριστερά και Ελευθερία (Sel) Νίκι Βέντολα αντί από την κεντροδεξιά.

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε το σύμβολο της δεξιάς που αναγράφει «Ο Λαός της Ελευθερίας - Μπερλουσκόνι πρόεδρος». Ο Καβαλιέρε είναι επικεφαλής της δεξιάς συμμαχίας, που περιλαμβάνει συνολικά οκτώ σχηματισμούς, γεγονός που δεν συμπίπτει με το ρόλο του υποψήφιου πρωθυπουργού -όπως έσπευσε να καταστήσει σαφές και ο Ρομπέρτο Μαρόνι της Λέγκας του Βορρά.

«Εκείνος είναι πρόεδρος του Λαού της Ελευθερίας. Δεν φοβάμαι» σχολίασε ο επικεφαλής της Λέγκας, που κατέρχεται στις εκλογές μόνο ως υποψήφιος κυβερνήτης της Λομβαρδίας και έδωσε τα χέρια για εκλογική συνεργασία με τη μπερλουσκονική δεξιά εξασφαλίζοντας τη δέσμευση του Καβαλιέρε ότι δεν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Ο Μπερλουσκόνι από την πλευρά του δηλώνει έτοιμος να κονταροχτυπηθεί στο τηλεοπτικό πλατό με τους Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και Μάριο Μόντι, ενθαρρυμένος από τις επιδόσεις του απέναντι στους δημοσιογράφους και επικριτές του Μικέλε Σαντόρο και Μάρκο Τραβάλιο στην εξαιρετικά δημοφιλή πολιτική εκπομπή Servicio Pubblico του δικτύου La7, που κατά τον Καβαλιέρε του απέφερε άλλους 400.000 ψηφοφόρους.

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, πάντως, λέει ότι θα συμμετάσχει σε ντιμπέιτ μόνο με άλλους υποψήφιους πρωθυπουργός -και ο Μπερλουσκόνι δεν είναι Ε.Μπίφη

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Cleaner - Remove Multiple Contacts Fast :AppStore free
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Cleaner - Remove Multiple Contacts Fast :AppStore free
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ