2013-01-30 23:48:02
Φωτογραφία για Με καΐκια θα κάνει τις περιπολίες το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης αν πάθει βλάβη το μοναδικό περιπολικό σκάφος!
Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης/εφημερίδα Τα Νέα της Λέσβου

Στην Αλεξανδρούπολη το ένα περιπολικό του Λιμεναρχείου!

- Πρωτοφανής η αποδυνάμωση των λιμενικών μας υπηρεσιών από το Υπουργείο Ναυτιλίας

- Με επιταγμένα καΐκια θα κάνει τις περιπολίες του το Λιμεναρχείο αν πάθει βλάβη το μοναδικό σκάφος που του απέμεινε

Με τον κοινό νου, σε περίοδο αυξημένου κύματος μετανάστευσης από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά μας, όταν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου υφίσταται βλάβη το λογικότερο είναι να επισκευάζεται και μάλιστα άμεσα. Ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Ναυτιλίας. Έτσι παρά το ότι διαθέτει έδρα Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στη Μυτιλήνη αποφάσισε να πάρει το σκάφος από το νησί μας ώστε να το προωθήσει στην Αλεξανδρούπολη, με το αιτιολογικό ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος επισκευής που ανέρχεται στις 50.000 ευρώ
. Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με αυτό το ποσό εξασφαλίζει ολόκληρο περιπολικό σκάφος για την περιοχή της "βάζοντας τα γυαλιά" στους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της Λέσβου. Κατόπιν αυτού το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης μένει με ένα και μόνο περιπολικό σκάφος το οποίο αν υποστεί βλάβη θα αναγκάσει εκ των πραγμάτων τους Λιμενικούς να περιπολούν με αλιευτικά, κάτι που ήδη έχει συμβεί μία φορά. Η απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας να εξυπηρετήσει την Αλεξανδρούπολη σε βάρος της Λέσβου επειδή "αυτοί έβαλαν τα λεφτά" της επισκευής, εκτός από απαράδεκτη είναι προκλητική και ταυτόχρονα εκθέτει τις δικές μας αυτοδιοικητικές δομές που δεν έκαναν νωρίτερα κάτι ανάλογο. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν συμβαίνει σε μία περίοδο που το Λιμεναρχείο περίμενε ενίσχυση η οποία αν και έχει εξαγγελθεί μέχρι τώρα πολλές φορές λόγω της μετανάστευσης, κανείς δεν την είδε στο νησί μας.

Ειδικότερα:

Την ώρα που οι υπηρεσίες του Λιμεναρχείου στη Λέσβο θα έπρεπε προ πολλού να είχαν ενισχυθεί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα από τα παράλια της Τουρκίας συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το Υπουργείο Ναυτιλίας με προκλητικό τρόπο παίρνει το ένα από τα δύο μεγάλα περιπολικά σκάφη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης και το κατευθύνει στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης! Μετά από αυτήν την εξέλιξη το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης μένει με ένα μεγάλο περιπολικό σκάφος, το οποίο θα πρέπει να σηκώνει όλο το βάρος των θαλάσσιων περιπολιών και στην περίπτωση που υποστεί κάποια βλάβη, έως ότου συντηρηθεί, το Λιμεναρχείο θα βρίσκεται μετέωρο εφόσον δεν θα μπορεί να διενεργεί θαλάσσιες περιπολίες, καθώς το μόνο που του απομένει είναι ένα μικρό φουσκωτό σκάφος.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ολόκληρη η Λέσβος καλύπτεται από θαλάσσης μόνο με δύο μεγάλα περιπολικά σκάφη, εκ των οποίων το ένα - όπως προαναφέραμε - βρίσκεται στη Μυτιλήνη και το δεύτερο στη Μήθυμνα. Κενές περιεχομένου μένουν και οι μέχρι τώρα εξαγγελίες περί ενίσχυσης των Λιμενικών υπηρεσιών νησιωτικών περιοχών για να μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από το αυξημένο ρεύμα της παράνομης μετανάστευσης, δεδομένου πως το Υπουργείο Ναυτιλίας με τη μέχρι τώρα στάση του παίρνει χωρίς να δίνει και μάλιστα σε ένα νησί όπως η Λέσβος που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία. Το πώς θα τα καταφέρει το Λιμεναρχείο να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του τόσο ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης όσο και ως προς τις άλλες αρμοδιότητές του, όπως είναι για παράδειγμα ο έλεγχος της αλιείας και η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της ακριτικής περιοχής μας προφανώς και δεν απασχολεί το Υπουργείο Ναυτιλίας. Όσο για το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη μπορεί να υποθέσει κανείς ότι πλέον το μόνο που κάνει είναι να… τονώνει ψυχολογικά τους νησιώτες.

Από τη Μυτιλήνη στην Αλεξανδρούπολη

Το σκάφος που παίρνει πίσω το Υπουργείο Ναυτιλίας από τη Μυτιλήνη παρέμενε εδώ και πολλούς μήνες ανενεργό, καθώς ουδείς από την Αθήνα αναλάμβανε να καλύψει το κόστος που απαιτείται για την επισκευή του. Αυτό που αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό για υπηρεσιακούς λόγους είναι ότι για όλο το διάστημα που το σκάφος δεν λειτουργούσε, το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης - όπως και τώρα - λειτουργούσε με ένα σκάφος το οποίο όποτε παρουσίαζε βλάβη (μέχρι να γίνει η επισκευή) έχανε την δυνατότητα παρέμβασης από θαλάσσης σε περιστατικό. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, σε πρόσφατο περιστατικό όπου απαιτήθηκε η παρέμβαση του Λιμεναρχείου λόγω κακοκαιρίας, τα στελέχη του Λιμεναρχείου κινήθηκαν επιστρατεύοντας αλιευτικό σκάφος, καθώς δεν διέθεταν άλλο μέσο! Τα αιτήματα του Λιμεναρχείου για την επισκευή του δεύτερου σκάφους έχουν υποβληθεί από τον περσινό χειμώνα. Όμως το Υπουργείο, αντί να προχωρήσει στο αυτονόητο αποφάσισε να πάρει το σκάφος από τη Μυτιλήνη και να το κατευθύνει προς την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου κι εκεί υπάρχουν ανάγκες. Η απόφαση ελήφθη (εν μέσω εκλογών) τον Μάιο του 2012, περίοδο κατά την οποία άρχισαν να κινούνται οι διαδικασίες για τα τυπικά.

Λίγους μήνες αργότερα όμως άρχισε και πάλι να φουντώνει το κύμα της μετανάστευσης προς τα νησιά μας λόγω της ενίσχυσης των χερσαίων συνόρων της χώρας μας με την Τουρκία από την περιοχή του Έβρου, με συνέπεια τη διόγκωση του κύματος μετανάστευσης από θαλάσσης (το οποίο είχε σταματήσει το 2009).

"Μας έβαλαν τα γυαλιά"

Το δεδομένο αυτό τροφοδότησε τις ελπίδες για επισκευή του σκάφους και παραμονή του στην Λέσβο, την ώρα που οι εξαγγελίες του Υπουργείου Ναυτιλίας για ενίσχυση των νησιωτικών Λιμεναρχείων διαδέχονταν η μία την άλλη. Όπως αποδεικνύεται όμως, όλα αυτά ήταν χωρίς αντίκρισμα, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ήδη από το περιπολικό του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης αφαιρέθηκαν οι μηχανές οι οποίες μεταφέρθηκαν για επισκευή στον Πειραιά, ενώ το σκάφος χωρίς τις μηχανές παρελήφθη τη Δευτέρα από άλλο σκάφος που έφθασε γι’ αυτόν το σκοπό στη Μυτιλήνη με κατεύθυνση τον Πειραιά.

Μετά την επισκευή και με τα μέχρι τώρα δεδομένα (αν δεν αλλάξει κάτι από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας) το σκάφος αναμένεται να κατευθυνθεί στην Αλεξανδρούπολη, δεδομένου ότι το κόστος επισκευής το οποίο ανέρχεται σε 50.000 ευρώ ανέλαβε να καλύψει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης "βάζοντας τα γυαλιά" στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς με αυτό το ποσό κατάφερε να πείσει το Υπουργείο Ναυτιλίας ώστε τελικά να εξασφαλίσει ολόκληρο περιπολικό σκάφος. Και η Μυτιλήνη μπορεί να περιμένει lesvosnews.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ