2013-02-21 13:44:03
Φωτογραφία για Ερωτήσεις κατάθεσαν στη Βουλή ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών και Βουλευτής Β' Αθήνας κ. Γιάννης Δημαράς και ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Γαβριήλ Αβραμίδης
από το Γραφείο Τύπου

Προς: υπουργό υγείας

Θέμα: Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού

Κύριε Υπουργέ,

Τραγικές οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό που θεωρούνται «στυλοβάτες του ΕΣΥ», με το πρόσχημα της τρόϊκα, και της οικονομικής κρίσης, κάποιοι αφήνουν σκόπιμα το ΕΣΥ να αιμορραγεί, γιατί δεν θέλουν ή δε μπορούν να καταλάβουν τα αυτονόητα.

Αυτονόητο είναι ότι η επισκεψιμότητα του δημόσιου νοσοκομείου αυξήθηκε από το 2009 έως σήμερα, κατά τουλάχιστον 35%. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός το 2010 δέχτηκε 77.490 επισκέψεις από πολίτες στα εξωτερικά ιατρεία, το 2011 οι επισκέψεις αυξήθηκαν στις 99.738, ενώ φέτος το διάστημα από Ιανουάριο έως Οκτώβριο έφτασαν τις 88.358 και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 105.000 στο τέλος του έτους. Την ίδια εικόνα σχετικά με την κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων καταδεικνύουν και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2012 της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.


Τα νοσοκομεία με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο τμήμα εξωτερικών ιατρείων είναι τα: Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» (32,51%), «Αλεξάνδρα» (50%), «Αμαλία Φλέμινγκ» (22,78%), ΚΑΤ (11,80%), «Γ. Γεννηματάς» (10,34%), και «Λαϊκό (9,73%). Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2012 επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων της Αθήνας 637.600 ασθενείς, έναντι 594.000 το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Σε αντίθεση με την αύξηση της επισκεψιμότητας από τους πολίτες στα νοσοκομεία, έχουμε την μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Από το 2009 έως σήμερα αποχώρησαν από το ΕΣΥ περί τις 8.360 νοσηλευτές όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης.

Η πλειοψηφία αποχωρήσεων του νοσηλευτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης θα επιτείνει το πρόβλημα το οποίο αναμένεται να οξυνθεί.

Η πολιτική η οποία ακολουθείται με το να ενισχυθούν κάποια κρίσιμα νοσοκομεία από τις επικείμενες συγχωνεύσεις κλινικών ή από κατάργηση μικρών μονάδων υγείας και τη μεταφορά του προσωπικού τους, δεν αποτελεί λύση του προβλήματος αλλά δυσχεραίνει και υποβαθμίζει την ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας.

Οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και κλινικών έχουν γίνει χωρίς να βασίζονται σε επιδημιολογικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές μελέτες. Δυστυχώς οι νέοι οργανισμοί το μόνο που δείχνουν είναι η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκαν , εφόσον δεν είναι λειτουργικοί και δεν συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας.

Ερωτάστε:

1.Τι προτίθεστε να κάνετε με την ισχύουσα κατάσταση της υποστελέχωσης στα νοσοκομεία;

2. Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό;

3. Πως τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη όξυνση του προβλήματος;

4.Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αναβαθμίσετε την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας;

5.Με ποιο τρόπο θα σταματήσει η αποδιοργάνωση που προκαλεί η προχειρότητα του υπουργείου στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ;

-----------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θέμα: « Κίνδυνος διακοπής των προνοιακών προγραμμάτων των Δήμων ».

Κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», σε απόγνωση βρίσκονται ένα εκατομμύριο πολίτες πανελλαδικά, οικογένειες χαμηλών κοινωνικά στρωμάτων και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που ωφελούνται από τα προγράμματα των προνοιακών δομών των Δήμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κατά τόπους δήμων, σήμερα στον «αέρα» βρίσκονται 68 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), τα οποία εξυπηρετούν 1.521 ηλικιωμένους και απασχολούν 276 εργαζόμενους, καθώς και 43 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), που εξυπηρετούν 1.176 άτομα με αναπηρίες και απασχολούν 460 εργαζόμενους.

Τόσο τα ΚΗΦΗ όσο και τα ΚΔΗΦ εντάσσονται σε πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο έληξε στις 31/12/2013, όπως έληξαν και οι συμβάσεις των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει προχωρήσει στη σχετική πρόσκληση για τη συνέχιση του προγράμματος, που σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, στη διάρκεια του οποίου οι δομές δεν θα λειτουργούν. Τόσο το «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και τα ΚΗΦΗ και ΚΔΗΦ είναι προγράμματα φροντίδας της τρίτης ηλικίας, από τα οποία ωφελούνται άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Στον «αέρα» είναι και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο πήρε παράταση ώς τον Μάρτιο και αναμένεται το διάδοχο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα».

Ωστόσο, αυτό αναμένεται να καλύψει μόλις 10.000 από τους 80.000 ηλικιωμένους που απολαμβάνουν σήμερα τις υπηρεσίες του, λόγω των νέων, αυστηρών κριτηρίων που μπαίνουν πλέον από το ΙΚΑ στα όρια ηλικίας, τα ποσοστά αναπηρίας και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων πολιτών.

Απλήρωτοι είναι όμως από τον Σεπτέμβριο 2012 περίπου 6.000 εργαζόμενοι στα 323 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της χώρας. Οι συμβάσεις των εργαζομένων, που έληξαν στις 31 Αυγούστου του 2012, δεν έχουν ανανεωθεί. Τα ΚΔΑΠ εξυπηρετούν σημαντικά την εργαζόμενη μητέρα αλλά και τα παιδιά, καθώς αυτά παραμένουν για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας πέραν του σχολικού ωραρίου, προκειμένου να ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες.

Ερωτάστε:

• Εγγυάται το υπουργείο σας την εξεύρεση πόρων και την συνέχεια των προνοιακών προγραμμάτων των Δήμων ;

• Έχετε δρομολογήσει την άμεση εξόφληση των οφειλόμενων αποδοχών στους εργαζόμενους των 323 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της χώρας;

• Πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 6.000 εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ ώστε να συνεχιστεί το σημαντικό έργο που προσφέρουν ; Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ