2013-02-27 10:09:04
Φωτογραφία για Τούρκικα λόμπι μπλοκάρουν τον αγωγό της Κρήτης
Από τις συμπληγάδες γεωπολιτικών παιχνιδιών για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά των υδρογονανθράκων από την Κασπία και την Ανατολική Μεσόγειο θα περάσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα με την Ευρώπη. Το σχέδιο μεταφοράς του φυσικού αερίου από την … Ανατολή προς τη Δύση ξεδιπλώθηκε στο συνέδριο Athens Energy Forum 2013 με την Κρήτη να έχει κυρίαρχο ρόλο στην ατζέντα, λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία που επιχειρεί να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων προωθεί εναλλακτικές διόδους για τη διαδρομή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βάζοντας στο ψυγείο τον αγωγό που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Κρήτη. Τούρκοι επενδυτές θεωρούν πως η καλύτερη λύση για το αέριο της Κύπρου είναι να οδεύσει προς την Τουρκία, όπου ήδη υπάρχει ζήτηση και στη συνέχεια μία ποσότητα θα μπορούσε να διοχετευθεί προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω του τουρκικού δικτύου.


Οικονομικά συμφέροντα για τον αγωγό φυσικού αερίου

Τούρκικα λόμπι τάσσονται κατά της προοπτικής δημιουργίας τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο και της κατασκευής αγωγού προς Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς αναφέρουν πως πρόκειται για τεράστιες επενδύσεις, η ολοκλήρωση των οποίων θα συμπέσει με συνθήκες αγοράς και τιμών που δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτρέπουν την απόσβεση των επενδύσεων. Όπως μάλιστα τόνισε στο συνέδριο ο Hugh Pope και αναφέρει το euro2day.gr οι οικονομικές απώλειες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν τεράστιες.

Ο ρόλος της Κύπρου

Η απάντηση δόθηκε από τον «αρχιτέκτονα» των ανακαλύψεων αερίου στην Κύπρο Σόλωνα Κασσίνη, γενικό διευθυντή ενέργειας του υπουργείου εμπορίου της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Κασσίνη, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει τις αποφάσεις της και προχωρά σε προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. Την πιθανότητα μέρος του αερίου να διοχετευθεί προς τα δυτικά, την συνέδεσε με την μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια και την πόντιση καλωδίου 2.000 ΜW προς Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ