2013-03-11 03:48:03
Φωτογραφία για Το τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Κρήτης για το σχέδιο Αθηνά
Με μεγάλη έκπληξη και αιφνιδιαστικά πληροφορηθήκαμε στις 5-03-2013 με τη δεύτερη δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» ότι ένα... από τα τμήματα που καταργούνται είναι το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων στο ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο.

Το τμήμα αυτό ιδρύθηκε με το Ν.Δ.652/1970, είναι ένα από τα παλαιότερα τμήματα του ΤΕΙ της Κρήτης με ιστορία πλέον των σαράντα χρόνων. Επιπλέον είναι ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης αφού έχει 1500 ενεργούς φοιτητές.

Το τμήμα αυτό είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Κρήτη που καλύπτει τον τομέα των δομικών έργων αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Προμηθεύει την Κρήτη, και όχι μόνο, με άριστα εκπαιδευμένους απόφοιτους που εργάζονται με επιτυχία στις κατασκευές κτιρίων (κατοικίες, ξενοδοχεία, δημόσια έργα) αλλά και γενικότερα με συμμετοχή τους στις κατασκευαστικές εταιρίες μαζί με άλλους τεχνικούς. Είναι κρίμα η Κρήτη να στερηθεί ένα τόσο καλά καταρτισμένο δυναμικό.


Στις προτιμήσεις των υποψηφίων είναι περιζήτητο κάθε χρόνο και συμπληρώνει τον αριθμό των εισακτέων με μέσο όρο βάσης πάνω από 12μονάδες. Είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης που εάν ισχύσει η βάση του 10 θα έχει σχεδόν τους ίδιους σπουδαστές. Από τις πανελλήνιες εισάγονται στο τμήμα πάνω από 200 σπουδαστές ενώ κάθε χρόνο αποφοιτούν περίπου 110 σπουδαστές. Ενώ τα δύο τελευταία χρόνια οι υποψήφιοι σπουδαστές για κατατακτήριες είναι 130, από τους οποίους οι 45 προέρχονται από πανεπιστήμια.

Έχει συνεργασία με ανώτερα και Ανώτατα ιδρύματα της Αγγλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Δανίας, Γαλλίας, Φιλανδίας κ.λπ. γενικά όλων των ευρωπαϊκών κρατών και εκπαιδεύει στα προγράμματα Erasmus πολλούς σπουδαστές.

Οργανώνει σεμινάρια στο πρόγραμμα «Διά βίου εκπαίδευσης» και συμμετέχει στη δημιουργία νέων τμημάτων, παρουσιάζει τις δραστηριότητές του στην πόλη του Ηρακλείου με ομιλίες, εκθέσεις και συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει την τεχνική υπηρεσία και ολόκληρο το ΤΕΙ Κρήτης με πλήθος μελετών που εκπονούνται και επιβλέπονται από το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό του τμήματος. Η πλειοψηφία των κτιρίων του ΤΕΙ έχει γίνει από το προσωπικό του τμήματος.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό μαζί με τους ωρομίσθιους εργαστηριακούς συνεργάτες, που είναι απαραίτητοι στην εκπαιδευτική διαδικασία όπως λέει ο νόμος γιατί συνδέουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας της αγοράς με την εκπαίδευση, είναι όλοι άριστα καταρτισμένοι με επιπλέον σπουδές μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων και έχουν τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα.

Άλλωστε, ελλείψει μόνιμου προσωπικού, οι μόνιμοι διδάσκοντες του γενικού τμήματος που καταργήθηκε έχει προγραμματιστεί να στελεχώσουν το τμήμα αφού ήδη διδάσκουν σε αυτό τα περισσότερα μαθήματα των πρώτων εξαμήνων.

Ποιοι θα είναι οι επόμενοι τεχνολόγοι πολιτικοί μηχανικοί που πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη της Κρήτης;

Εν κατακλείδι το τμήμα αυτό πληροί όλα τα κριτήρια για την διατήρησή του αφού:

Έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλους τους σπουδαστές του ΤΕΙ Κρήτης.

Το 70% έως 80% των σπουδαστών εισάγονται με βαθμολογία άνω του 10.

Στη νέα γενιά προσφέρει γνώση, νέους επαγγελματικούς ορίζοντες, κινητικότητα, κοινωνική ένταξη και καταξίωση όπως απαιτεί το σχέδιο «Αθηνά».

Ο αριθμός των μόνιμων καθηγητών με την κατάργηση του γενικού τμήματος πρόκειται να αυξηθεί.

Είναι το μοναδικό τμήμα στην Κρήτη του οποίου αντίστοιχη σχολή δεν υπάρχει στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Με την πρώτη πρόταση του σχεδίου Αθηνά στις 01/02/2013 προτείνεται η κατάργηση του παλαιού τμήματος Πολ. Μηχανικών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (με απορρόφηση του από το νεώτερο αντίστοιχο τμήμα Σερρών) για να μην υπάρχουν δύο τμήματα Πολ. Μηχανικών από πανεπιστήμιο και ΤΕΙ στον ίδιο χώρο. Επίσης το αντίστοιχο τμήμα ΤΕΙ της Αθηνάς ενώνεται με το τμήμα του ΤΕΙ Πειραιά ώστε τυπικά να υπάρχουν στην Αθήνα οι Πολιτικοί Μηχανικοί του ΕΜΠ και στον Πειραιά το τμήμα Π.Μ. του ΤΕΙ. Οπότε προτείνονται πέντε τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, από ένα στη Λάρισα, στις Σέρρες, στην Πάτρα, στην Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Με τη δεύτερη πρόταση του «Αθηνά» στις 05/03/13 αιφνιδιαστικά και αδικαιολόγητα προτείνονται πάλι πέντε τμήματα Π.Μ. Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με αντικατάσταση όμως του τμήματος Π.Μ. ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης από το τμήμα Π.Μ. του ΤΕΙ Αθήνας.

Έτσι, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο της Αττικής θα υπάρχουν 3 τμήματα Πολιτικών Μηχανικών: ένα στο ΕΜΠ και άλλα δύο στα ΤΕΙ: ένα στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά, όπου τα δύο ΤΕΙ απέχουν δύο οικοδομικά τετράγωνα μεταξύ τους!!!

Με αυτή τη θεσμοθέτηση ολόκληρη η νότια Ελλάδα θα στερηθεί το ένα και μοναδικό τμήμα Π.Μ. προς δόξα του Αθηνοκεντρικού κράτους, και οι νέοι της θα είναι υποχρεωμένοι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση να πάνε στη Αθήνα για να σπουδάσουν Πολιτικοί Μηχανικοί.

Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση περιέρχονται οι 1500 σπουδαστές του τμήματος που ενώ επέτυχαν την εισαγωγή τους στο τμήμα Π.Μ. υποχρεούνται να σπουδάσουν κάτι διαφορετικό. Γιατί προφανώς κάποιοι αξιωματούχοι στην Αθήνα τους θεωρούν πολίτες τρίτης κατηγορίας.

Γιατί τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν σε πολύ κοντινή απόσταση τμήματα Π.Μ. σε Πολυτεχνείο και ΤΕΙ. Στη νότια Ελλάδα δε θα υπάρχει κανένα!!!

Πώς επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο η αποκέντρωση που απαιτεί το σχέδιο «Αθηνά» και η ισόρροπη ανάπτυξη της Νότιας Περιφέρειας που αδικείται παντού και πάντοτε;

Τελικά Ελλάδα είναι μόνο η περιοχή της Αττικής;

Με ποια κριτήρια καταργείται το τμήμα και ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι κατά τον Υπουργό που υπέβαλαν την πρόταση αυτή και μάλιστα στο πλαίσιο δημόσιου διαλόγου, δεδομένου ότι η Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε τη διατήρηση του τμήματος στο Ηράκλειο της Κρήτης όπως επίσης ότι το ίδιο αποφάσισε το Συμβούλιο του ΤΕΙ Κρήτης και το Συμβουλίου του Ιδρύματος ομόφωνα υπέβαλε πρόταση για τη μη κατάργησή του;

Επομένως,

με ποιο δημόσιο διάλογο το Υπουργείο καταργεί αιφνιδιαστικά σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» το τμήμα, ενώ σύμφωνα με την πρώτη πρόταση το διατηρεί και το αναβαθμίζει;

με ποια αξιολογικά κριτήρια καταργείται το Τμήμα δεδομένου ότι στα στοιχεία που φαίνονται στο κεφάλαιο «ενδεικτικά παραδείγματα» της σελ. 11 του σχεδίου «Αθηνά», για το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων αναφέρει ποσοστό εισαγωγής κάτω από τη βάση 66,6%, ενώ αυτό είναι το ποσοστό εισαγωγής πάνω από τη βάση;

στο εκπαιδευτικό προσωπικό γιατί δε συνυπολογίζονται οι αναλογούντες πέντε καθηγητές από τους 18 του Γενικού Τμήματος που έχει καταργηθεί με προηγούμενο νόμο;

με ποια ειδική αιτιολογία άλλαξε η πρώτη πρόταση ειδικά και μόνο για το Τμήμα μας;

τι άλλαξε ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» για να φτάσουμε στην κατάργηση;

ποιοι ήταν εκείνοι που το πρότειναν;

τι καινούργια κριτήρια προσκόμισαν αυτοί;

όταν τόσο εύκολα το ρητορικά πειστικό κάποιων «αγνώστων» αντικαθιστά και ανατρέπει τα αυτονόητα για όλα τα θεσμοθετημένα καθ' ύλην αρμόδια όργανα της Πολιτείας, αναρωτιόμαστε τι μέλλον υπάρχει για την παιδεία, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία στην Ελλάδα;

Απαιτούμε τη διατήρηση του Τμήματος Πολιτικών Δομικών 'Έργων στο Ηράκλειο, αφού η πιθανή κατάργησή του αντιστρατεύεται όλους τους στόχους που υποτίθεται ότι επιδιώκει το Υπουργείο με το σχέδιο «Αθηνά». Προτείνουμε την ενίσχυση του Τμήματος, την αξιοποίηση του εξοπλισμού του, τον εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού του και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του. Επίσης αντί της απογοήτευσης, προτείνουμε την αξιοποίηση των αξιόλογων αποφοίτων του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο που διέπρεψαν ή διαπρέπουν σήμερα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
teicrete.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ