2013-03-24 19:00:08
Φωτογραφία για Κοπεγχάγη: Προορισμός που μοιάζει με παραμύθι
Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα της Δανίας και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χώρας. Οι δανικές εφημερίδες ταξινομούν την Κοπεγχάγη ως μια από τις πόλεις με το καλύτερο επίπεδο ζωής, παρά το υψηλό κόστος. Συγχρόνως η δανέζικη πρωτεύουσα χαρακτηρίζεται ως η …πιο φιλική πόλη προς τον άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού περιοδικού «Monocle» που πραγματοποιήθηκε το 2008.

Όσον αφορά στην προέλευση του ονόματος Κοπεγχάγη (Κobenhavn στη δανέζικη γλώσσα - παραφθορά της παλιάς ονομασίας Kobmandshavn) σημαίνει «το λιμάνι των εμπόρων». Ονομασία που παραπέμπει στις ένδοξες εποχές του Μεσαίωνα και της Χανσεατικής Λίγκας, της εμπορικής συντεχνίας που κυριαρχούσε στους θαλάσσιους δρόμους της Βόρειας Ευρώπης τα παλιά χρόνια.

Θα ήταν παράλειψη μας να μην ξεκινήσουμε τη… μνεία προς τα τοπία και τα εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κοπεγχάγη με το Strøget, ένα σύνολο πεζοδρόμων στην κεντρική Κοπεγχάγη, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1961.


Strøget

Ο Strøget δεν είναι απλά ένας μεγάλος πεζόδρομος, αλλά ο μεγαλύτερος εμπορικός πεζόδρομος στην Ευρώπη. Σήμερα το πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου αγγίζει τα 100.000 τ.μ. κάνοντας τις αρχές της πόλης να στοχεύουν ώστε να γίνουν… η πιο πράσινη πόλη του πλανήτη.

Strøget

Κάστρο του Ρόζενμποργκ

Κάστρο του Ρόζενμποργκ

Το Κάστρο του Ρόζενμποργκ (Rosenborg Slot) είναι ένα αναγεννησιακό κάστρο που βρίσκεται στο κέντρο της Κοπεγχάγης, της πρωτεύουσας της Δανίας. Το κάστρο αρχικά χτίστηκε ως θερινή κατοικία το 1606 και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολλών αρχιτεκτονικών σχεδίων του Χριστιανού Δ ', βασιλιά της Δανίας.

Κάστρο του Ρόζενμποργκ

Το εν λόγω κάστρο βρίσκεται στο Kongens Have («τον Κήπο του Βασιλιά»), επίσης γνωστό ως «Κήπο του Κάστρου Ρόζενμποργκ». Ο Κήπος του Κάστρου Ρόζενμποργκ αποτελεί τον παλαιότερο βασιλικό κήπο της χώρας. Σήμερα, οι κήποι αποτελούν ένα δημοφιλές καταφύγιο στο κέντρο της Κοπεγχάγης, και μαζεύουν έναν εκτιμώμενο αριθμό 2,5 εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο.

Κάστρο του Ρόζενμποργκ

Κάστρο του Ρόζενμποργκ

Μαρμάρινη εκκλησία (Frederiks Kirke)

Μαρμάρινη εκκλησία (Frederiks Kirke)

Η συγκεκριμένη εκκλησία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα αξιοθέατα της Κοπεγχάγης. Σχεδιάστηκε το 1740 από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Nokolai Eigtved. Σε περίπτωση που βρεθείτε στην Κοπεγχάγη, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο οικοδόμημα ώστε να θαυμάσετε την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του. Η εκκλησία έχει το μεγαλύτερο τρούλο της Σκανδιναβίας ο οποίος έχει άνοιγμα 31 μέτρων και στηρίζεται σε 12 τεράστιες κολώνες, χαρακτηριστικά που μάλλον το κατατάσσουν πολύ ψηλά στη λίστα των πιο φωτογραφημένων μνημείων της πόλης.

Μαρμάρινη εκκλησία (Frederiks Kirke)

Μαρμάρινη εκκλησία (Frederiks Kirke), εσωτερικό

Πλατεία της Κοπεγχάγης (Gråbrødretorv)

Πλατεία της Κοπεγχάγης (Gråbrødretorv)

To όνομα της πλατείας προκύπτει από το κοινόβιο των Φραγκισκανών μοναχών που υπήρξε στην περιοχή από το 1238 έως το 1530. Στα μέσα του 17ου αιώνα ο κρατικός αξιωματούχος Corfitz Ulfeldt έχτισε ένα μέγαρο στο χώρο της πλατείας, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1663 μετά τη δήμευση της περιουσίας του ιδιοκτήτη που κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος. Στη θέση του κτιρίου μάλιστα τοποθετήθηκε ο λεγόμενος «πυλώνας της ντροπής» τον οποίο έφτυναν οι περαστικοί προς ένδειξη αποτροπιασμού για τις παρανομίες του αξιωματούχου.

Πλατεία της Κοπεγχάγης (Gråbrødretorv)

Τα περισσότερα σπίτια που περιβάλλουν την πλατεία είναι πολύχρωμα και στο κέντρο της κυριαρχεί ένα γρανιτένιο σιντριβάνι που κατασκευάστηκε από το Soren Georg Jensen και εγκαινιάστηκε το 1971. Όταν επισκεφτείτε την πλατεία θα έχετε να επιλέξετε μεταξύ ενός ωραίου γεύματος στα παρακείμενα εστιατόρια, ενός καφέ στις υπαίθριες καφετέριες και αν είστε τυχεροί μπορεί να σας δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσετε κάποια συναυλία από τις πολλές που λαμβάνουν χώρα εδώ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της Κοπεγχάγης.

Μουσείο γλυπτών της Carlsberg (Ny Carlsberg Glyptotek)

Μουσείο γλυπτών της Carlsberg (Ny Carlsberg Glyptotek)

Το μουσείο γλυπτών της Carlsberg είναι ένα μουσείο τέχνης της προσωπικής συλλογής του Carl Jacobsen (1842-1914), γιου του ιδρυτή της ζυθοποιίας Carlsberg. Αρχικά η συλλογή περιελάμβανε γλυπτά από τους αρχαίους πολιτισμούς γύρω από τη μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ρώμης και της Ελλάδας, όπως επίσης και πιο μοντέρνα γλυπτά όπως η συλλογή του διάσημου Γάλλου καλλιτέχνη Auguste Rodin. Όμως το μουσείο διαθέτει και μια εξίσου σημαντική συλλογή από πίνακες, από Γάλλους ιμπρεσιονιστές (Jacques-Louis David, Monet, Pissarro, Renoir, Degas, Cézanne) και μετα-ιμπρεσσιονιστές (van Gogh, Toulouse-Lautrec, Bonnard) όπως επίσης και έργα από τον χρυσό αιώνα της Δανίας.

Κήποι Τίβολι (Tivoli)

Οι Κήποι Τίβολι (Tivoli) είναι ένας διάσημος κήπος Λούνα Παρκ στην Κοπεγχάγη, με την ονομασία του να προέρχεται από την ιταλική πόλη Τίβολι. Σήμερα αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο Λούνα Παρκ διεθνώς.

Κήποι Τίβολι (Tivoli)

Τα παιχνίδια βρίσκονται σε λειτουργία κατά τους θερινούς μήνες ενώ το πάρκο ανοίγει και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου διοργανώνεται ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις και συναυλίες. Το Τίβολι είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Συγκεντρώνει 3 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, ενώ ο συνολικός αριθμός τους από την ημέρα που άνοιξε ανέρχεται στα 280 εκατομμύρια.

Κήποι Τίβολι (Tivoli)

Προκυμαία Nyhavn

Προκυμαία Nyhavn

Μετά από μια κοπιαστική περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης το πιο κατάλληλο μέρος για ένα χαλαρωτικό ρόφημα προς το τέλος της μέρας αλλά και για ένα ποτό είναι η προκυμαία. Πρόκειται για ένα συγκρότημα πολύχρωμων κτιρίων του 17ου αιώνα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα.

Προκυμαία Nyhavn

Σήμερα εδώ φιλοξενείται ένα τεράστιο πλήθος από καφετέριες μπαρ και εστιατόρια. Καθώς περπατάτε μπορείτε να θαυμάσετε μερικά από τα παραδοσιακά ξύλινα πλοία που είναι αραγμένα στην προκυμαία. Στο βόρειο κομμάτι της προκυμαίας Nyhavn βρίσκονται τα πολύχρωμα χαρακτηριστικά σπιτάκια, φτιαγμένα από ξύλο, τούβλα και ασβέστη. Το παλιότερο σπίτι, στο νούμερο 9, χρονολογείται από το 1661.

Προκυμαία Nyhavn

Μικρή Γοργόνα

Μικρή Γοργόνα

Το μπρούτζινο άγαλμα της μικρής γοργόνας, το οποίο βρίσκεται σε ένα βράχο στο λιμάνι της πόλης, είναι εμπνευσμένο από το χαρακτήρα του ομώνυμου παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και αργότερα της δημοφιλούς ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney.

Με μόλις 1.25 μέτρα ύψος, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά που θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί του. Ο εμπνευστής και χρηματοδότης του αγάλματος είναι ο Carl Jacobsen, γιος του ιδρυτή της ζυθοποιίας Carlsberg. Η ιδέα, ήρθε καθώς παρακολουθούσε μια παράσταση μπαλέτου στο βασιλικό θέατρο της πόλης. Στην συνέχεια ζήτησε από την πρώτη μπαλαρίνα, Ellen Price, να γίνει το μοντέλο του αγάλματος. Ο δημιουργός Edvard Eriksen δημιούργησε το άγαλμα που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 1913. Το πρόσωπο ανήκει στην αρχιμπαλαρίνα αλλά τελικά για το σώμα χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί η γυναίκα του δημιουργού καθώς η Ellen Price δεν ήθελε να εμφανιστεί γυμνή.

Μικρή Γοργόνα

Το μπρούντζινο άγαλμα έχει χάσει το κεφάλι του δύο φορές (το 1946 και το 1998) λόγω βανδαλισμών.

http://offsite.com.cy
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ