2013-05-10 12:37:16
Φωτογραφία για Την Πολιούχο του, Παναγία Τρυπητή, τιμά το Αίγιο
Μέρες χαράς για το Αίγιο και την Αιγιάλεια. Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής γεμίζει αυτές τις μέρες με χριστιανούς απ' όλη την Ελλάδα κι είναι συγκινητικές οι ιστορίες που έχει ο καθένας να διηγηθεί για το θαύμα που προσμένει ή για το θαύμα που έζησε, μετά από τις αιώνιες πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πολλοί έρχονται ξυπόλητοι ή ανεβαίνουν γονατιστοί τα 150 σκαλοπάτια της κλίμακας που οδηγεί στο περικαλλές θρησκευτικό μνημείο, ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας και της γης ολάκερης, όπως επισημαίνει το filodimos.gr.

Και φέτος, το πρόγραμμα της θρησκευτικής γιορτής περιλαμβάνει το Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό και ολονύκτια αγρυπνία την παραμονή και Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ανήμερα της γιορτής, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία. Η Ιερά Πομπή της Λιτάνευσης της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Τρυπητής θα ξεκινήσει γύρω στις 10.45 το πρωί της Παρασκευής, έξω από το Προσκύνημα, με κατεύθυνση την Πλατεία Αγίας Λαύρας.


Ο Δήμος Αιγιαλείας, πιστός στην παράδοση, θα παραθέσει το μεσημέρι της Παρασκευής εορταστικό γεύμα σε μικρό αριθμό επίσημων προσκεκλημένων, σε παραλιακό κατάστημα του Αιγίου. Εκ μέρους του Κοινοβουλίου πιθανότατα θα βρεθεί στο Αίγιο ο Αιγιαλέας στην καταγωγή β΄αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Καλαντζής.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εορτής έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ THΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων των προσκεκλημένων Μητροπολιτών, Πατρών κ. Χρυσοστόμου και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, θα τελεστεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά τα ακόλουθο πρόγραμμα:

ΩΡΑ 7 π.μ.: Έναρξη Όρθρου.

ΩΡΑ 7.30 π.μ.: Προσέλευση των Σεβασμιοτάτων ιεραρχών.

ΩΡΑ 8.20 π.μ.: Έναρξη Θείας Λειτουργίας.

ΩΡΑ 9.30 έως 9.45 π.μ.: Αφίξεις επισήμων.

ΩΡΑ 10.30 π.μ. περίπου: Απόλυση Θείας Λειτουργίας.

ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΩΡΑ 10.45 π.μ.: Εκκίνηση της Ιεράς πομπής.

Η Ιερά πομπή θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου και θα αναπεμφθεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρική ομιλία. Ακολούθως η Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί επί ανοικτού αυτοκινήτου και θα καταλήξει στο Ιερό Προσκύνημα, διά της καθιερωμένης διαδρομής.

Οι οφειλόμενες τιμές προς την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής θα αποδοθούν από τιμητικά αγήματα του Πεζικού, του Π. Ναυτικού και της Π. Αεροπορίας. Έχουν, εξάλλου, κληθεί να συμμετάσχουν και φιλαρμονικές.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Γύρω στις 7 μ.μ. της ίδιας ημέρας θα ψαλεί Εσπερινός και θ' ακολουθήσουν Χαιρετισμοί και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ-ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο κέντρο του Ναού και στη διάθεση των ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθως, γύρω στις 7 το απόγευμα, χοροστατούντος του Σεβ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, θα ψαλούν οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου-Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί και πάλι στο θρόνο Της.

Πηγή: filodimos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ