2013-05-25 10:37:16
Φωτογραφία για Συλλείτουργο από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τον Πατριάρχη Μόσχας, στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο, ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ...!!!
Του Αιμίλιου Πολυγένη / romfea.gr

Λαμπρό συλλείτουργο από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τον Πατριάρχη Μόσχας τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Μαϊου στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο.

 

Σήμερα η Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου , όπου άγει τα ονομαστήριά του ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Με τους δύο Προκαθήμενους συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Κρουτίσης Ιουβενάλιος, Μορντοβίας Βαρσανούφιος, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Ταμπόφ Θεοδόσιος, Ναζαρέτ Κυριακός, Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, Ιορδάνου Θεοφύλακτος,

Φιλιππουπόλεως Νήφων, Νόβγκοροντ Γεώργιος, Πένζα Βενιαμίν, Κέρτς Ανατόλιος, Βιτεπσκ Δημήτριος, Ίστρας Αρσένιος, Νοβογκρούσκι Γκούρι, Εγκοριέφκσι Μάρκος, Ελισέι Θεοφύλακτος, Βίμποργκ Ιγνάτιος, Σεπούρχωφ Ρωμανός, Πιατιγκόρσκ Θεοφύλακτος, Σολτσενογκόρσκι Σέργιος, Σιάτλ Θεοδόσιος, Ποντόλσκ Τύχων, Ζουέχοβο Παντελεήμων, Σαλέκχαρντ Νικόλαος, Αναστάσης Σάβας, Νακχόντκα Νικόλαος, Αρνταντόβσκι Βενιαμίν, Μπαλασίνσκ Νικόλαος, Τχβιν Μοστισβλάβ, Ζαραϊσκ Κωνσταντίνος, Γκρόζνι Βαρλαάμ και πλειάδα κληρικών.


Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έψαλλε η διάσημη χορωδία της Ιεράς Μονής Σρέτενσκι (Υπαπαντής).

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Θεόφιλο, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Μακαριώτατε Αδελφέ κ. Θεόφιλε, είναι μεγάλη χαρά που αυτή την σημαντική ημέρα συλλειτουργήσαμε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας εδώ στο Κρεμλίνο."

"Κάθε φορά που εορτάζουμε την ημέρα μνήμης των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, θυμόμαστε τις ρίζες της πίστεως και ευσέβειας μας. Με το βάπτισμα των Ρως η Ρωσία αποδέχθηκε την Ορθόδοξη και Βυζαντινή θεωρία, στην οποία μια ιδιαίτερη θέση έχει πάντα οι Άγιοι Τόποι", πρόσθεσε ο κ. Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στη σχέση του Ρωσικού λαού με τα πανάγια προσκυνήματα, τονίζοντας ότι σήμερα είχαμε την χαρά να συλλειτουργήσουμε με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

"Μακαριώτατε, με την επίσκεψή σας, στην Ρωσία και την κοινή Θεία Λειτουργία στον αρχαίο αυτό ναό, συνεχίζεται τη λαμπρή παράδοση των προκατόχων σας. Είστε ο πρώτος Πατριάρχης Ιεροσολύμων της σύγχρονης εποχής, που συλλειτουργεί με τον Προκαθήμενο και τους Επισκόπους της Ρωσικής Εκκλησίας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας.

Επίσης ο κ. Κύριλλος τόνισε: "Στο πρόσωπο σας, χαιρετίζουμε την Μήτηρ των Εκκλησιών, που φέρει το βάρος της φροντίδας για όλους τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων. Καλωσορίζουμε έναν αδελφό, από τον οποίο κάθε χρόνο το Άγιο Φως διανέμεται σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο."

Τέλος ο Πατριάρχης Μόσχας προσέφερε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ένα σετ εγκολπίων και μια αρχιερατική ράβδο, για την επίπονη διακονία του στην Αγία Γη.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Θεόφιλος συνεχάρη τον Πατριάρχη Κύριλλο για την ονομαστική του εορτή, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών είναι από πολύ παλιά όταν ακόμα οι Τσάροι διαφύλαξαν την ακεραιότητα των Πανάγιων προσκυνημάτων.

Επίσης αναφέρθηκε στις αντιπροσωπείες που υπάρχουν από τις δύο Εκκλησίες στα Ιεροσόλυμα και την Μόσχα αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι μια τρανή απόδειξη των σχέσεων των Εκκλησιών που συνεχίζονται πάντα σε πνεύμα σεβασμού.

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, ευχήθηκε ο Θεός να δίνει πάντοτε υγεία και φώτιση στον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν για την ευημερία του ρωσικού λαού.

Φωτογραφίες: S. Vlasof και Kirill Novotarski
communenews
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ