2013-05-25 11:48:29
Φωτογραφία για Μαθήματα ανάπτυξης από τις πολιτικές λιτότητας ...!!!
Σε μια πρόσφατη σειρά μελετών, η Carmen Reinhart και ο Kenneth Rogoff χρησιμοποίησαν μια σειρά από ιστορικά στοιχεία για να δείξουν ότι η συσσώρευση υψηλών επιπέδων δημόσιου (και ιδιωτικού) χρέους έχει μια εκτεταμένη αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη.  

Το μέγεθος της επίδρασης υποκίνησε τη συζήτηση σχετικά με τα σφάλματα στους υπολογισμούς τους. Λίγοι, ωστόσο, αμφιβάλλουν για την εγκυρότητα της θεωρίας τους.

Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Η συσσώρευση υπερβολικού χρέους συνήθως συνεπάγεται τη μετατόπιση μέρους της εγχώριας συνολικής ζήτησης στο μέλλον, έτσι ώστε η έξοδος από την οφειλή πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση και μειωμένη ζήτηση. Το αρνητικό σοκ επηρεάζει αρνητικά τον μη-εμπορικό τομέα, περίπου τα δύο τρίτα κάθε προηγμένης οικονομίας, που εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την εγχώρια ζήτηση.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη και τα ποσοστά απασχόλησης υπολείπονται κατά την περίοδο απομόχλευσης.


Σε μια ανοικτή οικονομία, η απομόχλευση δεν εμποδίζει κατ 'ανάγκην τον εμπορικό τομέα τόσο πολύ. Όμως, ακόμη και σε μια τέτοια οικονομία, χρέος που χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την εγχώρια ζήτηση μπορεί να προκαλέσει απώλεια της ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικές στρεβλώσεις. Και οι κρίσεις που χωρίζουν συχνά την μόχλευση και την απομόχλευση προκαλούν πρόσθετες ζημιές και παρατείνουν τη διαδικασία επούλωσης.

Χάρη εν μέρει στην έρευνα των Reinhart και Rogoff, γνωρίζουμε ότι η υπερβολική μόχλευση δεν είναι βιώσιμη και ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας απαιτεί χρόνο. Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες παραμένουν σχετικά με μια ενδεχόμενη επιστροφή στα προ-κρίσης επίπεδα για το ΑΕΠ, αλλά ιδιαίτερα για την απασχόληση.

Η έρευνα δεν μας λέει ότι η απομόχλευση θα αποκαταστήσει την ανάπτυξη από μόνη της. Κανείς εξάλλου δεν πιστεύει ότι η δημοσιονομική ισορροπία είναι ένα συνολικό μοντέλο ανάπτυξης.

Αναλογιστείτε τη νότια Ευρώπη. Από το πρίσμα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος έκρυβαν την απουσία της αύξησης της παραγωγικότητας, τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και μια σειρά από βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες - όπως στην αγορά εργασίας, τις ελλείψεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, και τη μείωση των επενδύσεων σε υποδομές. Το χρέος οδηγούσε την ανάπτυξη, τη δημιουργία της συνολικής ζήτησης, που διαφορετικά δεν θα υπήρχε (το ίδιο ισχύει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία).

Το κράτος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας σε αυτό. Όταν ο κύκλος απομόχλευσης αρχίζει, ο ιδιωτικός τομέας αρχίζει να προσαρμόζεται δομικά - που φαίνεται καθαρά στα στοιχεία για την αύξηση της εμπορεύσιμων αγαθών στην οικονομία των ΗΠΑ. Η συγκρατημένη αύξηση των μισθών ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και ενεργοποιεί ξανά το εργατικό δυναμικό.

Πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό εν μέρει εξαρτάται από την ευελιξία και το δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα. Αλλά αυτό εξαρτάται επίσης από την ικανότητα και την προθυμία της κυβέρνησης να παράσχει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο στην ανεπάρκεια της συνολικής ζήτησης, και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Αν η απομόχλευση του δημόσιου τομέα δεν αποτελεί μια πλήρης πολιτική ανάπτυξης - και δεν είναι - γιατί εστιάζουμε τόσο πολύ στη δημοσιονομική λιτότητα και τόσο λίγο σε δράσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση; Πολλές απαντήσεις υπάρχουν. Η μία είναι ότι κάποιοι πολιτικοί πιστεύουν πως η δημοσιονομική ισορροπία είναι ο κύριος πυλώνας μιας στρατηγικής ανάπτυξης: απομόχλευση και γρήγορα. Οι εκτιμήσεις του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή από την άλλη πρέπει να βασίζονται σε μια υπόθεση ή ένα μοντέλο που να περιγράφει τι θα συνέβαινε σε περίπτωση απουσίας των δημοσίων δαπανών. Αν η υπόθεση ή το μοντέλο είναι λάθος, τότε θα είναι και ο υπολογισμός. Η αντίστροφη κατάσταση πρέπει να είναι σαφής και να αξιολογείται προσεκτικά και στο πλαίσιο αυτό.

Σε ορισμένες χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους και μειωμένη ανάπτυξη, τα φορολογικά κίνητρα θα μπορούσαν να αυξήσουν το ασφάλιστρο κινδύνου για το δημόσιο χρέος και θα ήταν αντιπαραγωγικλα. Άλλοι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία. Οι χώρες διαφέρουν σημαντικά από πλευράς εγχώριων ζημιών, που σαφώς επηρεάζουν την τάση προς αποταμίευση . Η αβεβαιότητα είναι μια πραγματικότητα, και απαιτείται σωστή κρίση.

Στη συνέχεια, υπάρχει η διάσταση του χρόνου. Αν οι επενδύσεις σε έργα υποδομής, για παράδειγμα, δημιουργούν κάποια ανάπτυξη και απασχόληση σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και υψηλότερα επίπεδα αειφόρου ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να τις αποκλείουμε, διότι ορισμένες εκτιμήσεις του πολλαπλασιαστή είναι λιγότερο από το ένα; Ομοίως, αν τα φορολογικά κίνητρα καταλήξουν σε υποτονικό αποτέλεσμα, επειδή οι δικαιούχοι αποταμιεύουν και δεν ξοδεύουν, δεν είναι σαφές ότι θα πρέπει να αγνοήσουμ το όφελος από την ταχεία απομόχλευση ακόμη και αν αυτό τελικά εμφανίζεται στην εγχώρια ζήτηση αργότερα.

ll χώρες αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της λιτότητας, κρατικό πιστωτικό κίνδυνο, μεταρρυθμίσεις με προσανατολισμό την ανάπτυξη, το δίκαιο επιμερισμό των δαπανών για την αποκατάσταση της ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής, η άνιση κατανομή των βαρών, μαζί με αφελή και ελλιπή μοντέλα ανάπτυξης, συνέβαλαν στην αδιέξοδο και την αδράνεια.

Η εμπειρία μπορεί να είναι σκληρός, αν είναι απαραίτητος, δάσκαλος. Η ανάπτυξη δεν θα αποκατασταθεί εύκολα ή γρήγορα. Ίσως χρειαζόμασταν την λιτότητα για να μας διδάξει ξανά την αξία ενός ισορροπημένου προγράμματος ανάπτυξης.

http://www.sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ