2013-05-31 14:30:07
Φωτογραφία για Οι FT εκθέτουν Kraft, P&G και J&J
Πολιτικές που μυρίζουν Ελλάδα φαίνεται ότι ξεκίνησαν να εφαρμόζουν οι εταιρίες καταναλωτικών προϊόντων παγκοσμίως καθώς όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η Procter and Gamble και η Mondelez (πρώην Kraft) καθυστερούν έως και 6 μήνες τις πληρωμές σε διαφημστικές και πιστωτές προκαλώντας ασφυξία και αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά. Αν και η πολιτική αυτή είναι συνήθης στην Ελλάδα δεν υπάρχει προηγούμενο για εφαρμογή της σε αγορές όπως η Βρετανική, η γερμανική και των ΗΠΑ. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν προοίμιο επιδείνωσης της κρίσης και αναμένεται να προκαλέσουν ασφυξία στην αγορά και αλυσιδωτές αντιδράσεις από τα supermarkets μέχρι τα media.

Οι Financial Times ενεπλάκηκαν στο ζήτημα καθώς οι διαφημιστικές ζήτησαν από τη μητρική εταιρία, την Pearson, μεγαλύτερες πιστώσεις χρόνου για την πληρωμή διαφημίσεων. Η εξέλιξη αυτή αναστάτωσε τη διοίκηση της εφημερίδας και οδήγησε σε σχολαστικό έλεγχο των καταστάσεων από έμπειρους ρεπόρτερ, οι οποίοι όμως δεν είχαν δει ποτέ ξανά τέτοια πολιτική.


Σύμφωνα με τους η FT η Mondelez International, ενημέρωσε ότι από την 1η Ιουλίου οι πληρωμές προς τους προμηθευτές θα πραγματοποιούνται από τις 120 ημέρες και μετά.

Η Procter and Gamble, ο μεγαλύτερος διαφημιζόμενος παγκοσμίως ενημέρωσε τους προμηθευτές ότι οι πληρωμές μετατίθενται από τις 45 μέρες στις 75 ημέρες, ενώ σε αντίστοιχες ανακοινώσεις προέβη και η Johnson and Johnson καθώς και η Anheuser-Busch.

Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες οι εξελίξεις αυτές ανεβάζουν το ρίσκο στην αγορά και δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης και χρηματοδοτικών εργαλείων. Παράγοντες της αγοράς δήλωσαν στο Sofokleousin.gr τέτοιες πρωτοβουλίες οδηγούν σε επειδείνωση της κρίσης, κανόνια και αποσταθεροποίηση της αγοράς με απροσδιόριστες συνέπειες σε ολόκληρο το φάσμα από το λιανεμπόριο μέχρι τα Media.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση δεν έχουν φέρει αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η ρευστότητα που εμφυσούν στο σύστημα λιμνάζει στις τράπεζες οι οποίες φοβούνται.

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ