2013-06-11 21:44:03
Φωτογραφία για Πύργος: Yπό κατάληψη η ΕΡΑ – Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι για το λουκέτο στην ΕΡΤ
Με μία πρωτόγνωρη για την ιστορία της Ελλάδος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι στην ΕΡΤ μπαίνει πλέον οριστικό λουκέτο καθώς και ότι όλοι οι εργαζόμενοι απολύονται.

Από τις 12:00 το βράδυ το σήμα που μας συντρόφευε για ένα περίπου αιώνα θα σταματήσει να εκπέμπει αφήνοντας τον χώρο της ενημέρωσης ανοιχτό στις διαθέσεις των συμφερόντων των ιδιοκτητών των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Οι δημοσιογράφοι κατέλαβαν το χώρο του ραδιομεγάρου πριν από μία ώρα περίπου, κάτι που έγινε και στον Πύργου όπου από νωρίς βρίσκονται εκεί οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ σε μία ενέργεια να προασπίσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συνεχίσουν να εργάζονται.

Καφύρας για κλείσιμο ΕΡΤ

Ο αντιπεριφερειάρχης κ Χαράλαμπος Καφύρας σε δηλώσεις του για το κλείσιμο της ΕΡΤ επισημαίνει τα εξής:

«Αντιτίθεμαι πλήρως στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ καθώς και το κλείσιμο όλων των Περιφερειακών σταθμών, μεταξύ αυτών και του Πύργου, απόφαση που ουσιαστικά ετοιμάζει την ουσιαστική διάλυση της, απόφαση που αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην ελευθεροτυπία, την αντικειμενική ενημέρωση, τον πλουραλισμό, την ίδια την Δημοκρατία.


Ο Ελληνικός λαός το τελευταίο διάστημα δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση, με την επίκληση της σωτηρίας της χώρας, έτσι όπως την εννοούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, το ΔΝΤ και οι αγορές. Είναι αυτοί που υπαγορεύουν τις πολιτικές αποφάσεις και επιβάλουν τη λήψη εξοντωτικών για το λαό, μέτρων.

Το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που είναι σήμερα, στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, ένα από τα τελευταία καταφύγια του πολίτη και η μόνη ίσως δυνατότητα του, να φθάσουν σε αυτόν τα γεγονότα της ειδησεογραφίας, στην πραγματική τους διάσταση και η απόλυση του προσωπικού της, προκαλεί εκτός από οργή και αγανάκτηση, μεγάλη ανησυχία σχετικά με την λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα.

Υπό τον μανδύα ενός δήθεν νοικοκυρέματος, που αφορά μόνο τα συνήθη θύματα, δηλαδή τους εργαζόμενους, την κοινωνία και την πλουραλιστική, ανεξάρτητη ενημέρωση, επιχειρείται, επίθεση στο δικαίωμα της δημόσιας, αδέσμευτης και με κοινωνικό πρόσημο πληροφόρησης!

Πιστεύω ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια ανεξάρτητη ΕΡΤ, φορέα των δημόσιων αγαθών ενημέρωσης και πολιτισμού με δημοκρατικό επαναπρογραμματισμό και με κοινωνικό έλεγχο, να αξιοποιηθεί το υπάρχον δυναμικό και η υποδομή της .

Ζητώ να πάψουν να εκπονούνται σχέδια άλωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης , από αδιαφανή συμφέροντα, ενάντια στο δικαίωμα της πλουραλιστικής ενημέρωσης του λαού και να ανασταλεί η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η κίνηση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, εμπεριέχει έναν ισχυρό αρνητικό συμβολισμό και παραπέμπει σε πρόθεση καθυπόταξης της κοινωνίας και δραστικού περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης. Είναι σαν γροθιά στο στομάχι… Προμηνύει δε μεγαλύτερα δεινά Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΦΥΡΑΣ»

«Πλήγμα στην αντικειμενική ενημέρωση το κλείσιμο της ΕΡΤ»

Ο Δήμαρχος Πύργου με την ανακοίνωση του κλεισίματος της ΕΡΤ σε δηλώσεις του μίλησε για πλήγμα στην αντικειμενική ενημέρωση. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως το προπύργιο της αντικειμενικής ενημέρωσης στην υπηρεσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ειδικά για την περιοχή μας, δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι ο τοπικός σταθμός της ΕΡΑ, αποτελεί μια όαση αντικειμενικής ενημέρωσης και πολιτισμού. Το επιχειρούμενο κλείσιμο της ΕΡΤ δεν πλήττει μόνο τους εκατοντάδες εργαζομένους της, αλλά αποτελεί και ένα βήμα πίσω στην ενημέρωση των πολιτών. Είναι περιττό να πω ότι εκφράζουμε την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή μας σε κάθε σκέψη να κλείσει η ΕΡΤ».

Η ανακοίνωση του κ Κεδίκογλου

Με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις 6.00 μμ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ από σήμερα το βράδυ, χαρακτηρίζοντας «μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας» την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου που άνοιξε το δρόμο για διαδικασίες εξπρές στην κατάργηση φορέων και δημοσίων οργανισμών.

«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού.

Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης. Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης.

Κι αυτό τελειώνει σήμερα Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο.

Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ' όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.

Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.

Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια.

Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.

Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος.

Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα.

Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.

Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς.

Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.

Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας.

Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.

Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ.

Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.

Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει - επιτέλους - δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο.

Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα.

Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως.

Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη.

Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές.

Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…

Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση.

Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».

«Ενώσεις: Κραυγαλέα αντιδημοκρατική συμπεριφορά»

Κραυγαλέα αντιδημοκρατική συμπεριφορά χαρακτηρίζουν οι περιφερειακές ενώσεις συντακτών την ενέργεια του κλεισίματος της ΕΡΤ από την κυβέρνηση. Σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΥ, ΝΗΣΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ

Πίσω από την απαράδεκτη τακτική της διακίνησης σεναρίων επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση την πρόθεσή της να θυσιάσει αιφνιδιαστικά τη δημόσια ενημέρωση για να εξυπηρετήσει πολιτικούς σχεδιασμούς, κομματικά συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις.

Εδώ και δύο εβδομάδες κυκλοφορούν εναλλακτικές εκδοχές συρρίκνωσης της ΕΡΤ ΑΕ, που όλες τους κατατείνουν στο ίδιο ολέθριο αποτέλεσμα: την ακύρωση του δικαιώματος όλων των Ελλήνων πολιτών στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει επισήμως το παραμικρό, δε σπεύδει να επαληθεύσει την αυτονόητη υποχρέωσή της να υπερασπιστεί ένα δημόσιο αγαθό το οποίο παραμένει στο κέντρο του αξιακού συστήματος που διατρέχει την ενημέρωση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα μάλιστα με το νεότερο σχήμα θυσίας που φέρεται να επιφυλάσσει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δε διστάζει να υιοθετήσει μια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική διάκριση ως προς το δικαίωμα στην ενημέρωση: Αν όντως σιγήσουν οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα, είναι σαφές ότι για την κυβέρνηση όσοι κατοικούν εκτός Αθηνών είναι πολίτες Β’ κατηγορίας και δε δικαιούνται ισότιμη με τους υπολοίπους πρόσβαση σε ένα δημόσιο αγαθό.

Οι Ενώσεις Συντακτών της περιφέρειας τονίζουν για μια ακόμη φορά ότι κανένα επιχείρημα, βασισμένο σε πραγματικά ή επινοημένα προβλήματα, δεν παρέχει άλλοθι για ενέργειες που θα πλήξουν ένα δημόσιο αγαθό τέτοιου μεγέθους. Πολύ περισσότερο δεν νομιμοποιούνται να κάνουν κανέναν ανάλογο σχεδιασμό κυβερνήσεις οι οποίες διαιωνίζουν το προνομιακό καθεστώς αξιοποίησης δημοσίων συχνοτήτων από ιδιώτες με όρους τουλάχιστον νεφελώδεις.

Ιδίως για την περιφέρεια, είναι σαφές ότι κάθε σχέδιο κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με κραυγαλέα αντιδημοκρατική συμπεριφορά: Οι περιφερειακοί σταθμοί της επιτελούν έργο που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο σχήμα, το οποίο δε θα έχει δημόσιο χαρακτήρα.

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως κάθε σκέψη για κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αντιθέτως να επεξεργαστεί σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του δημοσιογραφικού κόσμου σχέδια ενίσχυσης της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού.

Καλούμε επίσης τους βουλευτές της περιφέρειας από όλα τα κόμματα να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να αποτρέψουν κάθε σχεδιασμό που πλήττει τα δημοκρατικά δικαιώματα των κοινωνιών που τους εξέλεξαν.

«Τα Διοικητικά Συμβούλια»

Πηγή: ileiapost
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ