2013-06-29 01:32:04
Φωτογραφία για Το μπαουλάκι έκρυβε... θησαυρό!
Όσων των μυαλών πήγε σε λίρες έχουν χάσει κάθε ίχνος ρομαντισμού! Υπάρχουν και άλλοι θησαυροί ανεκτίμητης αξίας που δεν έχουν σχέση με... τα χρήματα αλλά με τις αναμνήσεις, την αγάπη, τη νοσταλγία και - γιατί όχι; - και με την έκπληξη.

Τέτοια ανάμεικτα συναισθήματα πλημμύρισαν τη Λένα όταν είδε για πρώτη φορά το μπαουλάκι της γιαγιάς Ελένης, που είχε όμως μέσα πράγματα και της γιαγιάς Φωτεινής.

Έτυχε και οι δυο γιαγιάδες να έχουν το μικρόβιο του συλλέκτη. Έτσι, αυτό το μπαουλάκι έχει μέσα φυλαγμένα επιμελώς παλιά τετράδια, κάρτες, ένα αναγνωστικό, επιστολόχαρτα απο την εποχή του Μεταξά και ένα βιβλίο κεντήματος του 1930, της Α' τάξης του τριτάξιου δημοτικού του σχολείου των Αποστόλων.

Εκείνη την εποχή, το κέντημα ήταν επιστήμη! Τα κορίτσια στο δημοτικό μάθαιναν να κεντάνε και να κάνουν τις «γραμμές» πάνω στο χαρτί και μετά πάνω στα λινά ή βαμβακερά υφάσματα.


Έκαναν τους κόμπους για να μην φαίνονται , γιατί ... η καλή νοικοκυρά από το κέντημα φαίνεται! Διότι η μαγεία ενός τέτοιου εργόχειρου δεν φαινόταν στην όψη αλλά στην «ανάποδη».

Το τετράδιο κεντήματος ανήκε στη γιαγιά Φωτεινή Βονιανάκη και φυλάσσεται μαζί με τα πράγματα της γιαγιάς Ελένης Ραπτάκη Μπιτζαράκη, χρυσοχέρα και αυτή και φημισμένη μοδίστρα.

Η εγγονή Λένα Ηγουμενάκη ακόμα φυλάει το πορφυρό, βελούδινο, στολισμένο με χάντρες φόρεμα, που φορούσε μικρή, ένα λινό μπλουζάκι όπως και τα μαξιλάρια της, που στολίζουν τον τσιμεντένιο καναπέ.

Και αυτός ο χώρος, όπου όλα βρίσκονται σήμερα τακτοποιημένα και νοικοκυρεμένα έχει μια άλλη μυρωδιά, πιο παραδοσιακή.

Σε αυτό το παλιό αχύρι (το οίκημα ήταν της άλλης γιαγιάς, της Χρυσής Ηγουμενάκη) που η Λένα Ηγουμενάκη έκανε σπίτι, κάθε γωνιά κρύβει και μια μικρή ιστορία.

Οι τρύπιες δεκάρες, το αδράχτι του αργαλειού, οι πρώτοι πίνακες, ο χάρτης με τις τέσσερις εποχές και τόσα άλλα, σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή και σε ένα άλλο στυλ, το παλιό παραδοσιακό.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ