2013-07-03 12:34:12
Φωτογραφία για Δώστε λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας με μία φυσική φόρμουλα υγείας!
Δωροθέα Λεντή, PhDc, MPhil, BSc

Βιολόγος, Υποψήφια Διδάκτορας

Specialized Health Researcher

Επιστημονική Σύμβουλος των Doctor’s Formulas

www.doctorsformulas.gr

 Ο ύπνος είναι απαραίτητος:

Κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι γνωστό ότι πραγματοποιούνται πολλές και σημαντικές διεργασίες τόσο για την ψυχική, όσο και για τη σωματική υγεία του ατόμου. Ο ύπνος λοιπόν είναι γιατρός!

Ο ύπνος αποκαθιστά όχι μόνο τα φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας, αλλά και τη φυσιολογική «ισορροπία» μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον ύπνο με τον επαναμηδενισμό ενός ηλεκτρονικού αναλογικού υπολογιστή μετά από παρατεταμένη χρήση, ώστε να μπορέσει να επανέλθει ξανά στη «βασική γραμμή» της λειτουργίας του. Ο ύπνος δεν είναι ούτε χάσιμο χρόνου, ούτε πολυτέλεια, αλλά απολύτως απαραίτητος για όλη την ανασυγκρότηση του οργανισμού. Έτσι, κατά τον ύπνο επιτελείται μία σπουδαία επανορθωτική λειτουργία.


 Πώς ορίζουμε την αϋπνία;

Ως αϋπνία ορίζουμε την έλλειψη επαρκούς ύπνου. Αυτό όμως μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, όπως με δυσχέρεια στην επέλευση του ύπνου, με συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, με πολύ πρωινή αφύπνιση, ή με το φαινόμενο του ποιοτικώς ανεπαρκούς ύπνου παρά τη φυσιολογική ποσοτικά διάρκειά του. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον το 1/3 των ενηλίκων παρουσιάζει αϋπνία κάποια στιγμή της ζωής του. Ο άνθρωπος που υποφέρει από αϋπνίες νοιώθει ότι δεν ξεκουράζεται αρκετά, έχει φτωχότερη μνήμη, δυσκολία συγκέντρωσης, γίνεται ευερέθιστος, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται τόσο η απόδοσή του, όσο και η ευχαρίστηση που αντλεί από τις καθημερινές δραστηριότητες. Το πρόβλημα θα πρέπει να υφίσταται για τουλάχιστον 1 μήνα, πριν μπορέσουμε να θεωρήσουμε ότι κάποιος πάσχει από αϋπνία.

 Ποια είναι τα αίτια της αϋπνίας;

Η περιοδικότητα και η ποιότητα του ύπνου συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία ενός κεντρικού νευρωνικού βηματοδότη, ο οποίος δρα ουσιαστικά ως το βιολογικό μας ρολόϊ. Ο ύπνος ρυθμίζεται κυρίως από τρεις ουσίες – νευροδιαβιβαστές: 1) το GABA (γάμμα-αμινο-βουτυρικό οξύ), το οποίο είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής, 2) τη σεροτονίνη (5-υδροξυτρυπταμίνη), η οποία είναι γνωστή και ως ο «νευροδιαβιβαστής της χαράς» και 3) τη μελατονίνη, η οποία εκκρίνεται από το κωνάριο, και ρυθμίζει τη φυσιολογική ροή του ύπνου.

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην επίδραση του φωτός, καθώς η έκκριση της μελατονίνης αναστέλλεται παρουσία φωτός, ενώ διεγείρεται στο σκοτάδι. Έτσι, αλλαγές στην ώρα που κοιμόμαστε έχουν ως αποτέλεσμα να αποσυντονίζεται το βιολογικό μας ρολόϊ. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η αναστροφή των φυσιολογικών βιολογικών μας ρυθμών, όπως για παράδειγμα εργασία κατά τη νύχτα αντί την ημέρα. Το σοβαρό άγχος (stress) είναι επίσης ένας επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς η επίμονη νοητική ενασχόληση ενός ατόμου με δυσάρεστες σκέψεις ή προβλήματα, δεν το αφήνουν να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Η αϋπνία όμως μπορεί να οφείλεται και σε ένα πλήθος άλλων παραγόντων που θα πρέπει να διερευνηθούν, όπως αναπνευστικές νόσοι, πεπτικές διαταραχές, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά νοσήματα, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα, εμμηνόπαυση, jetlag, καθώς και η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, αλκοόλ ή η κατανάλωση καφέ λίγες ώρες προ του ύπνου.

 Τι μπορώ να κάνω εάν η αϋπνία εξακολουθήσει να επιμένει;

Εάν έχετε εξαντλήσει όλους τους απλούς τρόπους αντιμετώπισης της αϋπνίας, κυρίως μέσω ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και τη διατήρηση ενός ήσυχου, σκοτεινού και δροσερού υπνοδωματίου, αλλά η αϋπνία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας. Πριν προχωρήσετε όμως στη λύση της λήψης υπνωτικών και αγχολυτικών ουσιών όπως οι βενζοδιαζεπίνες, και μόνο μετά από συνταγογράφηση του γιατρού σας, σκεφθείτε ότι οι ουσίες αυτές συνιστώνται μόνο για βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση του έντονου παθολογικού άγχους και της αϋπνίας. Πρακτικά συνιστώνται μόνο όταν η διαταραχή είναι σοβαρή, και η αϋπνία περιορίζει σημαντικά τις δραστηριότητες του ασθενούς ή του προκαλεί πολύ έντονη δυσφορία.

Η χρήση υπνωτικών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα, συχνά προκαλεί εξάρτιση και αντοχή. Οι συνήθεις παρενέργειες των υπνωτικών είναι αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, καταστολή, αμνησία, ελαττωμένη συγκέντρωση, μειωμένη εγρήγορση, κεφαλαλγία και αταξία. Επίσης μπορεί να εκδηλωθεί προϋπάρχουσα κατάθλιψη, ανησυχία, άγχος, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, εφιάλτες, ανάρμοστη συμπεριφορά. Αυτό που επίσης συχνά παρατηρείται είναι διαταραγμένη συνέχιση του ύπνου. Επίσης, με τη διακοπή των υπνωτικών παρατηρείται το “rebound effect”, δηλαδή να επανέρχεται η αϋπνία με μεγαλύτερη ένταση.

Κατανοώντας λοιπόν ότι καμμία χημική ουσία φαρμάκου δεν απαλλάσσεται από παρενέργειες, καλό είναι να αναζητήσετε – με τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας - μία φυσική φόρμουλα υγείας για τη χαλάρωση και τον ύπνο, με φυτικά συστατικά. Μία φόρμουλα υγείας βασισμένη στα φυτά πασιφλόρα, βαλεριάνα, κράταιγο, κόκκινη παπαρούνα και εσχόλτσια, σε συνδυασμό με το αμινοξύ λ-τρυπτοφάνη και την ουσία μελατονίνη, αποτελούν τον βέλτιστο συνδυασμό, προκειμένου να αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο την αϋπνία.

Τα φυτά πασιφλόρα και κράταιγος με τα συστατικά Vitexin και Isovitexin, η εσχόλτσια με το συστατικό Protopine, και η κόκκινη παπαρούνα με το συστατικό Papaverrubina, όλα παρατείνουν τη δράση του GABA (γ-αμινοβουτυρικού οξέος), αναστέλλοντας την επαναπρόσληψή του από τους προσυναπτικούς νευρώνες και ενισχύοντας τη δράση του στις συνάψεις. Έτσι, ενισχύεται η δράση του GABA, που είναι ένας από τους κύριους νευροδιαβιβαστές που συνδέονται με τον κύκλο του ύπνου, ασκώντας ηρεμιστική, καταπραϋντική και υπναγωγή δράση. Το φυτό βαλεριάνα με το συστατικό Valerenic Acid ασκεί επίσης ηρεμιστική δράση.

Παράλληλα, η λ-τρυπτοφάνη είναι ένα σημαντικό αμινοξύ που μετατρέπεται μέσα στον εγκέφαλο σε σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής που λειτουργεί φυσιολογικά στον κύκλο του ύπνου) και στη συνέχεια μεταβολίζεται σε μελατονίνη:

λ-τρυπτοφάνη  5υδροξυ-τρυπτοφάνη  5-υδροξυτρυπταμίνη  Ν-ακετυλοσεροτονίνη  μελατονίνη.

Είναι βασικό να τονίσουμε ότι, η μελατονίνη που υπάρχει σε μια τέτοια φόρμουλα υγείας, καθώς κι εκείνη που η παραγωγή της επιτυγχάνεται από την λ-τρυπτοφάνη, ρυθμίζουν τους ρυθμούς ύπνου/αϋπνίας, επιτυγχάνοντας έναν ήρεμο, φυσιολογικό και ξεκούραστο ύπνο. Παράλληλα, η μελατονίνη σε μία τέτοια φόρμουλα, ασκεί μία θετική παλίνδρομη ρύθμιση στο κωνάριο, βοηθώντας το σιγά-σιγά να παράγει και το ίδιο περισσότερη μελατονίνη. Σε περιπτώσεις λοιπόν υπερέντασης, εκνευρισμού, αϋπνίας και άγχους, η σωστή φόρμουλα υγείας μπορεί να ασκήσει υπναγωγή, αγχολυτική και μυοχαλαρωτική δράση, ρυθμίζοντας με τον βέλτιστο τρόπο την κατάσταση του ύπνου. Εμπιστευθείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και αναζητείστε τη σωστή φόρμουλα υγείας που θα σας δώσει τη λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας με τον πιο φυσικό τρόπο.
NewsRoom
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ