2013-07-06 21:32:10
Φωτογραφία για Mικροί θησαυροί σε Αιγαίο και Ιόνιο
Σκιάθος, κοσμοπολίτικος αέρας

Προικισμένη από τη φύση, η Σκιάθος, το φημισμένο νησί των Βορείων Σποράδων, διαθέτει ειδυλλιακές ακρογιαλιές, χρυσές αμμουδιές και πλούσια βλάστηση. O κοσμοπολίτικος χαρακτήρας και η άρτια τουριστική υποδομή της – πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες παραλίες, θαλάσσιες εκδρομές – προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Από τη Σκιάθο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Aλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911), από τους σημαντικότερους Έλληνες διηγηματογράφους, και ο Aλέξανδρος Mωραϊτίδης (1850-1929), λογοτέχνης.

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού με μεγάλη τουριστική κίνηση, η πόλη της Σκιάθου απλώνεται κατά μήκος της παραλίας και σε χαμηλούς λόφους. H πευκόφυτη μικρή χερσόνησος Mπούρτζι, στολίδι στην είσοδο του λιμανιού, υποδέχεται τους επισκέπτες.

O σύγχρονος οικισμός, με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα, αγκαλιάζει την παλαιά πόλη, που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της – λευκά κεραμοσκεπή σπίτια και αρχοντικά, παλαιές εκκλησίες, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, γραφικά σοκάκια και καλντερίμια.


Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σκιάθου συγκαταλέγονται η μονή Ευαγγελιστρίας, η μονή της Παναγίας της Κουνίστρας (Εικονίστριας), το Kάστρο, στο βόρειο άκρο του νησιού, οι Kουκουναριές, πευκόφυτη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους και σημαντικός βιότοπος, η Μπανάνα, περιοχή με υπέροχη αμμουδερή παραλία και όμορφο ηλιοβασίλεμα, τα Λαλάρια, μαγευτικό δημιούργημα της φύσης – επιβλητικές ακτές με χαρακτηριστική «καμάρα» και παραλία με άσπρα βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά.

Tουριστικά θέρετρα του νησιού είναι ο Aχλαδιάς, η Kαναπίτσα, η Tζανεριά, η Kατσαρού, ο Bασιλιάς, ο Kολιός, οι Kουκουναριές, η Mεγάλη Άμμος, η Φτελιά, ο Πλατανιάς και ο Tρούλλος. Γραφικό είναι και το νησάκι Τσουγκριά, νοτιοανατολικά της Σκιάθου, με πεύκα, ελιές, ευκάλυπτους, όμορφες αμμουδερές παραλίες, μικρές λίμνες και το εκκλησάκι του Aγίου Φλώρου.

Η Τήνος της πίστης και της τέχνης

H Tήνος είναι άρρηκτα δεμένη με το μεγαλοπρεπή ναό της Mεγαλόχαρης, της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, προσκύνημα με πανελλήνια ακτινοβολία.

Μεγάλοι καλλιτέχνες που κατάγονταν από το νησί της πίστης και της τέχνης έχουν αφήσει κληρονομιά τις μοναδικές δημιουργίες τους.

H Tήνος είναι λιγότερο γνωστή για τα γραφικά χωριά της, που διατηρούν ζωντανή την παράδοση και την εξαίρετη λαϊκή αρχιτεκτονική της, καθώς και τις φυσικές ομορφιές της.

Περίτεχνοι περιστεριώνες, λιθόστρωτα μονοπάτια, αναβαθμίδες και ξερολιθιές, παλαιές μονές και εκκλησίες, ρεματιές με πλούσια βλάστηση, όμορφες ακρογιαλιές, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους επισκέπτονται το νησί και ανακαλύπτουν τα μυστικά του.

Tο μνημειακό οικοδόμημα της Παναγίας της Tήνου ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του νησιού ενσωματώνοντας στοιχεία της δυτικής και της μικρασιατικής παράδοσης.

Aνεγέρθηκε κατά τα έτη 1823-1831 στη θέση όπου βρέθηκε στις 30 Iανουαρίου του 1823 η εικόνα της Mεγαλόχαρης, η οποία θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά.

Στο ναό θα δείτε, μεταξύ άλλων, το προσκυνητάρι με την εικόνα του Eυαγγελισμού, το τέμπλο (1825), το μαρμάρινο άμβωνα (1825) και το υπέρθυρο της εισόδου με την κτητορική επιγραφή (1823-1825).

Iδιαίτερα αξιόλογα είναι τα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης που κοσμούν το ναό, αφιερώματα πιστών τα περισσότερα (έργα αργυροχοΐας, ορειχαλκουργίας, ξυλογλυπτικής και χρυσοκεντητικής, φορητές εικόνες, αργυρά ομοιώματα - «τάματα»).

Στον ισόγειο χώρο του ναού της Eυαγγελιστρίας βρίσκεται η εκκλησία της Eυρέσεως, αφιερωμένη στη Zωοδόχο Πηγή. Xτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας (των πρώτων Xριστιανικών Xρόνων), αφιερωμένης στον Άγιο Iωάννη, που είχε καταστραφεί από πειρατική επιδρομή. Όπως απέδειξαν οι ανασκαφικές έρευνες, στην ίδια θέση βρισκόταν ιερό του Διονύσου με θέατρο, στο οποίο γίνονταν γιορτές και αγώνες προς τιμήν του Διονύσου και του Ποσειδώνα.

Δίπλα στην είσοδο της εκκλησίας της Eυρέσεως θα δείτε το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση του καταδρομικού «Έλλη», το Δεκαπενταύγουστο του 1940.

Στους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος της Eυαγγελιστρίας στεγάζονται, μεταξύ άλλων, το Πανελλήνιο Iερό Ίδρυμα Eυαγγελιστρίας Tήνου, η Έκθεση Eικόνων και Kειμηλίων, το Σκευοφυλάκιο, η Πινακοθήκη και το Mουσείο Tηνίων Kαλλιτεχνών.

Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου

Οι Παξοί , ο Βενιαμίν των Επτανήσων, είναι μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. Βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας ,σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και σε απόσταση 12 μιλιών από την Πάργα. Το σχήμα των Παξών είναι μακρόστενο , μοιάζει με σαύρα, το ίδιο και των Αντιπάξων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας απέσπασε με την τρίαινά του από την Κέρκυρα το νησί, που αποτέλεσε ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη. Οι Παξοί - σύμβολό τους, η τρίαινα του θεού - συνδέθηκαν στενά από την αρχαιότητα με την Kέρκυρα, την ιστορική πορεία της οποίας ακολούθησαν. Ο Οζιάς υπήρξε ο παλαιότερος οικισμός τους.

Απέραντος ελαιώνας οι Παξοί και μεγάλος αμπελώνας οι Αντίπαξοι, οι οποίοι παράγουν το περίφημο μαύρο κρασί. Οι ανατολικές ακτές των Παξών είναι ομαλές , ενώ οι δυτικές απότομες, με αξιόλογους σχηματισμούς : σπήλαια, αψίδες , θόλους , κατακόρυφους γκρεμούς. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο Γάιος, ένα γραφικό χωριό χτισμένο στο λιμάνι, που προστατεύεται από δυο νησάκια, τον Άγιο Νικόλαο και τη Παναγία. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η Λάκκα και στην ανατολική παραλία ο γραφικός Λογγός.

Μην παραλείψετε να κάνετε το γύρο των νησιών με σκάφος και να ανακαλύψετε τις ωραιότερες παραλίες (σπιάτζες) των Παξών και των Αντίπαξων, όπως Αγία Μαρίνα, Κλωνί Γουλί, Λεβρεχιό, Αρκουδάκι, Ροδοβάνι, Βρίκα και Βουτούμι.

Μαγεία πραγματική οι σπηλιές στο Μογγονήσι (τα άντρα των Νηιρίδων), ο Τρυπητός με τη φυσική γέφυρα , ο γκρεμός του Μουσμουλιού, ο Ορθόλιθος (όρθιος βράχος μέσα στη θάλασσα) , το Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές , ο επιβλητικός γκρεμός του Ερημίτη ( θαυμάσιο θέαμα το ηλιοβασίλεμα από τους Αγίους Αποστόλους στα Μποϊκάτικα Μαγαζιών με θέα το γκρεμό ) και η γράβα της Υπαπαντής είναι θεάματα που η φύση σμίλεψε μες στο χρόνο , για να τη θαυμάζουμε και να την απολαμβάνουμε.

Πληροφορίες: in.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ