2013-07-07 09:27:07
Φωτογραφία για Tο μακρύ χέρι της Τρόικα πάνω από ΕΟΠΥΥ, Δήμους και Περιφέρειες
Στο «γύψο» μπαίνει ο ΕΟΠΥΥ για τα επόμενα τρία, τουλάχιστον, χρόνια σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών, ενώ παράλληλα, προετοιμάζεται το έδαφος για μεγάλες παρεμβάσεις σε Δήμους και Περιφέρειες.

Με βάση το πολυνομοσχέδιο που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα εγκαινιάζεται σύστημα αυτόματης σταθεροποίησης των δαπανών, όπως προβλέπει το Μνημόνιο 3, ενώ ορίζεται ότι οι μηνιαίες δαπάνες του Οργανισμού δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1/12 των ετήσιων πιστώσεων του αναδρομικά από 1.1.2013 και ως την 31.12.2015.

Τοποθετείται, ουσιαστικά, πλαφόν μηνιαίων δαπανών και όταν υπερβαίνεται το όριο αυτές θα περικόπτονται αυτομάτως. Για να αντιμετωπιστεί το υπάρχον έλλειμμα η ενεργοποίηση αυτής της διάταξης (claw back) ισοδυναμεί με αναδρομικό «κούρεμα» προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας που μπορεί να φτάσει το 40%.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει με αυτόν τον τρόπο μια σημαντική τρύπα του Προϋπολογισμού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Συμφωνήθηκαν, ακόμη, και προωθούνται 22 διαρθρωτικά μέτρα για εξορθολογισμό των δαπανών του δημόσιου φορέα Υγείας, ενώ, όπως αναφέρει το vima, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει πως το μέτρο αυτόματης σταθεροποίησης εφαρμόζεται επειδή δεν υπήρχε χρόνος για να αποδώσουν οι παρεμβάσεις.

Με βάση το νέο πολυνομοσχέδιο προετοιμάζεται το έδαφος και για εφαρμογή αυτόματων περικοπών σε άλλους τομείς, όπως έλεγχος του ύψους Προϋπολογισμών σε Δήμους και Περιφέρειες με Κοινή υπουργική Απόφαση.

Επιπλέον, ενισχύεται το Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, ενώ οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στον έλεγχο δαπανών της γενικής κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως το τέλος του 2013.

Μέσα σε όλα αυτά, κυβέρνηση εκτιμά πως η μετακίνηση 4.000 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. θα ελαφρύνει σημαντικά το μισθολογικό βάρος που σηκώνουν οι Δήμοι και θα διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της μισθοδοσίας των δημοτικών αστυνομικών, καθώς αυτή είχε παγώσει στους υπερχρεωμένους Δήμους.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ