2013-07-26 10:41:04
Φωτογραφία για ΔΝΤ προς ΕΚΤ: Δίχως νέες στηρίξεις, «ευρω-φούντο»... !!!
 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειάζεται να βγάλει ξανά πυρομαχικά από τη φαρέτρα της για να βοηθήσει την τόνωση της εύθραυστης οικονομίας της ευρωζώνης, 

αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη. Το πρόβλημα είναι πως τα πυρομαχικά, όσο περνά ο χρόνος, στερεύουν. Συνεδριάζει τη Δευτέρα για τη δόση.

Το ΔΝΤ λέει πως θα πρέπει η ΕΚΤ να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια, να εισάγει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο παροχής φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (LTRO).

Hδη έχει διοχετεύσει 1 τρισ. δολ, μάταια.

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει την Δευτέρα 29 Ιουλίου για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1,78 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ΔΝΤ αποδέχτηκε τώρα και όχι δυο μήνες πριν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα "προσωρινό μέτρο" και πως "δεν θα επηρεάσει" τους στόχους του προγράμματος, ενώ τα έσοδα θα καλυφθούν με άλλους τρόπους, με ισοδύναμα μέτρα, όπως είπε.


Σε άλλη ερώτηση αν αληθεύουν οι πληροφορίες που προβάλλονται συνεχώς ότι αναμένεται το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο κάποια στιγμή σύντομα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και πως το ΔΝΤ λειτουργεί σε "πλήρη συνεργασία" με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Στο μεταξύ, μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ η νέα έκθεση του Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα.

"Σήμα" προς EKT

Όσον αφορά την έκθεση του ΔΝΤ για τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα, όπως νέα μείωση των επιτοκίων της, με σκοπό να ενισχυθεί η οικονομία της ευρωζώνης.

Τα μέτρα για την προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών θα μειώσουν την ανάπτυξη κατά 1,25% το 2013, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 0,6% φέτος, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 0,9% το 2014.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης δεν θα έρθει πριν από το 2014, παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα δεικτών, που μπορεί να προκαλούν πρόσκαιρα “τσιμπήματα” αισιοδοξίας μέσα στη γενικευμένη τάση κατρακύλας κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα.

"Επιπρόσθετη έκτακτη νομισματική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή του κατακερματισμού" υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

Περσινά, ξινά σταφύλια "Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα τη σημερινή της προσέγγιση, η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει για συγκεκριμένο διάστημα τις ανάγκες χρηματοδότησης των αδύναμων αλλά βιώσιμων τραπεζών μέσα από ένα νέο LTRO" προσθέτει.

Με τον πληθωρισμό να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και την ευρωζώνη να απειλείται με οικονομικά στασιμότητα, η ΕΚΤ πρέπει να δράσει για να βοηθήσει την ανάπτυξη με την εισαγωγή μέτρων που θα μειώσουν τον "κατακερματισμό" της χρηματοπιστωτικής αγοράς, επισημαίνεται στην έκθεση.

Θεωρεί θετική τη χαλάρωση στόχων για το έλλειμμα που πρόσφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορα κράτη μέλη, προσθέτοντας ότι ορισμένες κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειάζονται περαιτέρω χαλάρωση των στόχων.

"Δεδομένων των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης, οι διορίες αυτές μπορεί να αποδειχτούν υπερβολικά φιλόδοξες σε ορισμένες περιπτώσεις και περαιτέρω ευελιξία θα ήταν χρήσιμη, ειδικά αν οι χώρες εκμεταλλευτούν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο για να εφαρμόσουν φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή να ανακεφαλαιοποιήσουν βιώσιμες τράπεζες" σημειώνεται.

"Στο πλαίσιο αυτό, η μικρή χαλάρωση που προβλέπεται για τη Γερμανία είναι αρμόζουσα. Αν επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια, οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πίεση από τις αγορές θα επωφεληθούν από έναν πιο αργό ρυθμό δημοσιονομικής προσαρμογής" υπογραμμίζεται.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η τραπεζική ένωση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί θα βοηθήσει να εξακριβωθεί ποιες από τις 200 μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα και κρυμμένες ζημίες και να ανακεφαλαιοποιηθούν, ώστε να βελτιωθεί η παροχή πίστωσης σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
enet.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι ήταν το Magic Bus ;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι ήταν το Magic Bus ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ