2013-08-18 00:19:53
Φωτογραφία για ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ Δυνατές «πινελιές» κουρδικής αυτονομίας στον εμφύλιο της Συρίας
Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Πρωταρχικό μέλημα των Κούρδων του Ιράκ δεν είναι η ανατροπή του καθεστώτος της Δαμασκού, αλλά η εδραίωση της αυτονομίας που τους έχει παραχωρήσει de facto ο Άσαντ.

«Εάν οι αναφορές είναι αληθείς και αποδειχθεί ότι πολίτες, γυναίκες και παιδιά των αθώων Κούρδων αντιμετωπίζουν απειλή από δολοφόνους και τρομοκράτες, τότε το Ιρακινό Κουρδιστάν θα κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων που διαθέτει προκειμένου να υπερασπίσει τις γυναίκες, τα παιδιά και τους αθώους πολίτες».

Η ξεκάθαρη προειδοποίηση αυτή περιλαμβάνεται σε πρόσφατη επιστολή του Μασούντ Μπαρζανί, προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν και αφορά τις εξελίξεις στη Συρία και ειδικά στις βορειοανατολικές περιοχές της. Εκεί, δηλαδή, όπου κατοικούν τα περίπου 2 εκατομμύρια των Κούρδων της χώρας και, το τελευταίο διάστημα, διεξάγονται σκληρές και αιματηρές μάχες με ισλαμικές ομάδες οι οποίες συμμετέχουν στο ένοπλο μέτωπο που έχει στόχο την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ.


Αναμφίβολα δε, η επιστολή Μπαρζανί -η οποία απευθύνεται στην επιτροπή η οποία ετοιμάζει την Εθνική Διάσκεψη των Κούρδων, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 24 Αυγούστου, στην ιρακινή πόλη Αρμπίλ- δίνει άλλη διάσταση τόσο στον εμφύλιο της Συρίας όσο και στο ίδιο το Κουρδικό Ζήτημα.

Κι αυτό διότι, στην περίπτωση που κουρδικές δυνάμεις από το βόρειο Ιράκ εισέλθουν στη Συρία και αναμειχθούν στις μάχες, είναι προφανές ότι ο κουρδικός εθνικισμός θα αναζωπυρωθεί και σε εκείνη την περιοχή -πυρπολώντας, αναπόφευκτα, τις καρδιές των εκατομμυρίων ομοεθνών τους που ζουν στην Τουρκία και το Ιράν. 

Πρότυπο

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο βόρειο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί πρότυπο για τα 30 και πλέον εκατομμύρια των Κούρδων της περιοχής οι οποίοι εξακολουθούν να μην έχουν πατρίδα. Παρά το γεγονός ότι θεσμικά το Ιράκ είναι ενιαίο, ο Μπαρζανί -με την ανοχή του επίσης Κούρδου (αν και πολιτικού του αντιπάλου) προέδρου της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί- κατοχυρώνει σταδιακά τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. Σε βαθμό, μάλιστα, που να διαπραγματεύεται ανεξάρτητα συμβόλαια πώλησης του πετρελαίου που υπάρχει εκεί με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Πλέον, οι εξελίξεις στη Συρία ανοίγουν διάπλατα το «παράθυρο» για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου καθεστώτος στις εκεί κουρδικές περιοχές. Ήδη, από το 2011, ο στρατός του αλ- Άσαντ έχει αποσυρθεί από εκεί, αφήνοντας μόνο μια δύναμη που ελέγχει το αεροδρόμιο και μερικές άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις. Σχεδόν αυτομάτως, ο έλεγχος έχει περάσει στην αρμοδιότητα των ίδιων των Κούρδων και των δύο βασικών πολιτικών σχηματισμών τους στη χώρα: του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου (KNC).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το PYD θεωρείται το πιο ισχυρό από τα δύο και διατηρεί οργανικούς δεσμούς και με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), που δρα στην Τουρκία. Από την άλλη, το KNC διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν και τον Μπαρζανί.

Ωστόσο, ρωγμές στις τάξεις των Κούρδων δεν θα γίνουν εύκολα ορατές, καθώς αυτοί που θα τις δημιουργήσουν κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν υπεύθυνοι προδοσίας, σε μια περίοδο που φαίνεται να αναγεννάται το όραμα του ανεξάρτητου Κουρδιστάν -έστω και μέσω του μοντέλου της διευρυμένης αυτονομίας το οποίο, μετά το βόρειο Ιράκ, υιοθετείται και στη Συρία.

Δικαίως, λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν τρέχει να κλείσει το Κουρδικό, προτού βρεθεί προ τετελεσμένων Η κατανομή των Κούρδων

12 -15 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι ζουν στην Τουρκία, κυρίως στα σύνορα με Ιράκ, Συρία και Ιράν. 6 εκατομμύρια περίπου είναι οι Κούρδοι του Ιράκ, που έχουν ήδη ένα de facto αυτόνομο κράτος στο βόρειο τμήμα του. 6-7 εκατομμύρια εκτιμάται ότι είναι οι Κούρδοι στο Ιράν, για την ώρα όμως έχουν τη μικρότερη παρουσία στις εξελίξεις. 2 εκατομμύρια είναι περίπου οι Κούρδοι στη Συρία και θέλουν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του καθεστώτος να ελέγξει τις περιοχές τους.Κουρδικό

Οι πρωταγωνιστές στο παζάρι Μασούντ Μπαρζανί

Ο ισχυρός άνδρας των Κούρδων του Ιράκ και πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης στον Βορρά φιλοδοξεί να δει ένα ανάλογο καθεστώς στις κουρδικές περιοχές της Συρίας.

Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ πρωταγωνίστησε στην τελευταία ειρηνευτική συμφωνία με την Τουρκία, όμως οι επιλογές του έχουν αρχίσει να αμφισβητούνται.

Σαλέχ Μουσλίμ

Ηγέτης του ισχυρότερου κόμματος (PYD) των Κούρδων της Συρίας, διατηρεί σχέσεις με το ΡΚΚ. Οι δυνάμεις του καλύπτουν το κενό που άφησε με την αποχώρησή του το 2011 ο στρατός του Άσαντ.

Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τρέχει να κλείσει το Κουρδικό, προτού βρεθεί αντιμέτωπος με νέα, επικίνδυνη αναζωπύρωση του κουρδικού εθνικισμού. Διατηρεί επαφές με τον Μπαρζανί, τον Οτσαλάν και τον Μουσλίμ.

Μπασάρ αλ-Άσαντ

Ο Σύρος μονάρχης έχει εκχωρήσει de facto καθεστώς αυτονομίας στους Κούρδους της χώρας του, ευελπιστώντας στην ανοχή τους ή και τη στήριξή τους στον εμφύλιο που μαίνεται.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ