2013-08-22 16:30:13
Φωτογραφία για «Καμπανάκι» BlackRock για προβληματικά δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών
Χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια έως 120.000 ευρώ σε ΜμΕ διαπιστώνουν οι ελεγκτές - Πολλά δεν θα αποπληρωθούν - Οι επισφάλειες στις ΜμΕ ήδη υπερβαίνουν το 20% - Πάνω από 50% στην καταναλωτική πίστη - "Μαύρη τρύπα" και απ' τη βουτιά στα ακίνητα

Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Μεγαλώνει όπως όλα δείχνουν το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες από το 2009 έως σήμερα έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις οφειλών. Το ποσό υπερβαίνει τα 75 δισ. ευρώ ενώ περίπου 5 δισ. ευρώ έχουν διαγράφει οριστικά. Έτσι επί της ουσίας τα δάνεια που ρυθμίστηκαν η διεγράφησαν ανέρχονται στο ποσό των 80 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα των επισφαλών δανείων εξετάζεται από την Black rock η οποία ελέγχει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πολλά από τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί μέχρι σήμερα δεν στηρίζονται σε μια αξιόπιστη εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του οφειλέτη. Πρόκειται για δάνεια έως 120.000 ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν δοθεί χωρίς καμία εξασφάλιση. Τραπεζίτες εξηγούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ιδιαίτερα επισφαλή αντίστοιχα με τα καταναλωτικά δάνεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγγράφουν και νέες επισφάλειες.


Οι επισφάλειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπερβαίνουν το 20% ενώ στην καταναλωτική πίστη έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 50 έως 55%.

Ένα άλλο γεγονός που φαίνεται να προβληματίζει την BlackRock είναι ότι η αξία των ακινήτων έχει υποχωρήσει αρκετά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον η συνολική πραγματική αξία των υποθηκευμένων ακινήτων στις τράπεζες έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ που είναι το ύψος των συνολικών δανείων για την στέγη. Το ζήτημα αυτό είναι μέχρι στιγμής διαχειρίσιμο όμως η τάση δημιουργίας επιπλέον επισφαλειών συνεχίζει αυξητική ενώ και η αξία των ακινήτων συνεχώς υποχωρεί. Στελέχη της BlackRock επισημαίνουν την ανάγκη διενέργειας επιπλέον προβλέψεων προκειμένου να καλυφθεί το κενό μεταξύ της αξίας των δανείων και του αντικρίσματος που έχουν στην αγορά κατοικίας.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ