2013-08-22 16:30:08
Φωτογραφία για Monza Concept: Αυτό είναι το Μέλλον της Opel
Ελαφρού βάρους, αθλητική εμφάνιση, μοναδική τεχνολογία οθονών σε συνδυασμό με μελετημένη συνδεσιμότητα και αρθρωτή σχεδίαση που επιτρέπει τη χρήση βιώσιμων συστημάτων κίνησης – το Opel Monza Concept προσφέρει στυλ και υπερσύγχρονη απόδοση σε τέσσερις τροχούς και γίνεται πρότυπο για την επόμενη γενιά αυτοκινήτων Opel. Το επαναστατικό πρωτότυπο κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) από 12 - 22 Σεπτεμβρίου (Ημέρες Τύπου: 10 – 11 Σεπτεμβρίου) και ρίχνει φως στις μελλοντικές προθέσεις της εταιρίας.

«Το Monza Concept αποκαλύπτει τη μελλοντική εικόνα της Opel», λέει σχετικά ο CEO της Opel Dr. Karl-Thomas Neumann. «Αφενός ενσαρκώνει τις αξίες της μάρκας Opel – Γερμανική ακρίβεια σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογίες σε …ελκυστική συσκευασία. Αφετέρου απαντά σε θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη γενιά μοντέλων Opel: μέγιστη συνδεσιμότητα και βέλτιστη απόδοση.»


«Την άριστη συνδεσιμότητα επιβεβαιώνει μία πρωτοποριακή τεχνολογία προβολής μέσω LED για τα όργανα και τις οθόνες infotainment. Η απόδοση έχει ποικίλες εκφράσεις: σχεδίαση ελαφρού βάρους, βέλτιστη χρήση εσωτερικού χώρου, προηγμένη τεχνολογία κινητήρων. Το Monza Concept απαντά στην αυξανόμενη τάση ηλεκτροκίνησης στην καθημερινή οδήγηση με ποικίλες λύσεις - από συστήματα επέκτασης της αυτονομίας μέχρι κυψέλες καυσίμου. Αισθητικά, αποτυπώνουμε τη γνήσια απόδοση με μία νέα, λιτή και αθλητική εκδοχή των γνώριμων, γλυπτικών σχημάτων μας. Το Opel Monza Concept δεν είναι τίποτα λιγότερο από το όραμά μας για το αυτοκίνητο του μέλλοντος.»

Σχεδίαση ελαφρού βάρους: Προσόντα ευκίνητου αθλητή

Ένα Opel Monza έκανε την πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα του στην IAA το 1977: Ήταν ένα μεγάλο coupé με εξακύλινδρο κινητήρα και βελούδινη λειτουργία. Το Monza κατασκευαζόταν μέχρι το 1986 και ανήκει εδώ και καιρό στην ελίτ των θρυλικών αυτοκινήτων. Το νέο Monza Concept ακολουθεί τώρα τα χνάρια του προκατόχου του: Το καλαίσθητο καπό με τη χαρακτηριστική κεντρική πτυχή συνεχίζει την παράδοση του εμπρός τμήματος του Monza με τη γνώριμο στυλιστικό στοιχείο Opel. Οι μεγάλοι αεραγωγοί σχήματος μπούμερανγκ μπροστά από τους θόλους των τροχών συμπληρώνουν την κομψή χρωμιωμένη μπάρα που φιλοξενεί περήφανα το λογότυπο της μάρκας.

Με το Monza Concept, οι σχεδιαστές της ομάδας του Mark Adams λανσάρουν μία νέα εκδοχή της γλυπτικής αισθητικής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη σχεδίαση του Insignia. Οι περίτεχνες φόρμες, η υψηλή σχεδιαστική ακρίβεια και οι τέλειες καμπύλες παραμένουν πυρήνας στην εξέλιξη της φιλοσοφίας ‘η Γλυπτική Τέχνη συναντά τη Γερμανική Ακρίβεια.’ Ωστόσο ένα νέο γοητευτικό, σπορτίφ στυλ υποδηλώνει τη συνολική απόδοση του αυτοκινήτου. «Αυτό είναι το επόμενο τολμηρό βήμα στο ταξίδι που επιχειρούμε στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα προβάλουμε μία σχεδιαστική συνέπεια την οποία κόσμος μπορεί να εμπιστεύεται,» λέει ο Mark Adams, Επικεφαλής Σχεδίασης Opel.

Οι ανάγλυφες επιφάνειες του 4θ Monza Concept μήκους 4,69 m παραπέμπουν στα κύματα του ωκεανού που ‘σβήνουν’ στις ακτές. Αυτές οι ρέουσες επιφάνειες δείχνουν ανάλαφρες οπτικά, μία εικόνα που υπογραμμίζεται από τα μαρσπιέ που λεπταίνουν εμπρός από τους πίσω θόλους των τροχών. Το μοναδικό στυλιστικό στοιχείο είναι εμπνευσμένο από το λιπόσαρκο και λεπτό στην περιοχή της μέσης σώμα ενός λαγωνικού, που τρέχει πατώντας στις άκρες των δακτύλων του με δυναμική κομψότητα. Η σχεδίαση των πλαϊνών τμημάτων του Monza Concept διευκολύνει την είσοδο και έξοδο όλων των επιβατών και παράλληλα υπογραμμίζει τους προεξέχοντες, σπορ πίσω θόλους των τροχών, που έχουν ίδιο πλάτος με τους εμπρός.

Η γραμμή οροφής του Monza Concept είναι ιδιαίτερα σοφιστικέ – αρχικά διαγράφει ένα ημικύκλιο θυμίζοντας κλασικό coupé, αλλά στη συνέχεια, πριν φτάσει στην πίσω πόρτα ανεβαίνει ελαφρώς προς τα πάνω. Παρά τη σπορ εμφάνιση και το επίπεδο σχήμα με ύψος μόλις 1,31 m, δεν θίγεται καθόλου ο χώρος αποσκευών – χωρητικότητα 500 L – ούτε ο χώρος για το κεφάλι των επιβατών. Αυτό οφείλεται στο ότι ολόκληρη η δομή του cockpit είναι περίπου 15 cm χαμηλότερη σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα. Στην πραγματικότητα, το Monza Concept προσφέρει την ίδια ευρύχωρη και ευάερη καμπίνα επιβατών με ένα μεσαίο αυτοκίνητο.

Οι μεγάλες πόρτες προσφέρουν μέγιστη λειτουργικότητα, ενώ εντυπωσιάζουν ανοικτές, αφού ανοίγουν προς τα πάνω θυμίζοντας τα ανοιχτά φτερά ενός κόνδορα και προσφέρουν μια αποκαλυπτική εικόνα του ευρύχωρου εσωτερικού (αλλά και του περιβάλλοντος χώρου) λόγω απουσίας κολόνων Β.

Συνδεσιμότητα: Αποδοτικό και άριστα συνδεδεμένο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της μελλοντικής αυτοκίνησης

Η απόδοση και η συνδεσιμότητα είναι πρωταρχικές προτεραιότητες στην εξέλιξη της επόμενης γενιάς μοντέλων Opel. Το Monza Concept αφήνει να αποκαλυφθεί μία εντυπωσιακή πρώτη εικόνα αυτών των εξελίξεων. Παίρνοντας θέση πίσω από το τιμόνι, το Monza Concept σας μυεί σε ένα νέο, μοναδικό κόσμο οργάνων και λειτουργιών infotainment. Το πρώτο Monza προηγείτο επίσης της εποχής του πριν από 35 χρόνια με ψηφιακές ενδείξεις στο cockpit.

Το Monza Concept συνεχίζει να καινοτομεί με μία προηγμένη τεχνολογία προβολής μέσω LED. Δεν υπάρχουν πλέον συμβατικές, ανεξάρτητες οθόνες που προβάλλουν διαφορετικές πληροφορίες. Αντί αυτών, οι οδηγοί έχουν μπροστά τους ένα φαρδύ, ανάγλυφο ταμπλό που εκτείνεται από τη μία πόρτα μέχρι την άλλη, και χρησιμοποιείται σαν επιφάνεια προβολής. Πληροφορίες και διακοσμητικά στοιχεία προβάλλονται στην επιφάνεια που ο οδηγός μπορεί να διαμορφώσει ανάλογα με τις ανάγκες, τα γούστα ή τη διάθεσή του. Συνολικά 18 προτζέκτορες LED δημιουργούν μία συνεχή, προσαρμοζόμενη, πολυλειτουργική απεικόνιση. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχοντας ήδη καθιερωθεί κατά τη διεξαγωγή διαφόρων διοργανώσεων, δημιούργησε αίσθηση σε σημαντικά γεγονότα όπως το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ, και οι σχεδιαστές της Opel ήταν οι πρώτοι που τόλμησαν να την εφαρμόσουν σε επιβατικό αυτοκίνητο.

Τα τρισδιάστατα (3D) γραφικά είναι εντυπωσιακά και αντικατοπτρίζουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες, από ακριβείς πληροφορίες οχήματος και οδηγού μέχρι σύνδεση στο διαδίκτυο, δυνατότητες επικοινωνίας και διακοσμητικά στοιχεία. Τόσο η περιοχή απεικόνισης πληροφοριών όσο και το φόντο μπορούν να διαμορφώνονται ξεχωριστά και ο έλεγχος γίνεται μέσω φωνητικών εντολών και των χειριστηρίων στο τιμόνι.

Η απόδοση και η ευκρίνεια ήταν επίσης προτεραιότητες στο συγκεκριμένο τομέα: όταν έφτασε η ώρα να σχεδιάσουν τον τρόπο παρουσίασης των πληροφοριών, οι μηχανικοί της Opel επικεντρώθηκαν στον καλύτερο και πιο προσωπικό τρόπο για την προβολή των σχετικών στοιχείων στον οδηγό. Επιδιώκοντας να περιορίσουν τις προσλαμβάνουσες εικόνες για τους οδηγούς, οι πληροφορίες του οχήματος, οι ρυθμίσεις πλοήγησης και smartphone και η συνδεσιμότητα εμφανίζονται μόνον όταν είναι απαραίτητο ή επιθυμητό. Επομένως, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν μεγάλο εύρος πληροφοριών χωρίς να κατακλύζονται από κείμενα ή εικόνες. Αυτό καθιστά το Monza Concept πρότυπο των μελλοντικών συστημάτων HMI (Human-Machine-Interface), καθώς η εσωτερική του σχεδίαση βασίζεται σε ευρήματα τελευταίων ερευνών.

Το ίδιο ισχύει και για την ολοκληρωμένη συνδεσιμότητα ενός smartphone στο Monza Concept. Με ποικίλους τρόπους συνδεσιμότητας που αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικούς κόσμους – ME, US και ALL – οι οδηγοί μπορούν να συγκεντρώνονται αποκλειστικά στην οδηγική εμπειρία, ή να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένεια ή ακόμα και να συνδέονται με ολόκληρη την διαδικτυακή κοινότητα. Με το ME το σύστημα infotainment ουσιαστικά αποσυνδέει το smartphone των οδηγών και δίνει προτεραιότητα σε πληροφορίες σχετικές με την οδηγική εμπειρία. Το US επιτρέπει στους επιβάτες του Monza Concept να συνδέονται με μία ομάδα επιλεγμένων ατόμων, όπως με φίλους και μέλη της οικογένειας: αυτοί μπορούν να συνδέονται στο σύστημα infotainment του αυτοκινήτου με τη δική τους συσκευή επικοινωνίας και να ανταλλάσσουν πληροφορίες, μουσικές και φωτογραφίες, να συνομιλούν και να κλείνουν ραντεβού, κλπ. Το ALL προχωρά πέρα από το US. Επιτρέπει τη σύνδεση του οδηγού με όλο σχεδόν τον εξωτερικό κόσμο. Οι οδηγοί μπορούν για παράδειγμα να μοιράζονται αυθόρμητα την προγραμματισμένη διαδρομή τους online μέσω ταμπλέτας ή smartphone, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν κάποιους άλλους με τον ίδιο προορισμό – σηματοδοτώντας ένα νέο είδος ‘car-sharing’. Με αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία infotainment και συνδεσιμότητας, το Monza Concept προδίδει το καινοτόμο πνεύμα των σχεδιαστών και μηχανικών της Opel, με στόχο η επόμενη γενιά αυτοκινήτων να μπορεί να συμβάλλει σε μία αρμονική και δικτυωμένη κοινωνία.

Η καινοτόμος τεχνολογία ανίχνευσης και συνδεσιμότητας του Monza Concept έχει ακόμα περισσότερα να προσφέρει: επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα συστήματα επικοινωνίας “Car-to-Car” & “Car-to-X” – προϋποθέσεις για μελλοντική αυτόνομη οδήγηση και τομείς στους οποίους η Opel ήδη εργάζεται εντατικά. Με την ολοκληρωμένη σύνδεση των χρηστών των δρόμων, η λεγόμενη ‘διεπικοινωνία’ μπορεί να βελτιωθεί όπως και η ασφάλεια, επειδή επικίνδυνες κυκλοφοριακές συνθήκες καταγράφονται νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν.

Ευελιξία: Αρθρωτή σχεδίαση για ποικιλία συστημάτων κίνησης

Το Monza Concept βασίζεται σε αρθρωτή σχεδίαση που παρέχει μέγιστη ευελιξία στην επιλογή ενός συστήματος κίνησης μέσα από ποικίλα συστήματα βιώσιμης τεχνολογίας που απαντούν στην τάση ηλεκτροκίνησης. Για το Monza Concept που θα παρουσιαστεί στη Φρανκφούρτη, οι μηχανικοί επινόησαν ηλεκτροκίνηση που συνδυάζεται με σύστημα επέκτασης αυτονομίας με καύσιμο CNG (Compressed Natural Gas) – μετεξέλιξη της πρωτοποριακής τεχνολογίας του Ampera. Ο τρικύλινδρος 1.0 SIDI turbo νέας γενιάς – που επίσης κάνει πρεμιέρα στην IAA – κάνει χρέη συστήματος επέκτασης αυτονομίας. Ωστόσο χρησιμοποιεί φυσικό αέριο αντί βενζίνης, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αυτοκινήτου (CO2). Με αυτή την οραματική προσέγγιση, η Opel εξακολουθεί να συνδυάζει τις δυνατότητες της ηλεκτροκίνησης με τα οφέλη του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

«Έχουμε σαφές όραμα για την εικόνα των μελλοντικών αυτοκινήτων Opel και σαφή στρατηγική για τον πώς θα πετύχουμε αυτό το στόχο. Το Monza Concept δίνει σ’ αυτή τη στρατηγική ξεκάθαρη ταυτότητα» σχολιάζει ο Dr. Karl-Thomas Neumann. «Ενσαρκώνει τις προσδοκίες των πελατών μας τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο σχεδιαστικά αλλά και από την άποψη της απόδοσης και της συνδεσιμότητας μεταξύ οδηγών και διαδικτυακής κοινότητας. Επομένως, ήδη προαναγγέλλει μία μελλοντική αυτοκινητιστική πραγματικότητα και αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης στην πορεία προς αυτή – και όχι μόνο για την Opel.»
autocarnet.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ