2013-09-02 17:04:04
Φωτογραφία για 1.050 παιδιά φιλοξενεί δωρεάν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών
Απολύτως ομαλά και με τις καλύτερες διαθέσεις για μια δημιουργική χρονιά ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Οι κοινωνικές λειτουργοί, οι παιδαγωγοί, τα επιστημονικά στελέχη και το βοηθητικό προσωπικό των συνολικά 29 σταθμών, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στις θέσεις τους, υποδεχόμενοι τα πρώτα βρέφη και παιδιά σ’ έναν νέο κόσμο, σε μια όμορφη χρονιά.

Η ένταξη των παιδιών στους σταθμούς γίνεται σταδιακά, διαδικασία η οποία προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη έγινε σήμερα με εκείνα που προκρίθηκαν από την πρώτη κατανομή του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που αφορά τη δωρεάν εγγραφή σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ)
. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεφωνική ενημέρωση των δικαιούχων γονέων (εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερες επαγγελματίες και άνεργες, και πατέρες με την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους) που κι αυτοί πέτυχαν την ένταξη στο πρόγραμμα, αλλά η ανακοίνωση της κατανομής των παιδιών τους έγινε μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, και τα οποία θα απορροφηθούν στους σταθμούς στη διάρκεια της εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σταδιακή απορρόφηση εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης εβδομάδας προσαρμογής.«Η προσαρμογή είναι το δυσκολότερο στάδιο στην πρώτη επαφή του παιδιού με την πραγματικότητα του παιδικού σταθμού, και δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην αποφυγή οποιουδήποτε παράγοντα που θα μπορούσε να ταράξει την ψυχολογική του ηρεμία», τονίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης.

Δωρεάν 1.050 βρέφη και παιδιά

Πάγιος σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να υπερβάλει εαυτόν και να καλύπτει το 100% της ζήτησης, και μέχρι σήμερα το πετυχαίνει, εφαρμόζοντας ένα επιθετικό πρόγραμμα κατασκευής νέων υποδομών παιδικής μέριμνας και βελτίωσης των υπαρχόντων, αξιοποιώντας το δημοτικό ταμείο και κάθε ευκαιρία για εξασφάλιση χρηματοδοτικών πηγών.

Τη νέα σχολική χρονιά, το σύνολο των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι πάνω από 1.700, από τα οποία τα 1.050 φιλοξενούνται τελείως δωρεάν (62%), ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί πέρσι ήταν 1.650 και 1.005 παιδιά.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, υπενθυμίζεται, κατάφερε για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος να διασφαλίσει την πιστοποίηση των περισσότερων δομών φιλοξενίας παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ευρέως γνωστή, επίσης, είναι η έντονη δράση που ανέπτυξε, ήδη από την περσινή χρονιά, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αλλά και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, για την εξασφάλιση από την πολιτεία επιπλέον κονδυλίων για την ικανοποίηση του συνόλου σχεδόν των αιτήσεων που πληρούσαν τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

«Αποδείχθηκε ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις που κάναμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν σωστές και άμεσα υλοποιήσιμες», σημειώνει ο Σ.Δανιηλίδης, επαναλαμβάνοντας ακόμη και τώρα την έκκλησή του για την ικανοποίηση και του εναπομείναντος 5% των οικογενειών σε όλη τη χώρα που ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις, δεν εντάχθηκαν τελικά στο δωρεάν πρόγραμμα λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. «Πρέπει να ικανοποιήσουμε όλες αυτές τις οικογένειες, που έχουν χαμηλά εισοδήματα, μέλη ανέργους, άτομα με αναπηρία ή με προβλήματα υγείας, και παιδιά που απειλούνται με κοινωνική περιθωριοποίηση. Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε», τονίζει. Αναφέρεται παράλληλα στην αλματώδη πρόοδο που έχει επιτύχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση «στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φροντίδας, καθώς και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών από τις 6.30 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα, και παρά τις όποιες λίγες αντιδράσεις συνδικαλιστών. Επίσης, λόγω της αδυναμίας που έχουν πολλές οικογένειες να εξασφαλίσουν και τα στοιχειώδη ακόμα για το καθημερινό τραπέζι, πλέον στους βρεφονηπιακούς σταθμούς προσφέρουμε τέσσερα γεύματα την ημέρα».

«Αναβαθμίζοντας αυτές τις υπηρεσίες στηρίζουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τους. Οι όποιες άλλου είδους αντιλήψεις που κρατούσαν αγκυλωμένες τις υπηρεσίες αυτές, οδηγούν σε απαξίωση των δήμων. Όταν ο πολίτης έχει να επιλέξει δωρεάν παροχή υπηρεσιών μέσω του ΕΣΠΑ είτε από ιδιωτική είτε από δημόσια και δημοτική δομή, επιλέγει -και σωστά κάνει- τον καλύτερο, τον ποιοτικότερο, με την ευρύτερη στελέχωση, διευρυμένο πρόγραμμα λειτουργίας ακόμα και Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά ακόμη και στη διάρκεια του Αυγούστου, όπως ισχύει στο δήμο μας», καταλήγει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ