2013-09-04 15:51:04
Φωτογραφία για 58η στην ανταγωνιστικότητα η Κύπρος
Στην ίδια θέση διατηρήθηκε η Κύπρος στην ανταγωνιστικότητα όπως καταδεικνύει η νέα έκθεση ανταγωνιστικότητας για το 2013-2014 που παρουσίασε χθες... το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Όπως προκύπτει από την έκθεση με τίτλο «Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2013-2014», η Κύπρος κατέλαβε την 58η θέση ανάμεσα σε 148 κράτη παγκοσμίως με βαθμό 4.3.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Κύπρος κατέχει ψηλή θέση σε θέματα που αφορούν την υγεία και τη βασική εκπαίδευση (8η θέση), την αποδοτικότητα της αγοράς (29η θέση) και την ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση (32η θέση).

Ακόμη, η Κύπρος κατέχει την 36η θέση στον τομέα τεχνολογικής ετοιμότητας και στον τομέα αποδοτικότητας της αγοράς εργασίας.

Στα αρνητικά δεδομένα της Κύπρου περιλαμβάνεται το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον (καταλαμβάνοντας την 126η θέση στον πίνακα), το μέγεθος της αγοράς (110η θέση) και η ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς (64η θέση). Ακόμη, στα αρνητικά προστίθεται ο παράγοντας της καινοτομίας και της πολυπλοκότητας των επιχειρήσεων.


Στους πιο προβληματικούς παράγοντες για την επιχειρηματική δραστηριότητα συγκαταλέγεται η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η ανεπαρκής κρατική γραφειοκρατία και η ανεπαρκής ικανότητα καινοτομίας.

Οι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα βαθμολογήθηκαν στους τομείς των βασικών απαιτήσεων που περιλαμβάνουν θεσμούς, υποδομή, μακροοικονομικά στοιχεία, υγεία και εκπαίδευση.

Τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Ελβετία με 5,67 βαθμούς, η Σιγκαπούρη με 5,61, η Φιλανδία με 5,54, η Γερμανία με 5,51 και οι ΗΠΑ με 5,48. Οι πρώτες τρεις χώρες διατηρούνται στην κορυφή της κατάταξης όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σουηδία, το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία, η Ιαπωνία και το Ην. Βασίλειο.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ