2013-09-04 16:16:05
Φωτογραφία για New York Times: Το σχέδιο της Γερμανίας στην αναζήτηση νέων οικονομικών και εμπορικών συμμάχων
Αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας διαβλέπουν σε άρθρο τους οι New York Times, αναφέροντας ότι... η συνεχιζόμενη κρίση της Ευρώπης την αποκαθηλώνει από τη θέση του βασικότερου εμπορικού και οικονομικού εταίρου της Γερμανίας, η οποία πλέον στρέφει το βλέμμα της προς Ασία και ΗΠΑ.

Κάποτε, αναφέρει η εφημερίδα, όταν ανθούσε η Γερμανία, το ίδιο έκανε και η υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης απογειώνεται αφήνοντας πίσω της την Ευρώπη.

Και μπορεί τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο να “άνοιγε τις κάνουλες” προς τις πιο αδύναμες χώρες – μέλη της ΕΕ, ωστόσο, τώρα οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ τους έχουν διαβρωθεί.

Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία δεν έχουν πλέον την αγοραστική δύναμη που είχαν παλιά με αποτέλεσμα να μη συναλλάσσονται εμπορικά με τη Γερμανία όπως κάποτε.

Για την Ελλάδα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη και ότι πλέον δεν αποτελεί παρά μια παρωνυχίδα για τη Γερμανία, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα έχουν βουλιάξει κατά 40% από το 2008, ενώ η Γερμανία έκανε 9% λιγότερες εισαγωγές από την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται δε ότι πέρυσι, η Ελλάδα είχε πέσει στην 44η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Γερμανίας, ακριβώς πίσω από το... Βιετνάμ.


Για όλους αυτούς τους λόγους σημειώνουν οι NY Times, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ έχει στρέψει το βλέμμα σε γοργά αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτές της Ασίας, αλλά και τις ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, η υπόθεση “Ενωμένη Ευρώπη” δεν είναι πια μια ιστορία αλληλοϋποστήριξης, αλλά μάλλον... αποσύνδεσης, ενώ το ενδιαφέρον δεν εξαντλείται στον τομέα των οικονομικών, καθώς πρόκειται και για γεωπολιτικό θέμα.

Κι αυτό γιατί η Καγκελάριος Μέρκελ, πόσο μάλλον και ενόψει των εκλογών, προσπαθεί συστηματικά να αναπτύξει στενούς δεσμούς με γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως αυτή της Κίνας, ώστε να καταστήσει τη Γερμανία ισχυρότερο παίκτη στη διεθνή σκακιέρα μέσω των εμπορικών δεσμών και των επενδύσεων.

Το άρθρο καταλήγει επισημαίνοντας ότι η ενότητα της Ευρωζώνης εξαρτάται από τη δέσμευση της Γερμανίας. Όσο “βλέπει” το συμφέρον της να βρίσκεται μακριά από την Ευρώπη, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες να υπάρξει μέλλον για ολόκληρο το ευρωπαϊκό project.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ