2013-09-08 07:00:09
Φωτογραφία για Αυλαία με ρεκόρ επισκεπτών για το MAKS-2013
Μαξίμ Λεγκουένκο

Το 11ο διεθνές αεροδιαστημικό σαλόνι όχι μόνο δικαίωσε τους διοργανωτές, αλλά ξεπέρασε και τις προσδοκίες τους. Ο ανταποκριτής της RBTH μάς λέει από... πρώτο χέρι όλα όσα διαδραματίστηκαν στους αιθέρες του Ζουκόβσκι.

Ρεκόρ επισκεπτών σημειώθηκε στο αεροδιαστημικό σαλόνι MAKS-2013, που πραγματοποιήθηκε από τις 27 Αυγούστου ως την 1η Σεπτεμβρίου, δικαιώνοντας απόλυτα τις προβλέψεις των διοργανωτών, οι οποίοι είχαν δηλώσει εξαρχής ότι το φετινό αεροπορικό σόου στο Ζουκόβσκι θα είναι μοναδικό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μόνο το Σάββατο 31 Αυγούστου οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 165.000. Ο αριθμός είναι έτσι κι αλλιώς ο μεγαλύτερος στην ιστορία της διεξαγωγής των εκθέσεων MAKS, αλλά αποκτά άλλη αξία αν σκεφτεί κανείς ότι το Ζουκόβσκι έχει πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους! Οι περισσότεροι επισκέπτες ήρθαν στο MAKS για να παρακολουθήσουν το μοναδικό πτητικό πρόγραμμα. Η τεράστια έκταση μπροστά από τον διάδρομο απογείωσης καθώς και ολόκληρος σχεδόν ο χώρος της έκθεσης γέμισαν με κόσμο. Όσοι δεν βρήκαν μια θέση στην πεδιάδα χρησιμοποίησαν κάθε δυνατό υπερυψωμένο σημείο, τεχνητό και φυσικό.  


Δεξιοτεχνικό το πτητικό πρόγραμμα

ΜΑKS-2013

Και πραγματικά άξιζε τον κόπο. Οι εμφανίσεις τριών μαχητικών πέμπτης γενιάς Τ-50 (ΡΑΚ FA), που για πρώτη φορά εκτέλεσαν ακροβατικούς ελιγμούς ενώπιον κοινού, ήταν ανάμεσα στα highlights του προγράμματος. Μάλιστα, αμέσως μετά την επιδεικτική υπερπτήση των τριών αεροσκαφών, ο δοκιμαστής πιλότος και κάτοχος του τίτλου του «Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» Σεργκέι Μπογκντάν επιδόθηκε σ' ένα εξάλεπτο σόλο εναέριων ακροβατικών. Στο πτητικό πρόγραμμα συμμετείχε επίσης το μεγαλύτερο στον κόσμο επιβατικό αεροσκάφος Airbus-380. Παρά το μεγάλο βάρος και τις τεράστιες διαστάσεις του, το Α-380 πραγματοποίησε αρκετές επιδέξιες μανούβρες πάνω από την πεδιάδα του Ζουκόβσκι. Εξαιτίας των πυκνών νεφώσεων, αυτός ο γίγαντας των αιθέρων υποχρεώθηκε να δώσει την παράστασή του σε χαμηλό ύψος, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση. Αυτοί όμως που πραγματικά ξεσήκωσαν τους θεατές ήταν οι Vίtyazi (Ρώσοι Ιππότες), οι μοναδικοί στον κόσμο που εκτελούν ακροβατικές φιγούρες με αεροσκάφη της κατηγορίας των «βαρέων μαχητικών» Su-27P και Su-27UB, καθώς οι Strizhί (Πετροχελίδονα), που οι οποίοι πετούν με τα πολλαπλού ρόλου υψηλής ευελιξίας μαχητικά MiG-29. 

Η Ιστορία στους αιθέρες

Εκτός από τις νέες παρουσίες στον αεροδιαστημικό τομέα, φέτος οι διοργανωτές του MAKS συμπεριέλαβαν στη στατική έκθεση και την ιστορική παράμετρο. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν σχεδόν όλα τα διάσημα πτητικά μέσα της σοβιετικής εποχής. Ανάμεσά τους ήταν και ένα αεροπλάνο το οποίο τελικά δεν βρήκε μια θέση στις αερογραμμές της ΕΣΣΔ, το υπερηχητικό επιβατικό Tu-144, στο οποίο μπορούσαν να μπουν ελεύθερα οι επισκέπτες της έκθεσης. Ακόμη ένα δείγμα της σοβιετικής τεχνολογίας ήταν το τεράστιο μεταγωγικό αεροπλάνο ΒΜ-Τ Atlant, το οποίο τη δεκαετία του '80 χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά τμημάτων διαστημικών πυραύλων και συστημάτων από τα εργοστάσια στο Μπαϊκονούρ.

Ντεμπούτο για τους Κινέζους

Σχετικά:

Αυλαία με συμφωνίες πολλών δισ. δολ. για τη διεθνή αεροδιαστημική Εκθεση MAKS 2013

Πάνω από 350.000 άτομα επισκέπτες δέχθηκε το Διεθνές Αεροδιαστημικό Σαλόνι MAKS 2013

Εκπληξη για τους θεατές ήταν η παρουσία του ακροβατικού σμήνους «1η Αυγούστου» της πολεμικής αεροπορίας της Κίνας, το οποίο πήρε την ονομασία του από την ημερομηνία που δημιουργήθηκε ο λαϊκός απελευθερωτικός στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ποτέ άλλοτε κινεζικά αεροπλάνα δεν είχαν πάρει μέρος σε καμιά από τις αεροπορικές εκδηλώσεις στο έδαφος της Ρωσίας. Οι πιλότοι της «1ης Αυγούστου» πέταξαν με πέντε ταχύτατα μαχητικά κινεζικής κατασκευής τέταρτης γενιάς J-10, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ρωσικούς κινητήρες. Στους «θαμώνες» του MAKS, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να βλέπουν την εκτέλεση ακροβατικών πτήσεων από Ρώσους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς πιλότους, το πρόγραμμα των Κινέζων πιλότων φάνηκε ασυνήθιστο. Η διαφορά των σχολών ήταν εμφανής – κάτι που πρόσεξαν ακόμη και οι μη ειδικοί. 

Ακροβατικοί ελιγμοί και από ελικόπτερα

Μια ιδιαιτερότητα του MAKS-2013 ήταν το ευρύ πτητικό πρόγραμμα ελικοπτέρων. Πολύ επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε η πρεμιέρα της ακροβατικής ομάδας της ρωσικής ΠΑ Bérkutyi (Χρυσαετοί), που πετά με τα επιθετικά ελικόπτερα Mi-28N. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες ομάδες ελικοπτέρων στον κόσμο που επιδεικνύει ακροβατικές φιγούρες υψηλού και μέσου βαθμού δυσκολίας, τόσο σε κάθετη όσο και σε οριζόντια πορεία, σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος. Έξοχους ακροβατικούς ελιγμούς και παρουσίασε το ελικόπτερο Mi-2. Παρακολουθώντας το δεξιοτεχνικό πιλοτάρισμα του χειριστή και τα νούμερα που εκτελούσε, σχηματιζόταν η εντύπωση ότι ορισμένες φορές έσβηνε τη μηχανή του σκάφους.  

Αντιαεροπορικά και διαστημόπλοια

Διαβάστε επίσης:

Το Top 5 των οπλικών συστημάτων στο “ρωσικό Le Bourget”

Αν και το MAKS θεωρείται παραδοσιακά αεροπορική έκθεση, σημαντικό μέρος  κατέλαβαν και οι άμεσοι... ανταγωνιστές της αεροπορίας, τα αντιαεροπορικά συστήματα. Ενα από τα εκθέματα ήταν το πυραυλικό σύστημα Club-K, που έχει τη μορφή ενός συνηθισμένου κοντέινερ θαλασσίων μεταφορών μέσα στο οποίο βρίσκεται ο εκτοξευτής και 4 πύραυλοι cruise. Όταν βρίσκεται σε απενεργοποιημένη κατάσταση, εξωτερικά δεν διαφέρει σε τίποτα από οποιοδήποτε άλλο εμπορευματοκιβώτιο.

Νέο έκθεμα από τον τομέα του Διαστήματος στο MAKS-2013 ήταν η μακέτα του επανδρωμένου μεταγωγικού διαστημόπλοιου πολλών χρήσεων της εταιρίας πυραύλων και Διαστήματος Energia, που παρουσιάστηκε στο περίπτερο της Roscosmos. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το νέο σκάφος ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, γεγονός που το κάνει ανταγωνιστικό του Orion που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ. Το διαστημόπλοιο προορίζεται να μεταφέρει έξι κοσμοναύτες και 500 κιλά ωφέλιμο φορτίο. Θεωρείται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ανθρώπων στη Σελήνη.  

Ραντεβού το 2015 Κι αν όλα αυτά σας εντυπωσίασαν, σκεφτείτε ότι δεν αποτελούν ούτε το ένα εκατοστό από αυτά που παρουσιάστηκαν στο MAKS-2013, αφού ο συνολικός αριθμός των τεχνικών μέσων και άλλων εκθεμάτων που βρέθηκαν στα περίπτερα και στους άλλους χώρους του σαλονιού ήταν χιλιάδες. Μετά τη φετινή επιτυχία, λοιπόν, δεν αποκλείεται στο επόμενο MAKS που θα πραγματοποιηθεί στο Ζουκόβσκι το 2015 να δούμε ακόμα περισσότερα ρεκόρ.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κάτι αλλάζει στην Τεχεράνη;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κάτι αλλάζει στην Τεχεράνη;
Τα Σεπτεμβριανά (1955)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα Σεπτεμβριανά (1955)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ