2013-09-13 20:00:07
Φωτογραφία για Γιατί η Πορτογαλία βάζει …γκολ;
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Simon Johnson, σε άρθρο του στους New York Times για τον ευρωπαϊκό νότο εξηγεί μεταξύ άλλων: «η Πορτογαλία έχει σημειώσει πρόοδο στην σταθερότητα της οικονομίας της και την βιωσιμότητα του χρέους της. Όπως είχε υποστηρίξει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκασπάρ, η Πορτογαλία θα πρέπει να συγκρίνεται περισσότερο με την Ιρλανδία και όχι με την Ελλάδα, καθώς η εικόνα του προϋπολογισμού έχει βελτιωθεί και η ανάπτυξη του δεύτερο τετράμηνο ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη». Ο Simon Johnson, ο οποίος υποστηρίζει πως χώρες όπως η Πορτογαλία έχουν την ευκαιρία να αφήσουν πίσω τους την οικονομική κρίση, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Η Πορτογαλία βάζει γκολ, ενώ για την Ελλάδα η συζήτηση είναι αν χρειάζεται ένα ή δύο «ενέσεις» στήριξης και δύο ακόμη μνημόνια. Η τραγωδία της ελληνικής οικονομίας είναι χωρίς προηγούμενο παγκοσμίως, διότι τα μέτρα λιτότητας κατέστρεψαν τη ζήτηση, αλλά και την παραγωγή. Εκθεμελιώθηκε κάθε μικρή επιχειρηματικότητα και τα χρέη της μετατράπηκαν σε ιδιωτικά με προσημείωση ακινήτων. Αυτό είναι ένα νέο διαρθρωτικό πρόβλημα.


Ο Johnson επισημαίνει πως η ανάκαμψη μπορεί να έρθει μέσω περισσότερης επιχειρηματικότητας και εξηγεί: «η μακροοικονομική ανάκαμψη απαιτεί είτε την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που υπάρχουν, ή την δημιουργία νέων εταιρειών- αυτό είναι που δίνει νέες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά τις προσωπικές ιστορίες, σίγουρα υπάρχουν θετικά σημάδια- περιλαμβάνοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εταιρείες που αυξάνουν τις εξαγωγές κυρίως επειδή οι προοπτικές της εθνικής αγοράς δεν είναι μεγάλες», λέει για την Πορτογαλία.

Η καλύτερη λύση για το Νότο είναι να δημιουργηθούν επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και να αναπτυχθούν οι ήδη υπάρχουσες οι οποίες είναι μικρές. Βάζει όμως το γενικότερο πρόβλημα της πολιτικής αστάθειας. Θα χρειαστεί μια συνολική λύση για τον Νότο για χώρες όπως η Ιταλία, στην οποία οι προοπτικές για μια γρήγορη ανάκαμψη δεν είναι θετικές, σημειώνει.
rizopoulospost.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η αυτοβιογραφία του Morrissey
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η αυτοβιογραφία του Morrissey
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ