2013-09-25 23:12:04
Φωτογραφία για ΑΚΕΛ: Κάτω από το όριο της φτώχειας χιλιάδες συνταξιούχοι
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι συζήτησαν σήμερα αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Σταύρο Ευαγόρου και τον ΓΓ της ΕΚΥΣΥ Κώστα Σκαρπάρη αντίστοιχα, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

«Συζητήσαμε πραγματικά με στοιχεία την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Σταύρος Ευαγόρου.

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε πως δυστυχώς το οικοδόμημα που χτίστηκε διαχρονικά και μέσα από πολλούς αγώνες ώστε ο Κύπριος συνταξιούχος να έχει μια αξιοπρεπή ζωή και διαβίωση, ξηλώνεται με καθημερινές αποφάσεις από πλευράς Κυβέρνησης.

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι «αυθαίρετη μείωση στον τρόπο υπολογισμού του ορίου της φτώχειας από τη μια και η διαφοροποίηση των κατηγοριών των εισοδημάτων για τον υπολογισμό του πρόσθετου βοηθήματος από την άλλη έχουν επηρεάσει είτε απόλυτα είτε μερικώς 70.000 συνταξιούχους».


«Έχουν εξανεμιστεί εισοδήματα και έχουν περιοριστεί πολλά εισοδήματα στο επίπεδο των 300 ευρώ και αυτό από μόνο του λέει πολλά» δήλωσε.

Πρόσθεσε πως πέραν αυτού έχει σχεδόν καταργηθεί, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, το πασχαλινό επίδομα. «Μια διεκδίκηση χρόνων που επετεύχθη, έχει καταργηθεί δυστυχώς με αποφάσεις από τη σημερινή Κυβέρνηση» είπε.

Ανέφερε ακόμη πως τις συνθήκες διαβίωσης των συνταξιούχων δυσχεραίνει το γεγονός ότι η πρόσβαση στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι πλέον δωρεάν.

«Οι συνταξιούχοι πληρώνουν. Και δεν στέκει το επιχείρημα τι είναι 2 ή 3 ευρώ διότι οι πιο τακτικοί επισκέπτες στα νοσοκομεία είναι, όχι γιατί το θέλουν, οι συνταξιούχοι» είπε.

Ανέφερε δε πως παράλληλα με την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι συνταξιούχοι υποχρεώνονται με βάση την απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων να πληρώνουν το ήμισυ του κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες, γεγονός που επιβαρύνει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τα εισοδήματα τους.

Ο Σταύρος Ευαγόρου επέκρινε παράλληλα την Κυβέρνηση για την άρνησή της να δεχτεί την πρόταση του ΑΚΕΛ για έκπτωση στη φορολογία της πρώτης κατοικίας όταν η αξία δεν υπερβαίνει τις 30.000 – 40.000 ευρώ, αναφέροντας πως η φορολογία για την ακίνητη ιδιοκτησία αποτελεί τεράστια επιβάρυνση και για τις χιλιάδες των συνταξιούχων.

«Για μια ταπεινή οικία, για τις οικίες, μετά την τιτλοποίηση των χιλιάδων προσφύγων συνταξιούχων, καλούνται να πληρώσουν σήμερα εισοδήματα τα οποία δεν έχουν» δήλωσε.

Ανέφερε ακόμη πως και οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας αποτελεί μια επιπρόσθετη επιβάρυνση για τις χιλιάδες των συνταξιούχων.

«Βλέπουμε λοιπόν ότι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι συμπατριώτες μας έχουν οδηγηθεί και υποχρεώνονται να ζουν πολύ κάτω από το πραγματικό όριο της φτώχειας με εξευτελιστικά εισοδήματα και εισοδήματα πείνας» είπε ο κ. Ευαγόρου και κάλεσε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος, όπως ανέφερε, δεσμεύτηκε και σχετικά, να συναντηθεί άμεσα με εκπροσώπους των συνταξιούχων και να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης έκανε λόγο για αυθαίρετες αποφάσεις της Κυβέρνησης σε βάρος των συνταξιούχων και ανέφερε ότι η ΕΚΥΣΥ έχει αποστείλει επιστολές σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με αφορμή και την αυριανή έγκριση από τη Βουλή, εφόσον ψηφιστεί, της νομοθεσίας για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, ζητώντας συναντήσεις έτσι ώστε να εκφράσει τα παράπονα της για το ότι «δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται σε προτάσεις της ΕΚΥΣΥ για να γίνει διάλογος».

Ο κ. Σκαρπάρης είπε ότι από τις 11 Ιουνίου μετά το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ και τη διαμαρτυρία που ακολούθησε έξω από το Υπουργείο Οικονομικών κατά την οποία υπήρξε μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών στον οποίο διαβιβάστηκε υπόμνημα με τα αιτήματα της ΕΚΥΣΥ, συνάντηση κατά την οποία ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι συγκαλέσει μια νέα συνάντηση παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για συζήτηση των προβλημάτων των συνταξιούχων, «έχουν περάσει πάνω από 100 μέρες και δυστυχώς ‘φωνή βοώντος εν τη ερήμω’».

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ ανέφερε ακολούθως ότι με τις αποφάσεις που έχει πάρει η Κυβέρνηση αυθαίρετα και χωρίς να διαβουλευτεί με την ΕΚΥΣΥ, για μείωση του ορίου της φτώχιας και αλλαγές στις κατηγορίες των δικαιούχων, οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν χάσει μεγάλο μέρος του ποσού που λάμβαναν και συμπλήρωσε πως αν προστεθεί και το κόστος που επωμίζονται οι συνταξιούχοι από την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της δωρεάν διακίνησης και την σχεδόν κατάργηση του πασχαλινού επιδόματος, «φτάνουμε στο πραγματικό αποτέλεσμα ένας συνταξιούχος να έχει εισόδημα κάτω από τα 300 ευρώ».

«Πώς θα ζήσει, πως θα πληρώσει τις καθημερινές του ανάγκες, τη διατροφή, το ρεύμα και άλλες υποχρεώσεις που έχει;» διερωτήθηκε.

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ είπε ότι η κατάσταση «δεν πάει άλλο», ζήτησε τη στήριξη όλων των κομμάτων και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποια στήριξη έτσι ώστε να βοηθηθούν οι συνταξιούχοι.

Ανακοίνωσε τέλος ότι η ΕΚΥΣΥ έλαβε χτες αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις και νέα μέτρα αγώνα τα οποία, όπως πρόσθεσε θα τροχοδρομηθούν μέσα στον Οκτώβρη.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ