2012-04-10 10:44:23
Φωτογραφία για Αύριο λύνουν κάβους
Με ηρεμία εξελίσσεται η απεργία της ΠΝΟ. Με κόστος την απόσυρση όλων των αλλαγών που είχε προτείνει η κυβέρνηση, και ειδικά για τον Οίκο Ναύτου, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε χθες να εμμείνει στην αρχική της απόφαση για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα και αύριο.

Παρά τις θυελλώδεις διαμαρτυρίες που προηγήθηκαν και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν με τους υπουργούς της κυβέρνησης, η ΠΝΟ εκτίμησε χθες το μεσημέρι ότι δεν έχει ικανοποιηθεί το βασικό της αίτημα που είναι να παραμείνει ο Οίκος Ναύτου όπως έχει σήμερα, και στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Λίγες ώρες αργότερα από την επίσημη ανακοίνωση της ΠΝΟ η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δήλωσε μεταξύ άλλων: "προσπαθήσαμε ειλικρινώς από την αρχή να διατηρήσουμε ανοικτό το δίαυλο του διαλόγου ώστε να βρεθεί λύση.

Με σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις η κυβέρνηση διά των τριών υπουργών, προσήλθε σε διάλογο με την ΠΝΟ που δυστυχώς κάποιοι ακύρωσαν εξαρχής με την αμετακίνητη εμμονή τους.


Ως εκ τούτου και με δεδομένη την απόφαση της ΠΝΟ να προχωρήσει τελικώς στην 48ωρη απεργία δεν υπάρχουν πλέον συμφωνηθέντα». Σημειώνεται ότι το σχέδιο που είχε στα χέρια της η Ομοσπονδία προέβλεπε τη διατήρηση της αυτοτέλειας του Οίκου Ναύτου ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και μεταφορά της αρμοδιότητας για τις παροχές υγείας σε είδος στον ΕΟΠΠΥ.

Επίσης διατήρηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς και των υγειονομικών υποδομών του στην ιδιοκτησία του.

Προβλέπεται επίσης αποκλειστική χρήση των υγειονομικών υποδομών του Οίκου Ναύτου από ασφαλισμένους του Ταμείου και ενίσχυση αυτών, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της ασφαλιστικής του δράσης (ναυτικό επάγγελμα, καθώς και κατοχύρωση του συνόλου του προσωπικού του).

Σχέδιο πάντως που σύμφωνα με την Ομοσπονδία δεν εξασφαλίζει τους Ελληνες ναυτικούς. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, στους κόλπους της οποίας πάντως υπάρχει αναταραχή, αφού εννέα Σωματεία εξέδωσαν ανακοίνωση χθες το πρωί κατά των Σωματείων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ σε δηλώσεις του τόνισε: «Μετά τις συζητήσεις με την κυβέρνηση δεν δόθηκε πραγματικά καμία λύση. Ούτε και για το σοβαρότατο θέμα του Οίκου Ναύτου και αυτό που ζητήσαμε να παραμείνει ο Οίκος Ναύτου όπως είναι».

Αντιδράσεις

Η απόφαση της ΠΝΟ προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη η ζημιά έχει γίνει ήδη, και τώρα είναι πλέον πολύ αργά ακόμα και αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση τους ναυτικούς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης επεσήμανε ότι η ΠΝΟ θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την αγωνιστική της πρακτική και να επιτρέψει να λειτουργήσει ομαλά η καθημερινότητα, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες.

Από πλευράς της Ν.Δ. οι Γιάννης Πλακιωτάκης και Κώστας Μουσουρούλης δήλωσαν ότι ναι μεν η απεργία των ναυτικών δεν είναι συνετή, ωστόσο το θέμα του Οίκου Ναύτου θα πρέπει να εξεταστεί μετά τις εκλογές.

Επιστράτευση

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιστράτευσης των ναυτικών, το θέμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του πρωθυπουργού μέχρι αργά χθες το βράδυ, με την κα. Διαμαντοπούλου να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να υλοποιήσει οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης.

Επίσης ακτοπλοϊκοί κύκλοι σχολιάζοντας τα όσα φέρεται να υποστηρίζει η κ. Διαμαντοπούλου, δηλαδή ότι οι εφοπλιστές είναι υπέρ της απεργίας, σημείωναν με νόημα ότι μία αναστολή της απεργίας το βράδυ της Δευτέρας θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που προκάλεσε ήδη η εξαγγελία της και η πραγματοποίησή της.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επιστρέφει ο «Iceman»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επιστρέφει ο «Iceman»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ