2013-09-30 10:33:53
Φωτογραφία για Aχαΐα: «Χειροπέδες» σε 120 οφειλέτες μέσα σε σ’ έναν χρόνο!
Στις 120 ανέρχονται οι συλλήψεις οφειλετών του Δημοσίου στην Αχαΐα, σε διάστημα δώδεκα μηνών, με το ποσό που οφείλουν να ανέρχεται, συνολικά, σε 54 εκατ. ευρώ! Η Αχαΐα κατέχει τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των συλλήψεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο σε σχέση με τις άλλες τρεις Αστυνομικές Διευθύνσεις ευθύνης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτ. Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που προσκόμισε στη «Γνώμη» το Γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Δυτ. Ελλάδος, σχετικά με τον αριθμό των συλλήψεων για την πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, 120 οφειλέτες έχουν συλληφθεί στην Αχαΐα, ενώ ο αριθμός των συλληφθέντων στη Δυτική Ελλάδα ανέρχεται στους 161!

Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου 2012 έως τις 30 Ιουνίου 2013, συνελήφθησαν, από τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, 120 άτομα (97 άνδρες και 23 γυναίκες), για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 53.845.096,35 ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, στην περιοχή ευθύνης Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διενεργήθηκαν 161 συλλήψεις (132 άνδρες και 29 γυναίκες), ημεδαπών, πλην ενός αλλοδαπού, αλβανικής υπηκοότητας, ενώ το συνολικό ύψος των οφειλών τους ανέρχεται στα 92.433.775,51 ευρώ!


ΤΟ «ΣΑΦΑΡΙ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αξίζει να αναφερθεί ότι το «σαφάρι» της ΕΛ.ΑΣ. και στην περιοχή μας συνεχίζεται και ο αριθμός των συλληφθέντων το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Πολλοί είναι οι οφειλέτες, οι οποίοι έχουν παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στην ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια στην Εισαγγελία, προκειμένου να μην υποβληθούν την ψυχοφθόρα διαδικασία της σύλληψης, καθώς η Αστυνομία είναι αμείλικτη σε ό,τι αφορά ιδίως τους μεγαλοοφειλέτες που διώκονται από την Οικονομική Αστυνομία.

ΣΦΕΤΣΟΣ: «ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος Σφέτσος, ερωτηθείς σχετικά από την «Γ» για το άχαρο έργο που έχει επιφορτιστεί η Αστυνομία καταζητώντας τους οφειλέτες που μπαίνουν στην «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερει τα εξής: «Για τις συλλήψεις ατόμων με χρέη προς το Δημόσιο, η Αστυνομία εκτελεί εντολές των Εισαγγελικών Αρχών οι οποίες προέρχονται κυρίως από οφειλές που βεβαιώνουν οι προϊστάμενοι των τοπικών Δ.Ο.Υ.. Η Ελληνική Αστυνομία, δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή στη ουσία των υποθέσεων που αφορούν τη βεβαίωση ή το διακανονισμό των χρεών. Δουλεία μας είναι ο εντοπισμός και η σύλληψη των οφειλετών, που αναζητούνται και η οδήγηση τους στη Δικαιοσύνη».

ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Θυμίζουμε ότι η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής θεσπίστηκε κατά καιρούς με διάφορες διατάξεις και εντάσσεται στα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών για να παταχθεί μεθοδικά και αποτελεσματικά το φαινόμενο. Παράλληλα υπενθυμίζεται, ότι με το Ν. 3943/2011 προβλέφθηκε ότι το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο είναι διαρκές και συνεπώς συνεχές αυτόφωρο. Σύμφωνα δε, με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, από τον Μάιο του 2011 αρμόδια για την καταστολή των αδικημάτων της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο είναι η Οικονομική Αστυνομία η οποία υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Τέλος, σύμφωνα με την αστυνομία, οι κατηγορίες που βαρύνουν, στις περιπτώσεις αυτές, τους οφειλέτες του Δημοσίου, αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90,«Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο», καθώς επίσης στις διατάξεις του άρθρου 18 παρ.1 του Ν. 2523/97 «Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ