2013-10-05 06:48:04
Φωτογραφία για Πρόταση Ερντογάν για το Κυπριακό
Πρόταση του Τούρκου Πρωθυπυργού στον ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού σε 3 μήνες.

Με τίτλο «Ας λύσουμε το πρόβλημα 50 χρόνων μέσα σε 3 μήνες» η τουρκική Σαμπάχ αναφέρει σήμερα ότι στο πλαίσιο της συνόδου των G -20 ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, είχε προτείνει στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν την επίλυση του Κυπριακού σε 3 μήνες .

Όπως γράφει ο Μεχμέτ Ναίρ, ως αποτέλεσμα αυτής της πρότασης έχει εμφανιστεί ένα χρονοδιάγραμμα με τη συναίνεση για αμοιβαίες επισκέψεων του Ε/κ και του Τ/κ διαπραγματευτή σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα.

«Ενώ έχουν εμφανιστεί οι πρώτες ενδείξεις για μια νέα διαδικασία όσον αφορά το Κυπριακό, πληροφορίες σχετικά με τα παρασκήνια της διαδικασίας άρχισαν να διευκρινίζονται».

Σύμφωνα με αυτό το παρασκήνιο, προστίθεται, ξεκίνησε μια νέα διπλωματική κίνηση για λύση με την πρόταση που μετέφερε ο Ερντογάν στον ΓΓ του ΟΗΕ τύπου «ας λύσουμε το πρόβλημα της Κύπρου, που θα κλείσει 50 χρόνια, εντός 3 μηνών» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G - 20 στην Αγία Πετρούπολη.


Η διπλωματική κίνηση ξεκίνησε από τον Ερντογάν, προστίθεται, και συνεχίστηκε με τη συνάντηση του ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν όπως οι ειδικοί εκπρόσωποι των δύο ηγετών να επισκεφθούν την Άγκυρα και την Αθήνα. Εκτός από αυτές τις επισκέψεις, ο Νταβούτογλου θα μεταβεί στην Αθήνα, σημειώνεται.

Η εφημερίδα γράφει ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία ζήτησε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις. «Το χρονοδιάγραμμα για μια λύση στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα έχει οριστεί. Οι διαπραγματεύσεις, που θα επαναρχίσουν τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους», δήλωση η διπλωματική πηγή.

Σε περίπτωση που το φυσικό αέριο μοιράζεται εξίσου μεταξύ των δύο κοινοτήτων και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπορεί να είναι ο λόγος για την ειρήνη αντί της σύγκρουσης, η Τουρκία θα δώσει το πράσινο φως για να πάει το φυσικό αέριο στην Τουρκία, αναφέρει η Σαμπάχ πάντα σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που σημείωσαν ότι ο εντοπισμός φυσικού αερίου στην περιοχή είναι μια εξαιρετική δύναμη για νέες διαπραγματεύσεις. «Η μεγαλύτερη αγορά της κατανάλωσης του φυσικού αερίου είναι η Τουρκία και η Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να είναι το πιο σημαντικό σημείο εξαγωγής του φυσικού αερίου στην περιοχή. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια των νέων διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές.

Η Σαμπάχ αναφέρει τέλος ότι Τούρκοι γραφειοκράτες για θέματα ενέργειας υποστηρίζουν ότι η ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στη διευθέτηση του Κυπριακού και το φυσικό αέριο μπορεί να είναι ένα κίνητρο για την ειρήνη στην περιοχή.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ