2013-10-07 17:52:58
Φωτογραφία για Βγήκαν τα μαχαίρια για τον ΕΟΠΥΥ
Τι σας έλεγα την προηγούμενη εβδομάδα; Ότι στο παρασκήνιο μαίνεται μάχη των διαφόρων ιατρικών ομάδων για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη νέα τάξη πραγμάτων, που διαμορφώνεται στον ΕΟΠΥΥ. Τα μαχαίρια βγήκαν πλέον ανοιχτά από τα θηκάρια.

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

Λίγες ώρες αφότου παραδόθηκε το πολυαναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής Σουλιώτη στα χέρια Άδωνι Γεωργιάδη, ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκο και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλη ακόμη και για το ποιός έλαβε πρώτος το πόρισμα Έπειτα ο κ. Βλασταράκος έριξε ανοιχτά τη βόμβα: "Δεν μπορούμε να δώσουμε τα κλειδιά του συστήματος υγείας σε 2.000 γιατρούς", είπε με επιθετικό ύφος. Το καρφί του αναφερόταν στους γενικούς γιατρούς, καθώς το πόρισμα εισηγείται - για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα - την εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Με μία υποσημείωση όμως: στην εισήγηση ξεκαθαρίζεται ότι ο γενικός, οικογενειακός γιατρός δεν θα απαγορεύει την πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς.


Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς στον κ. Βλασταράκο: Πώς ήταν δυνατόν επί χρόνια να έχουμε παραδώσει τα "κλειδιά" του ΙΚΑ με 5,5 εκατ. ασφαλισμένους σε 6.000 γιατρούς; Διότι στο βιβλιάριο του ΙΚΑ ούτε οι γιατροί του ΕΣΥ δεν είχαν δικαίωμα να συνταγογραφήσουν φάρμακα ή εξετάσεις...

Τι απεύχεται ο πρόεδρος του ΠΙΣ; Να εφαρμοστεί ότι ισχύει και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. η Βρετανία, όπου ο οικογενειακός γιατρός είναι ο κυρίαρχος του συστήματος. Διαχειρίζεται συγκεκριμένο budget σε ετήσια βάση και για να επισκεφτείς ειδικό γιατρό ή νοσοκομείο, χρειάζεται παραπεμπτικό από τον οικογενειακό σου γιατρό!

Προφανώς, μία τέτοια λύση είναι δύσκολο πολιτικά να εφαρμοστεί σε μία χώρα που διαθέτει τους περισσότερους γιατρούς στον κόσμο - και δη ειδικούς γιατρούς. Να πούμε την αλήθεια: Από άποψη ελέγχου του κόστους και της ποιότητας της ιατρικής φροντίδας όμως ίσως είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Είναι φανερό ότι καθεμία ιατρική ομάδα θα παλέψει μέχρις εσχάτων για να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κεκτημένα της. Εξίσου φανερό όμως είναι ότι δεν είναι δυνατόν να βγουν όλοι κερδισμένοι. Κάποιοι θα χάσουν. Ο πιο αδύναμος κρίκος είναι προφανώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Έχουμε πολλά να δούμε τις επόμενες ημέρες...
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σοκολατόπιτα recipe
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σοκολατόπιτα recipe
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ