2013-10-07 19:56:05
Φωτογραφία για Εισαγγελέας: 20 χρόνια στον Άκη, 12 στη Σταμάτη, 10 στην Αρετή Τσοχατζοπούλου
Σε λίγες ώρες αναμένεται, τελικά, να ανακοινωθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων για τους 17 κηρυχθέντες ενόχους στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ποινή φυλάκισης 20 ετών στον Ακη Τσοχατζόπουλο πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας. Ο εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 12 ετών στη σύζυγο του, Βίκυ Σταμάτη, και ποινή φυλάκισης 10 ετών στην κόρη του, Αρετή.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, το δικαστήριο αθώωσε δυο κατηγορούμενους λόγω αμφιβολιών και κήρυξε ενόχους τους υπόλοιπους 17 με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Δεκατρείς από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι με την επιβαρυντική περίσταση ότι διέπραξαν την πράξη κατ’ επάγγελμα.

Στο μεταξύ την απόρριψη των αιτημάτων για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, του προτέρου έντιμου βίου, για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους 12 συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα τέλεση του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, εισηγήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η τακτική εισαγγελέας της δίκης, κυρία Γεωργία Αδειλίνη.


«Το λευκό ποινικό τους μητρώο δεν αρκεί για να τους αναγνωρισθεί ο πρότερος έντιμος βίος», σημείωσε η εισαγγελέας, κάνοντας λόγο για «κατ' επίφαση έντιμο βίο». Η κυρία Αδειλίνη έκανε λόγο για «εγκληματική δράση, εκτεταμένη χρονικά», που αναδεικνύει προσωπικότητες με «ροπή στην παραβατικότητα».

Αντιθέτως, η ίδια πρότεινε να αναγνωρισθεί ο πρότερος έντιμος βιος, στις περιπτώσεις των τεσσάρων, που δεν επιβαρύνονται με την κατ΄επάγγελμα τέλεση του αδικήματος, δηλαδή τον Παναγιώτη Σταμάτη, την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, τον Φώτη Αρβανίτη και τον Νίκο Καρατζά.

Από την άλλη πλευρά «το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, δεν συντρέχει για όσους βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης», υπενθύμισε η κυρία Αδειλίνη, ζητώντας να αναγνωρισθεί μόνον για την Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, τον Νικόλαο Γεωργουλάκη, τους Οράτιο Μελά και Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, τον Γεώργιο Κωνσταντάτο, τον Παναγιώτη Σταμάτη, τον Φώτη Αρβανίτη, τον Νίκο Καρατζά.

Την εισήγηση προσυπέγραψε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ζητώντας, μεταξύ άλλων, κι αυτός να αναγνωρισθεί πρότερος έντιμος βιος στους τέσσερις. «Ο Φώτης Αρβανίτης είναι καταξιωμένος επιχειρηματίας, ο Παναγιώτης Σταμάτης και η Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου είχαν ανεπίληπτο βίο, ο Νίκος Καρατζάς προσφέρει στον Πολιτισμό», τόνισε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ειλικρινής η μεταμέλεια Ζήγρα, όχι της Αρετής

Όσον αφορά τον Νίκο Ζήγρα, η κυρία Αδειλίνη εισηγήθηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας: «Αν δεν έδινε τη συγκατάθεση του, να ανοίξουν οι λογαριασμοί, αμφιβάλλω αν θα ήμασταν εδώ που είμαστε».

Στο ίδιο πλαίσιο, πάντως, ήταν απορριπτική για την περίπτωση της Αρετής Τσοχατζοπούλου, που έχει παραχωρήσει τα τρία ακίνητα στο Δημόσιο. «πρόκειται για ήδη κατασχεμένα ακίνητα, και για μια κίνηση που δεν μπορεί να αξιολογηθεί», έκρινε, προτείνοντας αξιολόγηση στο πλαίσιο επιμέτρησης της ποινής.

Αρνητική ήταν η κυρία Αδειλινη στην αναγνώριση του ελαφρυντικού της σχέσης εξάρτησης, τόσο για τη Φρόσω Λαμπροπούλου όσο και για τη Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου. Στη δεύτερη, γιατί υπήρχε δικαστική απόφαση για την καταβολή της μηνιαίας διατροφής, και στην πρώτη, γιατί πρόκειται για «ελεύθερη επαγγελματία», καθώς και «ώριμη και μορφωμένη γυναίκα».

Σφοδρές αντιδράσεις από την υπεράσπιση

Κύμα αντιδράσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ειδικά της Αρετής Τσοχατζοπούλου και του Γιάννη Σμπώκου, τον κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο και τον κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο αντιστοίχως, προκάλεσε η εισαγγελική πρόταση για μη αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου.

«Περίμενα μια ελάχιστη τεκμηρίωση», σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος. «Δεν αναγνωρίζεται ο πρότερος έντιμος βίος στην Αρετή, ενώ αναγνωρίζεται σε ανθρώπους που έφεραν τόνους ναρκωτικών στη χώρα; Αντί να δούμε την αρχή της επιείκειας, που θέλει η νομική μας παράδοση, βλέπουμε την αρχή της αναλγησίας! Επιτέλους, δείξετε λίγη επιείκεια! Αν μείνουν ορφανά τέσσερα παιδιά (και ένα της Βίκυς Σταμάτη), πιστεύετε ότι θα σας πει κανείς "μπράβο"; Τα έδωσε όλα η Αρετη. Αν μπορούσε να δώσει και την ψυχή της, για να είναι κοντά στα παιδιά της, θα το είχε κάνει».

«Πρέπει να λησμονήσω ο,τι έχω μάθει στα τόσα χρόνια της μαχόμενης δικηγορίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέζος, κάνοντας λόγο για «παραποίηση και παραμόρφωση» από τους δύο εισαγγελείς.

«Είναι πρωτοφανής η πρόταση των εισαγγελέων, διεκδικεί την πρωτοτυπία της ακραίας σκληρότητας. Που το βρήκατε, κυρία εισαγγελέα, αυτό το "κατ´ επίφαση έντιμο βίο"; Εστιάζετε στα 2,5 χρόνια της θητείας στο ΥΕΘΑ. Και τα άλλα πενήντα; Που πάνε; Διαγράφονται; είναι έωλος, απαράδεκτος ισχυρισμός. Πως τεκμηριώνονται αυτό;», υπογράμμισε ο συνήγορος, λέγοντας ότι η πρόταση συνιστά «βαθύτερο εκτροχιασμό».

«Θα καταδικάζετε την εντολέα μου με δέκα χρόνια κάθειρξη, γιατί επισκεύασε το σπίτι της με λεφτά του άντρα της;», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κούγιας, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Τι θα κάνουμε εδώ; Θα κτίσουμε καριέρες, πάνω σε πτώματα; Για να πάμε στο δελτίο των οκτώ; Πόσοι έμποροι ναρκωτικών και εκβιαστές, όπως στη δίκη Παναγοπουλου, έτυχαν της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου εντίμου βίου. Σε πόσες δικές, το έχετε αναγνωρίσει το συγκεκριμένο ελαφρυντικό, ακόμη και όταν έχετε αποφασίσει την κατ' επάγγελμα τέλεση του αδικήματος; Σε πόσες; Εκατοντάδες; Κάντε προσωπικό απολογισμό».

Με πληροφορίες από tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ