2013-10-08 12:37:41
Φωτογραφία για ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ -   «Ναι» στους Κούρδους, αδιαφορία για την Ε.Ε
.

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Τουρκίας επιθυμεί να δοθεί τέλος με ειρηνικά μέσα -διάλογο και μεταρρυθμίσεις- στη διαμάχη για το Κουρδικό, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Αντιθέτως, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ένταξη της Τουρκίας σε αυτήν, δεν συγκαταλέγεται πλέον στις προτεραιότητες της πλειοψηφίας των Τούρκων.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα δύο δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν χθες, τα οποία δείχνουν, ανάμεσα στα άλλα, ότι η πολιτική την οποία έχει επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Ερντογάν σε αυτά τα δύο μέτωπα είναι ορθή -σε αντίθεση με το ζήτημα της Συρίας, όπου η πλειοψηφία (55,6% έναντι 30,6%) θεωρεί ότι οι χειρισμοί της είναι λανθασμένοι.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το Κουρδικό, είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τη λύση μπορεί να δώσει «ο στρατός διά της βίας» -μάλιστα, ακόμη και στις τάξεις του εθνικιστικού κόμματος MHP, το ποσοστό αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλότερο και φτάνει μόλις στο 17%.


Από την άλλη, το 36% απαντά ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί «μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων», ενώ ο ένας στους δύο λέει ότι το «κλειδί» βρίσκεται «στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς απευθείας διάλογο με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ)». Οσον αφορά την ισότιμη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας, το 48% απαντά θετικά, ενώ το 47% αρνητικά -ενώ πέρυσι, το «όχι» επικρατούσε με μεγάλη διαφορά. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το 34% λέει «ναι στη μετατροπή του ΡΚΚ (μιας τρομοκρατικής οργάνωσης σήμερα, σύμφωνα με την Άγκυρα) σε νόμιμο πολιτικό κόμμα -ενδεχομένως, όπως το Σιν Φέιν, που θεωρούνταν πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Από την άλλη, το ολοένα λιγότερο ενδιαφέρον για την ένταξη στην Ε.Ε. αποδίδεται σε δύο κυρίως αιτίες: αφενός στην αυτοπεποίθηση που έχουν αποκτήσει οι Τούρκοι εξαιτίας των καλών επιδόσεων της οικονομίας τους τα τελευταία χρόνια και αφετέρου στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ε.Ε. και φοβούνται ότι θα επηρεάσει και τους ίδιους σε περίπτωση που η χώρα τους γίνει πλήρες μέλος. Σημαντικό ρόλο παίζουν, ακόμη, η αρνητική στάση που έχουν τηρήσει απέναντι στην Τουρκία ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία.

Προειδοποίηση από ΔΝΤ

Το ΔΝΤ κάλεσε χθες την Τουρκία να «σφίξει» τη νομισματική και δημοσιονομική της πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες ανισορροπίες που προκαλεί, ανάμεσα στα άλλα, η εξάρτηση από την εισροή ξένων κεφαλαίων. «Καθώς οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης αναμένεται να παραμείνουν υψηλές τα επόμενα χρόνια, ενδεχόμενος περιορισμός ή αναστροφή της ροής κεφαλαίων μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την τουρκική οικονομία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του διεθνούς οργανισμού στη χώρα.

ΗΜΗΡΕΣΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ