2013-10-08 14:42:05
Φωτογραφία για Έμεινε επί δύο χρόνια κλειστός ο Αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων!
Χρειάστηκε να περάσουν δυο ολόκληρα χρόνια για να δοθεί, έστω και προσωρινά, λύση στο ζήτημα της φύλαξης του Αρχαιολογικού χώρου των Αβδήρων στην Ξάνθη.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ThrakiToday.com από τις 15 Ιουλίου 2011 ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία του Αρχαιολογικού χώρου με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας, καθώς το μόνιμο προσωπικό φύλαξης της ΛΑ’ ΕΚΠΑ, που αντιστοιχούσε σε τρεις ημερήσιους φύλακες και δύο νυχτοφύλακες, δεν επαρκούσε για τη φύλαξης τόσο του χώρου όσο και του Μουσείου που βρίσκεται εντός του οικισμού των Αβδήρων.

Τότε επιλέχθηκε να παραμείνει ανοιχτό το Μουσείο και να ανασταλεί η λειτουργία του Αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος άνοιγε για ειδικές περιπτώσεις και ύστερα από συνεννόηση, κυρίως για μεμονωμένες περιπτώσεις επισκεπτών που έρχονταν από μακριά ή για εκπαιδευτικά προγράμματα. Στις περιπτώσεις αυτές υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων απασχολούνταν για την υποδοχή και την επίβλεψη των επισκεπτών, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως προσφάτως ο χώρος έμενε ανοιχτός μόνο κατά τις ημέρες και ώρες όπου υπάρχουν αρχαιολόγοι στην περιοχή, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που υλοποιείται εκεί.


Στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 η ΛΑ’ ΕΚΠΑ με έγγραφό της προς της Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, απεύθυνε αίτημα χρηματοδότησης για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στον Αρχαιολογικό χώρο, αίτημα που έγινε δεκτό μόλις στις 20 Αυγούστου, του ίδιου έτους. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, έως το τέλους του έτους ένα τμήμα της εγκεκριμένης πίστωσης θα διατεθεί για την εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας.

Αρχικά, στις 10 Μαΐου 2013 δόθηκε λύση στο πρόβλημα της έλλειψης φυλάκων, καθώς στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Αβδήρων Ξάνθης» προσελήφθησαν δύο φύλακες για τον χώρο. Ωστόσο, στις 15 Μαΐου οι προσλήψεις ακυρώθηκαν από το ΑΣΕΠ κατά τον έλεγχο των πινάκων επιλεγέντων ωφελούμενων στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος.

Στις 25 Μαΐου εκδόθηκε νέα απόφαση προσωρινής αναστολής της λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου, αφού πρώτα αυτός κατάφερε να λειτουργήσει για 14 μόλις ημέρες.

Μέσα στον Σεπτέμβριο το θέμα κατάφερε τελικώς να λυθεί με την πρόσληψη των δύο φυλάκων, με τον χώρο να δίνεται και πάλι προς χρήση.

Το γεγονός ωστόσο πως ένας από τους πιο σημαντικούς για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής χώρος βρέθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα “εγκαταλελειμμένος” από την πολιτεία, και επί της ουσίας ανενεργός ενώ κατά διαστήματα υπό λειτουργούσε, δεν τιμά κανέναν. Ενδεχομένως θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ευαισθησία για την άμεση επίλυση του προβλήματος, και πιθανά την εξεύρεση μιας πιο μόνιμης λύσης, από όλους όσοι κατά καιρούς επιδίδονται σε επικοινωνιακές κορώνες περί προβολής και ανάδειξη του τουριστικού κάλους της Ξάνθης.

thrakitoday.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ