2013-10-10 09:50:19
Φωτογραφία για Ομπάμα: Πρότεινε την Τζάνετ Γέλεν για την προεδρία της Fed
Ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Oμάδα 200 ακαδημαϊκών είχαν απευθύνει «συστατική επιστολή» στον πρόεδρο Ομπάμα υπέρ της Τζάνετ Γέλεν

Την υποψηφιότητα της Τζάνετ Γιέλεν, αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι στην ηγεσία της Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου προέδρου, λέγοντας ότι υπήρξε «μία φωνή σοφίας» και «ένα σταθερό χέρι» σε μία εποχή αναστάτωσης στις αγορές.

«Ο Μπεν Μπερνάνκι υπήρξε παράγοντας σταθερότητας για την αμερικανική οικονομία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η δουλειά της Fed, τόνισε ο Ομπάμα, δεν είναι περιορίζεται στη νομισματική πολιτική. «Όλος ο κόσμος προσβλέπει στη Fed για ηγεσία και καθοδήγηση» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη Γιέλεν, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η επιλογή του έγινε έχοντας κατά νου το διπλό ρόλο της κεντρικής τράπεζας για την τιθάσευση του πληθωρισμού και την αύξηση της απασχόλησης.


«Η Γιέλεν είναι δεσμευμένη σε αυτό το διπλό καθήκον» υπογράμμισε ο Ομπάμα, λέγοντας ότι η υποψήφια για την ηγεσία της Fed καταλαβαίνει το ανθρώπινο κόστος που έχει η αδυναμία εύρεσης εργασίας.

«Η Τζάνετ Γιέλεν ξέρει να 'χτίζει' συναινέσεις και να ακούει διαφορετικές απόψεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τη Γερουσία να επικυρώσει «χωρίς καθυστέρηση» το διορισμό της.

Εντούτοις, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα, θεωρώντας ότι η Τζάνετ Γιέλεν είναι υπερβολικά φιλελεύθερη (liberal).

«Η κ. Γιέλεν ανήκει στη φιλελεύθερη σχολή σκέψης, βάσει της οποίας ο καλύτερος τρόπος για να χειριστούμε τις δημοσιονομικές προκλήσεις του έθνους μας είναι να ρίξουμε περισσότερα χρήματα σε αυτές», δήλωσε ο τεξανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν.

«Η εμμονή στα πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας είναι ο λόγος που το έθνος βρίσκεται σήμερα σε αυτήν τη δημοσιονομική συμφορά και το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι έναν ηγέτη στο τιμόνι της Fed που να στοχεύει σε περισσότερη ποσοτική χαλάρωση, η οποία βλάπτει την οικονομία μας», πρόσθεσε ο Κόρνιν.

Η Γερουσία, πάντως, ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς του Μπαράκ Ομπάμα.

Εν αναμονή της Γέλεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να προτείνει την Τζάνετ Γέλεν για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Εφόσον η υποψηφιότητα εγκριθεί από τη Γερουσία, η Γέλεν θα αντικαταστήσει τον Μπεν Μπερνάνκι, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι ομάδα 200 ακαδημαϊκών είχαν απευθύνει «συστατική επιστολή» στον πρόεδρο Ομπάμα υπέρ της Τζάνετ Γέλεν.

Μεταξύ των ονομάτων που υπέγραφαν την επιστολή ήταν ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς και η πρώην επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ομπάμα, Κριστίνα Ρόμερ.

Οι ακαδημαϊκοί ζητούσαν από τον πρόεδρο να επιλέξει την Γέλεν, παραθέτοντας τρεις βασικούς λόγους: έχει εντυπωσιακά ακαδημαϊκά προσόντα και έχει υπάρξει σε κορυφαίες θέσεις, όπου κατάφερε να διαπρέψει.

Επίσης, κατανοεί σε βάθος την κατάσταση στην αγορά εργασίας και τους λόγους που σήμερα δεν δημιουργείται επαρκής αριθμός θέσεων εργασίας.

Τέλος, θεωρούν ότι δεν συνδέεται άμεσα με μία ομάδα συμφερόντων και άρα είναι διατεθειμένη να εξετάσει κάθε ζήτημα από πολλές οπτικές γωνίες.

 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=533918
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ