2013-10-10 11:31:07
Φωτογραφία για Τι απέφερε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Και τέταρτος φόρος μειώνεται. Μετά το χαράτσι στα ακίνητα, το φόρο εισοδήματος στα ενοίκια και τον ΦΠΑ στην εστίαση προς μείωση οδεύει και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι μειώσεις στους τρεις προηγούμενους φόρους θεωρούνται... από το υπουργείο Οικονομικών σε γενικές γραμμές πετυχημένες επιτρέποντας στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι θα γίνει δεκτό και το αίτημα για μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε την 1η Αυγούστου. Ο συντελεστής μειώθηκε από το 23% στο 13% και η απώλεια εσόδων που υπολόγισε το υπουργείο Οικονομικών ήταν 130 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες ενδείξεις από την πορεία των εσόδων του ΦΠΑ είναι ότι η απώλεια θα είναι μικρότερη, γεγονός που δείχνει ότι το μέτρο μάλλον έχει πετύχει. Τον Σεπτέμβριο, πρώτο μήνα στον οποίο καταγράφηκαν οι επιπτώσεις από τη μείωση του φόρου (υπεβλήθη περιοδική δήλωση ΦΠΑ από τις ΑΕ που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης), τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό το ποσοστό της αύξησης, τα συνολικά φορολογικά έσοδα παρουσίασαν τον περασμένο μήνα αύξηση κατά 8,3% σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Η αύξηση αυτή οφείλεται και στην καλύτερη των προβλεπόμενων πορεία των εισπράξεων από τον ΦΠΑ.


Φέτος μειώθηκε και το χαράτσι. Από Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μετονομάστηκε σε Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) και μειώθηκε κατά 15%. Οι εισπράξεις από το χαράτσι ήταν ούτως ή άλλων υψηλές και η μείωσή του ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εισπραξιμότητα του φόρου. Όπως σημειώνει και ανώτερος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ το χαράτσι έχει πλέον «χωνευτεί» από τους φορολογούμενους και πληρώνεται από τους περισσότερους.

Ο τρίτος φόρος που μειώθηκε ήταν ο φόρος εισοδήματος από τα ενοίκια για τους περισσότερους φορολογούμενους. Καθιερώθηκε από τα φετινά εισοδήματα αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων με συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υψηλότερο εισόδημα. Για τους φορολογούμενους που έχουν χαμηλό εισόδημα μόνο από ενοίκια η αλλαγή αυτή οδηγεί σε επιβάρυνση. Ωστόσο, για την πλειονότητα των ιδιοκτητών, οι οποίοι εκτός από τα ενοίκια έχουν και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή ελευθέριο επάγγελμα, η αλλαγή αυτή οδηγεί σε μείωση του φόρου. Και αυτό διότι με το προηγούμενο σύστημα το εισόδημα από ενοίκια προστίθετο στο εισόδημα από άλλη πηγή και φορολογούνταν με συντελεστή πάνω από 10%. Τα αποτελέσματα από αυτήν την αλλαγή θα φανούν στα εκκαθαριστικά του 2014. Ωστόσο, ο στόχος της μείωσης ήταν κατά κύριο λόγο η παροχή ενός κινήτρου στους ιδιοκτήτες προκειμένου να μειώσουν περισσότερο τα μισθώματα που ζητούν.

Από το συνδυασμό της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την παροχής του επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερους φορολογούμενους το ΥΠΟΙΚ ευελπιστεί ότι περισσότεροι φορολογούμενοι θα αγοράσουν φέτος πετρέλαιο και έτσι θα αυξηθούν και τα έσοδα από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών και τον ΕΦΚ. Μένει να δούμε αν αυτές οι προσδοκίες θα φανούν ρεαλιστικές και για την τρόικα η οποία θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του μέτρου.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ