2013-10-10 19:36:19
Φωτογραφία για Γαλλία: Σαρκοζί εναντίον Λεπέν;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Σκληρή Δεξιά εναντίον ακροδεξιάς στην προεδρική εκλογή του 2017 στη Γαλλία ή και νωρίτερα στην περίπτωση που ο θνήσκων πολιτικά Ολάντ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα συναισθανθούν ότι δεν μπορούν να κυβερνούν χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση;

Προχθές ο Σαρκοζί απηλλάγη με βούλευμα από την εμπλοκή στο σκάνδαλο Μπετανκούρ για «μαύρη» χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 και όλοι στο Παρίσι περιμένουν το πολιτικό του «παρών», που σε κάθε περίπτωση θα προκαλέσει αναταράξεις στη σημερινή ηγεσία της γαλλικής Δεξιάς.

Η στιγμή για την επιστροφή του πρώην που φιλοδοξεί να γίνει επόμενος μοιάζει ιδανική: Ο Ολάντ και οι Σοσιαλιστές καταρρέουν δημοσκοπικά και αναμένεται να ηττηθούν σκληρά στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της άνοιξης, με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν να έχει ούριο άνεμο στα πανιά του καθώς είναι ορατή η ανάδειξή του σε δεύτερη δύναμη της χώρας.


Επιστροφή Σαρκοζί σημαίνει σκληρή δεξιά ρητορική, όπως ακριβώς είχε κάνει το 2007 με στόχο να στριμωχτεί το Εθνικό Μέτωπο, μια επιλογή στους αντίποδες της στάσης του Σιράκ που αντιμετώπιζε την ακροδεξιά με σημείο αναφοράς τις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες της Γαλλικής Επανάστασης.

Ομως, εδώ τίθεται ένα κρίσιμο πολιτικό ερώτημα: Αν το 2007 τα θέματα που κυριαρχούσαν ήταν η μετανάστευση και η εγκληματικότητα-παραβατικότητα στα προάστια των μεγάλων πόλεων, σήμερα κυριαρχούν η σκληρή αδιέξοδη λιτότητα και οι κοινωνικές της παρενέργειες.

Στο πεδίο αυτό ο Σαρκοζί δεν έχει επιχειρήματα, καθώς φέρει ο ίδιος την ιστορική ευθύνη της άνευ όρων συνθηκολόγησής του στη Μέρκελ τον Ιούνιο του 2010, από την οποία δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να απεγκλωβιστεί ο Ολάντ.

Το 2007 με σκληρή «ματσό» ρητορική απειλούσε ότι θα καθαρίσει τα προάστια από τους αλήτες, σήμερα όμως το σκληρό προφίλ του είναι τραυματισμένο από τον ρόλο του κομπάρσου της Μέρκελ που ειρωνευόταν τον Μπερλουσκόνι και χλεύαζε τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η επάνοδος του σκληρού Σαρκοζί κινδυνεύει να γίνει μία Οπερετική 18η Μπριμέρ, όπου για να παραφράσουμε τον Μαρξ θα επαναλάβει τον παλιό προεκλογικό εαυτό του ως κακόγουστη φάρσα.

 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=63900716
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ