2013-10-12 02:16:07
Φωτογραφία για Χ. Αθανασίου από Αγρίνιο: «Η Δικαιοσύνη δεν δέχεται εντολές-Αφήστε τη να ολοκληρώσει το έργο της»
Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης κ.Χαράλαμπο Αθανασίου, ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής οι εργασίες της... Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας.

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας που πραγματοποιείται στο Αγρίνιο είναι η πρώτη μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα των δικηγόρων και διεξάγεται σε μια περίοδο που ο χώρος της Δικαιοσυνης έχει αναλάβει το δύσκολο έργο και την ευθύνη να εφαρμόσει τους νόμους και το σύνταγμα με σεβασμό στην δημοκρατία, τους θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανέφερε:«Μετά την ψήφιση του νέου κώδικα περί δικηγόρων η σημερινή είναι μια Ολομέλεια η οποία έχει ξεχωριστή σημασία. Έγινε ένας μεγάλος αγώνας 60 ετών για να αλλάξει ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων και φαντάζομαι αυτό είναι το κύριο θέμα της σημερινής συζήτησης και με πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων βγήκε ένα καλό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές όλοι είναι ικανοποιημένοι, και είναι ένα νομοθέτημα που θα αντέξει στον χρόνο», ενώ συνέχισε λέγοντας:«Ως παλιός δικαστικός είχα πάντα πολύ καλή συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους και με την ολομέλεια και αυτό το συνεχίσαμε και από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υπουργός Δικαιοσύνης
. Είχα τονίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περνά νομοθέτημα που να αφορά τη δικαιοσύνη και ειδικά τους δικηγόρους, που δεν θα τίθεται σε διαβούλευση μαζί τους».

Φυλακές στην Αιτωλοακαρνανία

Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα της ίδρυσης φυλακών στην Αιτωλοακαρνανία, απέφυγε να δώσει σαφή και αρκέστηκε στο να αναφέρει: «Είναι ένα τεράστιο θέμα, κάνουμε έναν γενικότερο σχεδιασμό, θα κάνουμε φυλακές ασφαλείας, θα δούμε πως ακριβώς θα γίνει.Προσπαθούμε παράλληλα να έχουμε μια αποσυμφόρηση των φυλακών με διάφορα νομοθετήματα. Είναι ένα θέμα για το οποίο θα γίνει ένας γενικότερος σχεδιασμός».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Λεωνίδας Υφαντής, καλωσορίζοντας από βήματος τους φιλοξενούμενους συναδέλφους του, καθώς και όλους τους άλλους προσκεκλημένους της Ολομέλειας, υπογράμμισε την σημασία του να διεξάγονται οι εργασίες της Ολομέλειας στην πόλη του Αγρινίου τόνίζοντας ότι:«Το γεγονός γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, γιατί είναι η πρώτη Ολομέλεια μετά το ψήφισμα του νέου κώδικα περί δικηγόρων, ένος καταστατικού χάρτη που χαράζει νέα δεδομένα στην άσκηση της δικηγορίας », ενώ παράλληλα τόνισε πως η επιτυχία του θα εξαρτηθεί κατά πολύ και από τους ίδιους του δικηγόρους στα νέα δεδομένα που θέτει ο κώδικας ».

«Αφήστε τη Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της»

Κατά την ομιλία του αμέσως μετά ο υπουργός δεν παρέλλειψε να αναφερθεί και στις τελευταίες εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή και τις απόφασεις της ελληνικής δικαιοσύνης.Ο ίδιος υπερσπίστηκε τους χειρισμούς του Υπουργείου και τόνισε ότι συνομιλεί με τους δικαστικούς λειτουργούς της δικαιοσύνης αλλά δεν παρεμβαίνει στο έργο τους δίνοντας εντολές:«Η δικαιοσύνη κλήθηκε να διαχειριστεί το θέμα να προστατέψει την Δημοκρατία από τις ακρότητες στα όρια του συντάγματος και των νόμων του κράτους,το νομικό οπλοστάσιο της χώρας ήταν εξαρχής επαρκές και εφαρμόζεται»

Συνέχισε λέγοντας ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του αντι δημοκρατικού ιδεώδους όχι με τα όπλα τους αλλά με αποφασιστικότητα μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας «Η Δικαιοσύνη εκτελεί το έργο της με ταχύτητα, υπευθυνότητα και σθένος. Ένα έργο που ξεκινά με έρευνα και μελέτη και τελειώνει με την απόφαση.Την απόφαση, την νηφάλια την οριστική και αμετάκλητη. Αυτή ήταν και η εντολή του πρωθυπουργού. Μου είπε "ναι" στην ταχύτητα ενεργειών, αλλά όλοι να κινηθούν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Είναι ευκαιρία να δικαιωθούν οι θεσμοί»,ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης συνομιλεί με τους δικαστικούς λειτουργούς ζητά ταχύτητα, συνιστά ψυχραιμία, αλλά δεν δίνει εντολές. Ούτε οι δικαστές δέχονται εντολές».

Την συνεδρίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Μποροδήμος και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Καραγκούνης καθώς επίσης το παρών έδωσαν και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Κατσιφάρας , ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Π.Μοσχολιός, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμάς κ.α.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ως εξής:

12 Οκτωβρίου 2013, ημέρα Σάββατο

Συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας (οδός Παπαστράτου αρ. 53 & Σμύρνης, Α΄ όροφος).

Ώρα 9:30: Ανάπτυξη θεμάτων ημερήσιας διάταξης

«Κώδικας περί Δικηγόρων»

Αρνητικά – Θετικά, Θέματα – Προβληματισμοί, Προοπτική και Στόχοι της Ολομέλειας μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα (συζήτηση – απόφαση)

« Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης σε συνδυασμό με τις επιχειρηθείσες και επιχειρούμενες από την Πολιτεία τροποποιήσεις των Κωδίκων και τις λοιπές νομοθετικές παρεμβάσεις».

Ώρα 14.00: Γεύμα στη λίμνη Τριχωνίδα στο «Κτήμα Πιθάρι».

ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

12 Οκτωβρίου 2013, ημέρα Σάββατο

Συνεδριακή αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας (πρώην Νομαρχία, Ν.Α. Αιτωλ/νίας)

Ώρα 18.30: Συνέχιση εργασιών Ολομέλειας

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Ιωάννη Ατσαλάκη και από επισήμους προσκεκλημένους

Ώρα 19.00: Συνέχιση συζήτησης θεμάτων της ημερήσιας διάταξης

«Ασφαλιστικά Ταμεία: Βιωσιμότητα – Προοπτική»

Ώρα 21.30: Λήξη εργασιών και επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος».

Ώρα 22.00: Δείπνο στον πεζόδρομο ( οδός Αθ. Ραζή-Κότσικα).

ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

13 Οκτωβρίου 2013, ημέρα Κυριακή

Ώρα 10.30: Συνέχιση εργασιών Ολομέλειας

«Φορολογικά θέματα δικηγόρων μετά τις νέες ισχύουσες φορολογικές διατάξεις σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων»

«Επιστροφή στις Αρχές και στις Αξίες της Δικαιοσύνης» και «Ο θεσμικός ρόλος και η δεοντολογία του δικηγορικού λειτουργήματος (και μετά το νέο Κώδικα)»

Ώρα 13.00: Πέρας εργασιών Ολομέλειας. Συμπεράσματα του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Ιωάννη Αδαμόπουλο, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ώρα 14.00: Παράθεση γεύματος στην ακτή Τουρλίδας Μεσολογγίου.
cityvoice.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ