2013-10-13 10:36:14
Φωτογραφία για Ανησυχία στην Κρήτη - Μπαράζ μετασεισμών μετά τα 6,3 Ρίχτερ στα Χανιά
Ανησυχία επικρατεί στην Κρήτη, μετά τα 6,3 Ρίχτερ που αναστάτωσαν το νησί το μεσημέρι του Σαββάτου, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χανίων και Αντικυθήρων.Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε όλο το νότιο τμήμα της χώρας, έθεσε υπ' ατμόν τις υπηρεσίες, κυρίως του νομού Χανίων, οι οποίες καταγράφουν ζημιές σε δημόσια κτίρια και σχολεία, ενώ κλειστό για προληπτικούς λόγους μένει σήμερα το φαράγγι της Σαμαριάς.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα μία 75χρονη στο Ελος Κισσάμου βρήκε το σπίτι της συντρίμμια, καθώς κατέρρευσε το βορειοδυτικό τείχος και μέρος της οροφής του, στη συνοικία Μπερθιανά όπου έμενε μια γυναίκα με το γιο της. Τη στιγμή του σεισμού και οι δύο ένοικοι έλειπαν ευτυχώς από το σπίτι και κανείς από τους δύο δεν τραυματίστηκε. Τον σεισμό μεγέθους 6,3 της Κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρου, διαδέχτηκαν δεκάδες μετασεισμοί, μικρότερου μεγέθους από 2,4 μέχρι 4,3 Ρίχτερ.


Εκτός των κατολισθήσεων, των ρωγμών και μικρών ζημιών που έγιναν από πτώση αντικειμένων σε σπίτια, και τον πανικό που οδήγησε έναν άνδρα να κάνει βουτιά από το μπαλκόνι του σπιτιού του, δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα, για το μέγεθος του σεισμού.

Σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας του νομου Χανιων παρουσια του καθηγητη κ. Λεκκα αντιπροεδρου του Οργανισμου Αντισεισμικου Σχεδιασμου και Προστασιας, ενώ κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν εντοπίσει ρωγμές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το 28213 40100 ώστε να γίνει καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Πήδηξε από το μπαλκόνι την ώρα του σεισμού

Με ψυχραιμία αντέδρασαν στην πλειοψηφία τους οι κρητικοί στα 6,ε Ρίχτερ που ταρακούνησαν όλο το νησί.Με εξαίρεση έναν ηλικιωμένο, που πάνω στον πανικό του, πήδηξε από τον πρώτο όροφο του σπιτιού του, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαρά, δεν σημειώθηκαν άλλα προβλήματα.

Κατολισθήσεις έγιναν στο Φαράγγι στο Θέρισσο, όπου μάλιστα ένα λεωφορείο «εγκλωβίστηκε» με 50 επιβάτες, χωρίς όμως κανείς να πάθει το παραμικρό, όπως και στο Βλήτος Παλαιόχωρας.

Επίσης έσπασαν τζαμαρίες και αγωγοί ύδρευσης στην παλιά πόλη των Χανίων, και έπεσαν μάρμαρα από μπαλκόνια παλαιών κτισμάτων.Στη συνοικία Χαλέπας έπεσε τμήμα οροφής από εγκαταλελειμμένο σπίτι, όπως και από εταιρία αναψυκτικών στη λεωφόρο Σούδας.

Στην Παλιά Πόλη των Χανίων δόθηκε εντολή να ανοίξουν όλες οι αλυσίδες, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Αναστάτωση προκλήθηκε και στο γήπεδο του Ναυστάθμου, καθώς την ώρα του αγώνα Ασπίδα - Ροδωπού, φίλαθλοι και παίκτες έντρομοι κατάλαβαν το σεισμό και πετάχτηκαν από πάγκους και εξέδρες.

Στην περιοχή της Κισάμου που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές ωστόσο στο δρόμο βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και του Δήμου προκειμένου να καταγράψουν τυχόν προβλήματα.

Ξεκινούν έλεγχοι σε κτίρια

Η αντιπεριφέρεια Χανίων ξεκινά άμεσα ελέγχους σε δημόσια κτίρια και σχολεία. Την ίδια ώρα κλείνει το φαράγγι της Σαμαριάς, για προληπτικούς λόγους ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης των Χανίων.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν εντοπίσει ρωγμές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το 28213 40100 ώστε να γίνει καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Όπως έγινε γνωστό οι κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν εντοπίσει τυχόν ρωγμές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 28213 40100 προκειμένου να τις αναφέρουν ώστε να γίνει καταγραφή της κατάστασης.

Κλείνει το φαράγγι της Σαμαριάς

Μετά τα 6,4 Ρίχτερ καθώς και με το δεδομένο ότι ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις, αποφασίστηκε να μην επιτραπεί σήμερα Κυριακή η είσοδος στον εθνικό δρυμό.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας του νομού Χανίων, με την παρουσία του αντιπροέδρου του οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, αύριο θα επανεκτιμηθεί η εξέλιξη του φαινομένου και θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις.

Κόκκινο νερό μετα το σεισμό και μίνι τσουνάμι

Ανησυχία έχει προκληθεί σε κατοίκους της Νέας Χώρας στα Χανιά από το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες τρέχει από τις βρύσες τους νερό με χώμα. Συγκεκριμένα, το κόκκινο από χώμα νερό άρχισε να τρέχει από τις βρύσες, μετά το σεισμό ενώ ένα ανεπαίσθητο παλιρροιακό κύμα, ελάχιστων εκατοστών κατέγραψαν παλιρροιογράφοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Πηγή: cretalive-flashnews
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ