2013-10-14 13:31:01
Φωτογραφία για Γιατί οι Γερμανοί επέλεξαν την Πάτρα για την τράπεζά τους
Το γερμανικό... ΙΟΒΕ σε τελευταία έκθεσή του (έχει συνταχθεί από 16 «σοφά μυαλά» του DIW-Berlin – Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών) κάνει λόγο για ανάγκη «χαλάρωσης» των όρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης με παράλληλη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μία απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής, που θα μπορούσε να πάρει και 10 ή 15 χρόνια. Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Ακόμη και αυτό το πόρισμα των «σοφών» έχει οικονομικό… υπόβαθρο και μελλοντικές οικονομικές σκέψεις. Μάλιστα στο μυαλό των σοφών εμπεριέχεται και η Πάτρα, και γι αυτό έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στην περιοχή.

Ο Christian Dreger -επικεφαλής οικονομολόγος του DIW- είναι, αν μη τι άλλο, ειλικρινής και ευθύς ως προς τις προθέσεις της πλευράς του. Κατά την περίοδο προσαρμογής μιας οικονομίας (σ.σ. όπως η ελληνική) πρέπει να γίνουν θυσίες. Ομως μια τέτοια πολιτική δεν μπορείς να την εφαρμόζεις επί μακρόν όταν έχεις απέναντί σου την αντίδραση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Για αυτό θα πρέπει να χαραχθεί μια πολιτική πιο αποτελεσματική.


Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες θα ήταν μία λύση ελκυστική για τους επενδυτές, παραδέχεται ο καθηγητής πανεπιστημίου και υπεύθυνος του τμήματος για Θέματα Διεθνούς Οικονομίας. Αλλά και η πρόσβαση σε δάνεια με χαμηλό τόκο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προφανώς πρότυπο για τη χρηματοδότηση οι Γερμανοί θεωρούν την κρατική τράπεζά τους Kreditanstalt fur Wiederaufbau/, τη γνωστή μας KfW/ Τράπεζα Ανασυγκρότησης, με την οποία η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία για τη σύσταση ενός ελληνικού ταμείου, που θα έχει ανάλογους στόχους. Αποτελεί δε κοινό μυστικό, πως... πρότυπο για το Βερολίνο είναι η δημιουργία-λειτουργία ΕΟΖ στο παράδειγμα της Πολωνίας.

Στο πλαίσιο αυτής της γερμανικής προσπάθειας εντάσσουν τραπεζικοί παράγοντες την προώθηση της λειτουργίας καταστημάτων Stadtsparkassen στην ελληνική αγορά. Μάλιστα προ ημερών αντιπροσωπεία του δικτύου επισκέφθηκε τον υπουργό Οικονομικών, θέτοντας εκ νέου το αίτημα για αδειοδότηση σε Πάτρα και Κατερίνη. Είναι γνωστό πως ο σχεδιασμός των Γερμανών προβλέπει τη δημιουργία δικτύου αρχικά με πέντε καταστήματα (σε Πάτρα, Κατερίνη με βλέψεις για Κιλκίς, Βέροια και Καλαμάτα).

Ο λόγος που οι Γερμανοί επικεντρώνονται σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, ΚΔ Μακεδονία (όπου μένουν πολλοί πρώτης και δεύτερης γενιάς Ελληνες εργάτες στη Γερμανία) και Πάτρα (σημαντικότατη διαμετακομιστική πύλη), Καλαμάτα (επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης και τομείς πρωτογενούς παραγωγής στην Πελοπόννησο) είναι προφανής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκπρόσωποι του γερμανικού τραπεζικού ομίλου Sparkassen, που αποτελεί τον φορέα μέσω του οποίου συνεργάζονται 423 ανεξάρτητες τοπικές τράπεζες της Γερμανίας, έχουν ήδη επισκεφθεί την Καλαμάτα από το Πάσχα διερευνώντας την τοπική αγορά. Απομένει και η επίσκεψη στην Πάτρα.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ