2013-10-14 14:15:05
Φωτογραφία για Ο σημερινός (αντι)οικονομικός φαύλος κύκλος
Γράφει ο Δημήτρης Αντωνιάδης

Κάθε κράτος δανείζεται χρήματα για οικονομική ανάπτυξη προς την αύξηση της δυνατότητας ικανοποίησης ατομικών και κοινωνικών αναγκών.

Ο δανεισμός δεν είναι κακός εφόσον πηγαίνει στην ανάπτυξη και την δημιουργία συνθηκών πραγματικής οικονομίας (Πραγματική οικονομία σημαίνει ότι υπάρχει αναλογία παραγωγής κατανάλωσης. Αναπτύσσεται η παραγωγή προϊόντων ή/και παροχή υπηρεσιών που δημιουργεί καθαρά έσοδα αναγκαία για την κάλυψη βασικών κρατικών αναγκών).

Από τη στιγμή, όμως, που το ίδιο το κράτος και η πολιτική εξουσία έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται τα δημόσια κεφάλαια σε ένα κομματο-κεντρικό συνταγματικό πλαίσιο η κατάχρηση είναι αναπόφευκτη.

Όταν η κατάχρηση γίνεται επί δανεικών όλο και περισσότερα δανεικά γίνονται απαραίτητα. Όσο περισσότερα τα δανεικά, τόσο μεγαλύτερη η κατάχρηση (σε ανάλογα πολιτικά, και επιχειρηματικά επίπεδα).


Από τη στιγμή που υπάρχει παραοικονομία σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα φοροδιαφυγής. Αφού η κομματική εξουσία είναι υπεύθυνη για την θέσπιση νόμων, άρα αυτή πρώτη επωφελείται από τη δυνατότητα αυτή.

Η δημιουργία της παραοικονομίας σε συνδυασμό με την απαγόρευση χρήσης της έχουν σαν αποτέλεσμα την απομόνωση κεφαλαίων τα οποία χαρακτηρίζονται ως ‘μαύρα’. Όσο τα χρήματα αυτά περιθωριοποιούνται και δεν συμμετέχουν στον οικονομικό μηχανισμό μηδενίζεται η αξία τους αυξάνοντας την ανάγκη σε νέο κρατικό δανεισμό στον χρόνο.

Άρα, είναι λογικό, όταν ο περεταίρω δανεισμός δεν είναι εφικτός το κράτος να στρέφεται σε αυστηρούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς προσπαθώντας να εξισορροπήσει το δημόσιο έλλειμμα που πάντα αυξάνεται λόγο κατάχρησης.

Συμπέρασμα:

‘Η πολιτική εξουσία, πρώτη, καταχράζεται δανεικά και φτιάχνει ‘μαύρο χρήμα’ …και στη συνέχεια, καθώς δεν μπορεί να καταχραστεί άλλο, το κυνηγάει!!!’Αυτός είναι ο σημερινός, οικονομικός φαύλος κύκλος με κέντρο τον δανεισμό, ακτίνα την κατάχρηση (η οποία ‘φτιάχνει’ μαύρο χρήμα) και περίμετρο τους αυστηρούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς (πόθεν έσχες, υψηλή φορολογία), ο οποίος δημιουργεί οικονομικό αδιέξοδο και κατ’ επέκταση, οικονομική, πολιτική, και κοινωνική αστάθεια.
logioshermes
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ