2013-10-15 20:38:04
Φωτογραφία για Διαθέσιμα Ποιοτικά και Ποσοτικά Στοιχεία για τα Τεχνικά Έργα που έχουν εκτελεστεί στην Περιφέρεια Αττικής κατά τη χρονική περίοδο  2003 - 2012
Σε συνέχεια του πρόσφατου Δελτίου Τύπου μας (07.10.2013 - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ) παραθέτουμε ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τα έργα αυτά. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής, με την τωρινή αλλά και την προηγούμενη μορφή της, έχει υλοποιήσει 963 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,12 δις Ευρώ. Η χρηματοδότηση προήλθε κατά μεγάλο μέρος - και συγκεκριμένα 398,7 εκατομμύρια Ευρώ - από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και των Νομαρχιών, που συμπλήρωσαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση του οποίου ανήλθε συνολικά στα 510,9 εκατομμύρια Ευρώ και που απορροφήθηκε με ταχύτατες διαδικασίες και σε πείσμα των καιρών, των αγκυλώσεων και της γραφειοκρατίας.

Πάνω από όλα, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Περιφέρεια από δικούς της πόρους ήρθε να καλύψει για άλλη μια φορά το κενό της κεντρικής διοίκησης. Μόνο 76,9 εκ. προήλθαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 136,5 εκ. από πόρους τρίτων.


Ουσιαστικά, υλοποιήθηκε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα δράσεων με σκοπό πάνω και πρώτα από όλα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αττικής και τη δημιουργία υποδομών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία, έγινε προσπάθεια να δοθεί βάρος ανάλογο προς την έκταση, τον πληθυσμό και τις ανάγκες κάθε τομέα – ενότητα της Περιφέρειας. Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι το μεγαλύτερο μέρος των 40 έργων που πραγματοποιήθηκαν από το ΠΔΕ αφορούσαν στη Δυτική Αττική, μια πολύπαθη περιοχή, στην οποία δόθηκε προτεραιότητα προκειμένου να ενισχυθεί το δίκτυο των υποδομών, οι οποίες παρουσίαζαν σοβαρότατες ελλείψεις.

Αναλυτικότερα, το σύνολο των έργων συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τις περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας, προσφέροντας λύσεις στους παρακάτω τομείς:

► στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, (σύνολο προϋπολογισμών: 336,3 εκ €). Τα έργα αυτά αποτέλεσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Συγκεκριμένα, το έτος 2011 το ποσοστό κάλυψης Δήμων που αντιμετώπιζαν προβλήματα από πλημμύρες ήταν περίπου 70% και ο στόχος είναι να επιτευχθεί άμεσα σχεδόν απόλυτο ποσοστό κάλυψης (σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, αφού το πλημμυρικό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, πολυδαίδαλο και εμπεριέχεται σε ένα συνολικό και γενικευμένο σχεδιασμό πολλών εμπλεκομένων φορέων).

► στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών (σύνολο προϋπολογισμών: 24,3 εκ €)

Ένα κομβικό ζήτημα είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής παιδικών σταθμών. Μέσα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα μείζων και κοινωνικά ευαίσθητο πρόβλημα. Ιδιαίτερα, σήμερα που η ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται κάτω από δύσκολές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η ύπαρξη χώρων φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών της αποτελεί πρώτη και κύρια προτεραιότητα.

► στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αποχέτευσης των υγρών αποβλήτων της Αττικής και της ύδρευσης περιοχών που κατ’ επανάληψη αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα και πλήττονταν από την ύπαρξη βόθρων (σύνολο προϋπολογισμών: 145,1 εκ €)

► στην κατασκευή οδικών αξόνων περιφερειακής και υπερτοπικής εμβέλειας, (σύνολο προϋπολογισμών: 265 εκ €). Βασικός στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, το θέμα της οδικής ασφάλειας. Η επιτυχής αντιμετώπισή του αφορά άμεσα όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου της Αττικής. Αφορά την ασφάλειά τους, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τη συντόμευση του χρόνου μετακινήσεών τους, με δυο λόγια συντείνει στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

► σε στοχευμένες αναπλάσεις που αποσκοπούν στη περιβαλλοντική αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας (σύνολο προϋπολογισμών : 144 εκ €)

Σε μια εποχή που θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας αναδεικνύονται σε μείζονα και η ανάγκη για την ύπαρξη χώρων πρασίνου στο πολύπαθο και «τσιμεντοποιημένο» λεκανοπέδιο Αττικής καθίσταται απολύτως επιτακτική, η Περιφέρεια Αττικής χάρη στη σταθερή πολιτική της βούληση, αλλά και την αρτιότητα της τεχνογνωσίας των στελεχών της επιβλέπει και υλοποιεί έργα πνοής.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι δεν γίνεται περιορισμός στις τυπικές τεχνικές ανάπλασης και περιβαλλοντικής βελτίωσης, αλλά δοκιμάζονται καινοτόμες τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν πιλοτικά για την προστασία, αναβάθμιση και βελτίωση του τοπικού Αστικού ιστού των Δήμων με την αξιοποίηση των υπαιθρίων χώρων κάθε κατηγορίας και κλίμακας σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

► σε λιμενικές υποδομές, σε σημεία που διαπιστωμένα χρήζουν επέμβασης

(σύνολο προϋπολογισμών: 11,2 εκ €)

► στην κατασκευή κτιριακών έργων (σύνολο προϋπολογισμών: 137 εκ €)

Πέραν των άλλων ενισχύεται η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων και γίνεται συντήρηση – εκσυγχρονισμός υφισταμένων, τόσο όσον αφορά στην κτιριακή υποδομή τους, όσο και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν, στηρίζοντας έμπρακτα τη νεολαία.

► στην κατασκευή αθλητικών έργων, ένα τομέα για τον οποίο δεν υπάρχει καμία κοινοτική χρηματοδότηση (σύνολο προϋπολογισμών: 20,5 εκ €)

► στην κατασκευή έργων που αποσκοπούν στην προαγωγή του πολιτισμού μέσω της αποκατάστασης θεάτρων, μουσείων κλπ.

(σύνολο προϋπολογισμών: 5,8 εκ €)

► στη χρηματοδότηση μελετών, καινοτόμων στην πλειοψηφία τους που αντιμετωπίζουν πολλά και διαφορετικής υφής θέματα

(σύνολο προϋπολογισμών: 23,3 εκ €)

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός δήλωσε σχετικά: «Εμείς δεν δειλιάζουμε μπροστά στις προκλήσεις και δεχόμαστε να αναλάβουμε το ρίσκο επίτευξης δύσκολων στόχων και υλοποίησης μεγαλεπήβολων οραμάτων. Δεν μένουμε όμως στην παρελθοντολογία. Συνεχίζουμε το έργο μας. Έτσι μάθαμε. Έτσι συνηθίσαμε. Και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ