2013-10-15 20:57:03
Φωτογραφία για Οι Βρετανοί κατασκευαστές θέλουν παραμονή στην ΕΕ
Οχτώ στους δέκα κατασκευαστές στη Βρετανία θα επέλεγαν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ εάν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα, σύμφωνα με χθεσινή (14 Οκτωβρίου) έρευνα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το μεγαλύτερο εμπορικό όργανο του κατασκευαστικού τομέα (EEF), διαπίστωσε ότι το 85% των ερωτηθέντων θα επέλεγε να παραμείνει στην ΕΕ σε περίπτωση δημοψηφίσματος.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα ¾ των εταιρειών πιστεύουν πως η Βρετανία θα πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει την Ευρώπη συνολικά αντί να επιδιώκει ειδική μεταχείριση για την ίδια.

Ο διευθυντής της EEF Terry Scuoler, είπε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κατασκευαστές θέλουν να μείνουν σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ και φοβούνται την οικονομική κατάρρευση σε μια δυνητική αποχώρηση.

«Η Βρετανία δεν πρέπει να παίζει με το μέλλον της στην Ευρώπη. Το διακύβευμα είναι τεράστιο», είπε.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron έχει υποσχεθεί την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων Λονδίνου και Βρυξελλών και εν συνεχεία να διεξάγει δημοψήφισμα μέχρι το 2017 για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους ευρωσκεπτικιστές αντάρτες του Συντηρητικού του κόμματος και να αντιμετωπίσει παράλληλα το Κόμμα Ανεξαρτησίας, που κάνει έκκληση για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, προσελκύοντας μεγάλο κομμάτι των οπαδών του Cameron.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα για την κυριακάτικη εφημερίδα Mail, διαπιστώθηκε ότι το 46% των ψηφοφόρων θα επέλεγε την έξοδο από την ΕΕ εάν γινόταν δημοψήφισμα τον επόμενο χρόνο, 38% θα επέλεγε παραμονή ενώ το 16% είναι αναποφάσιστο
. Ακόμη, κάποιοι Συντηρητικοί αντιευρωπαϊστές θέλουν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα νωρίς.

Τα αποτελέσματα βέβαια ήταν διαφορετικά όταν ερωτήθηκαν εάν θα ψήφιζαν τον Cameron εάν εξασφάλιζε υποχωρήσεις από την ΕΕ, με το 47% να λέει ότι θα ήθελε την παραμονή και το 30% την έξοδο.

Σημειώνεται ότι σχεδόν το ήμισυ των βρετανικών εξαγωγών καταλήγουν στην ΕΕ, που συνιστά τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.
euractiv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ