2013-10-15 20:44:03
Φωτογραφία για ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ : ΠΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο Γιώργος Καλαϊτζής φιλοξενήθηκε στο στούντιο της ΟΠΑΠ TV και μίλησε για το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς, την εικόνα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, ενόψει Ευρωλίγκας, το πρωτάθλημα της Basketleague ΟΠΑΠ, την εθνική, και την επιλογή του να κλείσει την καριέρα του στον Δούκα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Για το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού: «Έδειξαν ανέτοιμες οι ομάδες. Αυτό το σκορ θα ταίριαζε περισσότερο στον Παναθηναϊκό αλλά τελικά νίκησε εύκολα ο Ολυμπιακός. Δεν βοήθησε το γήπεδο για το θέαμα κυρίως όμως οι ομάδες έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμες γι αυτό το παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός θα είναι πιο αθλητικός φέτος και με μεγαλύτερο βάθος. Το στοίχημα είναι να προσαρμοστούν οι Αμερικανοί του, και δεν μιλώ μόνο για το αγωνιστικό σκέλος, διότι πρόκειται για παιδιά που έρχονται από διαφορετική νοοτροπία.

Ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να είναι πιο έτοιμος. Νομίζω ότι δεν κυνήγησε πολύ το παιχνίδι
. Οι άδειες κερκίδες και το προβάδισμα, πιθανώς θεωρούν ότι στην έδρα τους μπορούν να πάρουν τον δεύτερο αγώνα, ίσως να τους επηρέασε. Δεν σημαίνει ότι δεν προσπάθησε αλλά δεν έδειξε την ίδια ζέση. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι συνθήκες διεξαγωγής. Καλύτερα να έχεις κόσμο και ας σε βρίζουν. Από το θέαμα αποδείχτηκεπόσο επηρεάστηκαν όλοι. Άστοχα σουτ, δεν έτρεχαν οι παίκτες, εμφανώς επηρεασμένοι από αυτή την κρύα ατμόσφαιρα.

Ίσως κρίνουμε λίγο αυστηρά Λάσμε και Γκιστ αλλά σε σχέση με πέρυσι, ήταν κακοί. Τους κρίνουμε αυστηρά διότι ήταν εξαιρετικοί πριν από λίγους μήνες. Το αβαντάζ στην ρακέτα, τελικά έγινε μειονέκτημα για τον Παναθηναϊκό.

Ο Λοτζέσκι έδειξε ότι γνωρίζει τον ρόλο του. Πολύ συγκεντρωμένος στην αποστολή του, δεν θα πάρει σουτ από τους άλλους και ιδιαίτερα από τον Σπανούλη. Φαινόταν από τα πρώτα φιλικά ότι πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή της ομάδας γι αυτό που χρειαζόταν.

Σημαντικό ρόλο για τον Ολυμπιακό έπαιξε το γεγονός ότι ο προπονητής του κατάλαβε νωρίς πως ο Σπανούλης δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Δικαιούται να κάνει ένα κακό παιχνίδι και η ομάδα έδειξε έτοιμη να το διαχειριστεί. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός περίμενε τα πάντα από τον Διαμαντίδη και του κόστισε.

Θα είναι διαφορετικές ομάδες στις επόμενες υποχρεώσεις τους και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Για την ακρίβεια είμαστε μόνο στην αρχή».

Για το ξεκίνημα των αιωνίων στην Ευρωλίγκα: «Η Ευρωλίγκα είναι ένα πρωτάθλημα που σου δίνει τον χρόνο να διορθώσεις τα λάθη. Ότι είδαμε την Δευτέρα, νομίζω σύντομα θα είναι πολύ διαφορετικό. Άλλωστε Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι ομάδες καταδικασμένες να πρωταγωνιστήσουν και αυτό το γνωρίζουν οι αντίπαλοί τους.

Πιστεύω ότι θα έχουν και φέτος επιτυχημένη πορεία. Έχοντας στον πάγκο τους συγκεκριμένους προπονητές, που δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη, θα τους δούμε πολύ άμεσα να βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι όταν ο κύριος Πεδουλάκης και ο κύριος Μπαρτζώκας ανέλαβαν τις τύχες των αιωνίων, δέχθηκαν από όλους μας σκληρή κριτική. Μετά από τόσα χρόνια, στην αρχή κι εγώ σκεφτόμουν ως φίλαθλος και περίμενα το εύκολο λάθος για να επικρίνω ενώ δεν έβλεπα τις σωστές επιλογές. Θέλω να πω ότι στην αρχή ήταν μεγάλη η ευθύνη και προσπαθούσαν σαφώς να διαχειριστούν τα λάθη. Αποδείχτηκε πως τόσο ο Μπαρτζώκας όσο και ο Πεδουλάκης πέτυχαν απόλυτα. Έδειξαν εξαιρετική δουλειά, ομάδες που όχι μόνο νίκησαν, πήραν τίτλους, αλλά έπαιζαν και συγκεκριμένο μπάσκετ.

Για παράδειγμα, δεν είχα ξαναδεί ομάδα να κάνει δύο τέλεια παιχνίδια σε φάιναλ φορ από τα χρόνια της Μακάμπι το 2004. Ο Ολυμπιακός το πέτυχε. Δόθηκε ευκαιρία στους νέους Έλληνες παίκτες, δόθηκε και στους Έλληνες προπονητές, είναι καιρός να δούμε διαφορετικά πράγματα συνολικά ως μπάσκετ. Στις δομές μας».

Για το πρωτάθλημα της Basketleague ΟΠΑΠ και την διαχείριση της οικονομικής κρίσης: «Το πρωτάθλημα είναι δύο από την μία πλευρά και 12 από την άλλη. Οι 12 παίζουν περισσότερο με τα χρήματα του ΟΠΑΠ και της τηλεόρασης, κάνοντας διαχείριση στα οικονομικά και τα αγωνιστικά. Όποιος κάνει καλύτερηδιαχείριση, θα πετύχει.

Ίσως πιο μπροστά να βρίσκονται ΠΑΟΚ, Άρης και Πανιώνιος. Θα έχουμε πολλά ανταγωνιστικά παιχνίδια και νομίζω ότι αυτό είναι κέρδος για τις ομάδες μας.

Έχουν μπει νέοι παίκτες στους συλλόγους. Άλλοι θα έπαιζαν ούτως ή άλλως. Η κρίση όμως βοήθησε κάποια παιδιά να πάρουν περισσότερο χρόνο ή και την ευκαιρία. Το θέμα είναι να αποδειχτεί πόσο έτοιμος είναι ένας παίκτης, πόσο έχει δουλέψει. Στον αθλητισμό οφείλεις να είσαι έτοιμος. Όποτε έρθει η ευκαιρία, αν θες να μπεις στο κλαμπ των κορυφαίων. Δεν είναι εύκολο. Δεν αρκεί να είσαι καλός. Ας ελπίσουμε ότι η κρίση θα μας δώσει την νοοτροπία να αξιοποιούμε το ταλέντο.

Κάποιοι προπονητές το έκαναν. Όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και κανείς δεν τον αμφισβητούσε. Ο Παπανικολάου έχει περάσει από τον Άρη και δεν έπαιζε. Ίσως η κρίση τους βάλει όλους να σκεφτούν διαφορετικά».

Για την αποτυχία της εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ: «Πιστεύω ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ήταν η καλύτερη επιλογή αυτοί οι 12. Τα αν έρχονται εκ του αποτελέσματος κρίνονται, δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεισφέρει σε κάτι. Πιστεύω ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε στην διαχείριση όλου του τουρνουά . Αποδείχτηκε ότι οι πρώτες νίκες μας ξεγέλασαν. Άλλες ομάδες που εξελίχθηκαν σε έκπληξη, όπως η Φινλανδία ή η Ιταλία μας νίκησαν και αυτές τις ήττες δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε.

Λέγαμε για μετάλλιο λόγω του Ακρόπολις ή κάποιων φιλικών με την Γαλλία όπου ο Πάρκερ μόλις είχε φτάσει από την Αμερική . Μεγάλη διαφορά της εικόνας στα φιλικά και στα επίσημα. Αυτό συμβαίνει. Η Ιταλία και η Φινλανδία κτύπησαν στις αδυναμίες μας. Οι Ιταλοί πήγαν στο ένας εναντίον πέντε και μας κέρδισαν.

Κοιτώντας εκ των υστέρων διαπιστώνεις διάφορα. Λέμε για το αν είχαμε καλή αμυντική ομάδα. Αν για παράδειγμα δίναμε χρόνο σε ένα παιδί όπως ο Καυκής ή ο Μπατής που έχουν τέτοιους ρόλους στις ομάδες τους, θα φωνάζαμε. Έγιναν αρκετά μετά, μεγαλοποιούμε καταστάσεις. Η νοοτροπία είναι διαφορετική των παικτών μας. Πιστεύω ότι η εθνική οφείλει να τραβήξει όλες τις άλλες ομάδες».

Για το μέλλον της εθνικής και του ελληνικού μπάσκετ: «Δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν οι αλλαγές που χρειάζονται. Μακάρι οι αποτυχίες να γίνουν οι αιτία να έρθουν όλες αυτές οι αλλαγές. Προσπαθούμε να φέρουμε το αποτέλεσμα με λάθος τρόπο. Ίσως τελικά το στοιχείο μας να μην είναι η άμυνα. Ίσως να πρέπει να βάλουμε 110πόντους. Γιατί να πρέπει να βάζουμε 45 για να νικήσουμε; Είμαστε από τις λίγες χώρες που έχεις τόσες επιλογές στην 12αδα. Διαθέτουμε ταλέντο.

Είναι πολλοί που παίρνουν επηρεάζουν το κλίμα. Είναι καλό ότι έχουμε πολλούς γύρω από την ομάδα. Στην Ιταλία δεν ασχολούνται τόσο, αλλά η ομοσπονδία έχει έσοδα. Εδώ είμαστε περισσότεροι που ασχολούμαστε με το μπάσκετ. Δεν γίνεται να το αγαπάς και να βρίσκεις μόνο το κακό».

Για την επιλογή να παίξει έναν χρόνο με τον Δούκα στην Β εθνική: «Δεν με απασχόλησε η κατηγορία. Δεν με ένοιαζε αν ήταν Β ή Γ εθνική. Η σκέψη μου ήταν να συμμετάσχω κι εγώ στον οργανισμό των εκπαιδευτηρίων Δούκα. Έχω τρία παιδιά στο σχολείο και γνωρίζω την φιλοσοφία των ανθρώπων με την οποία συμφωνώ. Βλέπω τα παιδιά μου οπότε θέλησα κι εγώ να γίνω μέλος αυτής της ομάδας.

Η πρόταση ήταν τρομερά ενδιαφέρουσα. Έχει τέλειες εγκαταστάσεις και η ομάδα στην Β εθνική δουλεύει ως σύλλογος Α1 ίσως και καλύτερα. Ο Γιάννης Γιαννόπουλος ήταν από τους πρώτους μου προπονητές στον Πανιώνιο και αυτό το διευκόλυνε. Με βρήκε απόλυτα σύμφωνο όλο το πρότζεκτ. Μπορώ να προσφέρω κάποια πράγματα αγωνιστικά αλλά κι έξω από τις γραμμές την εμπειρία μου προς τα καινούργια παιδιά.

Στο πρώτο παιχνίδι είχα την τύχη να παίξω σε ένα πολύ γνωστό μου γήπεδο, αυτό του Περιστερίου, αλλά έψαχνα τον τρίτο διαιτητή.

Δεν αποτελεί πρόβλημα για μένα να προσαρμοστώ στις συνθήκες μίας άλλης κατηγορίας. Δεν ήμουν άλλωστε ο σταρ, οπότε τα ίδια που έκανα σε Παναθηναϊκό ή Κολοσσό, προσπαθώ να κάνω τώρα. Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό και το πρωτάθλημα πολύ ανταγωνιστικό.

Είναι προς τιμή όλων όσοι ασχολούνται με την Β εθνική, το επίπεδο του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχουν χρήματα κρατικά και αυτό είναι καλό. Οι ομάδες να μην εξαρτώνται από το κράτος και να αναπτύσσονται ανάλογα με τις δυνατότητές τους».

Για τους νέους αθλητές: «Υπάρχει χάσμα στο μπάσκετ διότι από νωρίς ασχοληθήκαμε με τα χρήματα, τα αυτοκίνητα και ξεχάσαμε ότι σημασία έχει το ίδιο το άθλημα. Αυτό οφείλουμε να πούμε στα νέα παιδιά και να το αλλάξουμε από την νοοτροπία μας».

Για την καριέρα του: «Κορυφαία στιγμή της καριέρας μου ήταν η κατάκτηση του μουντομπάσκετ εφήβων το 1995. Μία ομάδα που δεν ξέρω αν θα βρεθεί ξανά και Ιούνιο μήνα μαζεύαμε 18.000 κόσμο στο γήπεδο. Οι τίτλοι με τον Παναθηναϊκό ήταν πολύ σημαντικοί για μένα.

Δεν ξεχνώ ποτέ τον Πανιώνιο που μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω επαγγελματίας. Στον Άρη ένοιωσα κάτι από εκείνες τις στιγμές που βλέπαμε στην τηλεόραση όταν τα χαρτάκια γέμιζαν το Αλεξάνδρειο και ο Γκάλης έμπαινε με την ομάδα στο παρκέ. Ανατριχίλα.

Με τον Πανελλήνιο και τον Κολοσσό είχαμε πολλές επιτυχίες αλλά και άσχημες στιγμές. Αυτά συμβαίνουν στον αθλητισμό».

Για τον επίλογο στην διαδρομή του: «Είναι μία ιδιαίτερη χρονιά φέτος. Σταματάω ότι κι αν πει ο Γιάννης Γιαννόπουλος. Θυμάμαι τον Νίκο Γκάλη να σταματά σε ένα ημίχρονο στον αγώνα με τους Αμπελόκηπους. Δεν αξίζει τέτοιο τέλος στον άνθρωπο που οφείλουμε τα πάντα. Χαίρομαι που επιλέγω εγώ τον επίλογό μου.

Μετρώ 19 σεζόν επίσημα ως επαγγελματίας, γιατί έχουμε και τα χρόνια με τα εφηβικά. Κάνω τον 20ο χρόνο φέτος με τον Δούκα και κλείνω την διαδρομή μου».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ