2013-10-16 08:26:02
Φωτογραφία για Ένας στους πέντε Έλληνες δεν έχει επισκεφθεί ποτέ οφθαλμίατρο
«Θολή» φαίνεται ότι είναι η σχέση των Ελλήνων με τους οφθαλμιάτρους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία των ματιών τους. Ένας στους πέντε Έλληνες δεν έχει επισκεφθεί ποτέ στη ζωή του οφθαλμίατρο, ενώ δύο στους πέντε (ποσοστό 42%) δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους. Επίσης, σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών –ηλικιακή ομάδα όπου το γλαύκωμα είναι συχνότερο- μόνο οι μισοί (51%) επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρο ενώ ποσοστό 15% δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την ολοκλήρωση του Προγράμματος ενημέρωσης του Ελληνικού πληθυσμού για τα οφθαλμολογικά προβλήματα που πραγματοποίησαν η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών και οι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis Hellas, δεν είναι αισιόδοξα για τον τρόπο που «βλέπουν» τα θέματα της υγείας των ματιών τους οι Έλληνες.


Κι αυτό, παρά τις επιστημονικές επισημάνσεις ότι οι σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις που απειλούν την όραση αποτελούν πλέον μείζον ιατροκοινωνικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, 516 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζουν πολύ σοβαρές διαταραχές όρασης. Ο φόβος της τύφλωσης αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου μετά το φόβο του θανάτου, καθώς το 70% του συνόλου των πληροφοριών που λαμβάνουμε από το περιβάλλον, απαραίτητες τόσο για τη διαβίωση, όσο και για την ψυχαγωγία μας, προσλαμβάνονται από τα μάτια.

Στην Ελλάδα, τα άτομα με πολύ σοβαρό πρόβλημα όρασης είναι περισσότερα από 25.000 (περίπου 250 ανά 100.000 κατοίκους). Οι αιτίες που οδηγούν σε σοβαρές οπτικές διαταραχές ποικίλουν, όπως ποικίλουν και οι ηλικίες εμφάνισής τους. Οι πιο συχνές είναι το γλαύκωμα, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η αμβλυωπία κτλ, ενώ υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές.

Ωστόσο, η πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών προλαμβάνει ή/ και καθυστερεί τις δυσμενείς τους συνέπειες.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ