2013-10-21 08:06:33
Φωτογραφία για Oμιλία ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην 15η διάσκεψη της Ένωσης Πρωτευουσών Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης
 

«Αγαπητοί Δήμαρχοι,

 

 Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω συγχαίροντας τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Καμίνη, που φιλοξενεί αυτή τη 15η Διάσκεψη της Ένωσης των Πρωτευουσών Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή, αλλά και συναισθηματικά πολύ σημαντικό που μοιράζομαι λίγο χρόνο μαζί σας. Γιατί έχω να εξομολογηθώ σήμερα ενώπιον σας, ότι αν με ρωτούσαν ποια ήταν η πιο παραγωγική και ενδιαφέρουσα περίοδος της πολιτικής μου καριέρας την τελευταία δεκαπενταετία, θα έλεγα ότι είναι ακριβώς η εποχή που ήμουν Δήμαρχος Αθηναίων, καθώς είναι πολύ ιδιαίτερα όσα πράττουν οι Δήμαρχοι για τις πόλεις τους, τις χώρες τους, τους δημότες τους.

Και για κάποιον που έχει εργαστεί για μία πόλη είναι πολύ σημαντικό. Εκτός αυτού, θα σας πω - και είναι μήνυμα προς όλους όσοι εμπνέονται να εμπλακούν στα δημόσια - ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους πολιτικούς αν είχαν περάσει μία περίοδο της ζωής τους υπηρετώντας τους δημότες και τις πόλεις τους.


Δεν σας κρύβω ότι αυτή την περίοδο των οκτώ ετών ως Δήμαρχος Αθηναίων διδάχθηκα και έμαθα τι σημαίνει πραγματικά πολιτική και Δημοκρατία στην πράξη. Είστε εδώ για να υπηρετήσετε ένα σκοπό. Ένα σκοπό που, όπως γνωρίζετε όλοι, έχει ριζώσει πολύ βαθιά στην καρδιά μου και στις καρδιές όλων των Δημάρχων που ξεκίνησαν πριν δεκαπέντε χρόνια.

Πραγματικά μου φαίνεται σαν χθες όταν το 1995 στην Αθήνα κατόπιν πρωτοβουλίας της πόλης της Αθήνας συνυπογράψαμε με τους Δημάρχους του Βελιγραδίου, της Άγκυρας, της Βουδαπέστης, του Βουκουρεστίου, του Κιέβου, του Κισινάου, της Λουμπλιάνας, της Λευκωσίας, της Ποντγκόριτσα, του Σεράγεβου, των Σκοπίων, της Σόφιας, των Τιράνων, της Βιέννης και του Ζάγκρεμπ, την Ιδρυτική Πράξη της Διάσκεψης των Δημάρχων των Πρωτευουσών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως είχα προτείνει να ονομαστεί αυτή η ένωση τότε, προσπαθώντας να σταματήσω τη χρήση του όρου Βαλκάνια.

Ήταν ένα μικρό βήμα με πολύ θετικά αποτελέσματα. Ένα βήμα που άνοιξε το δρόμο σε μία νέα για την εποχή αντίληψη. Τo ιδεώδες της Διπλωματίας των Πόλεων. Ένα βήμα που οδήγησε στην ανάπτυξη της Ένωσης Πρωτευουσών Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ας μην ξεχνάμε, αγαπητοί φίλοι, ότι ο κόσμος το 1995 δεν είχε καμία σχέση με τον κόσμο το  2013. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη παρέμενε μπλεγμένη σε ένα φαύλο κύκλο εθνοτικών συγκρούσεων. Εκείνη την εποχή επαναπροσδιορίζονταν τα εθνικά σύνορα της περιοχής.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ακόμη σε πρώιμη φάση. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη ζούσε ακόμα στο βαλκανικό παρελθόν της, ένα παρελθόν που χαρακτήριζε η έλλειψη εμπιστοσύνης και η μηδενική επικοινωνία μεταξύ των χωρών και των πολιτών της περιοχής.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω το όραμα και το θάρρος που επέδειξαν τότε οι δήμαρχοι του Σεράγεβου και του Βελιγραδίου όταν υπέγραψαν στην Αθήνα την Ιδρυτική Πράξη της Διάσκεψης των Δημάρχων Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρακούοντας τις οδηγίες που έλαβαν από τις κυβερνήσεις τους. Επρόκειτο για πολύ θαρραλέα και συμβολική πράξη.

Αγαπητοί φίλοι,

Η ιδέα της διπλωματίας των πόλεων η οποία ξεκίνησε από την περιοχή μας, από αυτήν την πόλη, έκτοτε αναπτύχθηκε ραγδαία.

Το 2000 ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προσυπέγραψε επισήμως την πρωτοβουλία της Αθήνας για τη διπλωματία των πόλεων. Το 2002 πάλι εδώ στην Αθήνα, μία ιδέα που έδωσε ώθηση στην περιοχή μας έγινε παγκόσμια.

Δήμαρχοι από όλο τον κόσμο  επισκέφθηκαν την Αθήνα για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου και υπέγραψαν εδώ τον Καταστατικό Χάρτη των Αθηνών για τη Διπλωματία των Πόλεων δηλώνοντας έτσι τη δέσμευσή τους στο παγκόσμιο και τοπικό («glocal») ιδεώδες και ίδρυσαν ένα χρόνο αργότερα στη Μόσχα το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Διπλωματίας των Πόλεων.

Όχι, δεν έκανα λάθος. Είπα «glocal». Όλοι γνωρίζετε ότι είναι σύνθεση δύο λέξεων, του «global» και του «local». Εμφανίστηκε έτσι ένας νέος όρος με πολύ ουσιώδες και βαθύ νόημα.

Όποτε δεν είναι σε θέση ή δε μπορούν οι κυβερνήσεις, μπορούν οι πόλεις. Η διπλωματία των πόλεων είναι σημαντική για τη δημιουργία και τη διάδοση μίας νέας έννοιας της ειρήνης, βασισμένης σε κοινές ανάγκες, εμπειρίες και ενδιαφέροντα σε επίπεδο πόλεων.

Από αυτήν την άποψη, ο αθλητισμός και το Ολυμπιακό Ιδεώδες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Η Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων αποτελεί επιπρόσθετο εργαλείο στην εργαλειοθήκη της Διπλωματίας των Πόλεων και η οποία καθιερώθηκε εδώ στην Αθήνα την ίδια χρονιά. Ένας οργανισμός που ακόμη εργάζεται για την προώθηση πρωτοβουλιών που εξυπηρετούν τον σκοπό της Διπλωματίας των Πόλεων.

Είναι Ολυμπιακός θεσμός, επισήμως εγκεκριμένος από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Αθήνας το 2000 στο γενικότερο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων.

Η αρχική ιδέα ήταν οι πόλεις που έχουν διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες να μπορούν να μοιράζονται εμπειρίες και όχι μόνο, αλλά και να ανοίξουν το δρόμο για άλλες πόλεις που θα θελήσουν κάποτε να διεκδικήσουν τη διοργάνωση.

Η παγκόσμια ένωση Ολυμπιακών Πόλεων αποτελεί επιπρόσθετο εργαλείο στην εργαλειοθήκη της Διπλωματίας των Πόλεων και η οποία καθιερώθηκε εδώ στην Αθήνα την ίδια χρονιά.

Σήμερα, η Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων έχει την έδρα της στη Λωζάννη και τη συμβολική, ιστορική έδρα της εδώ, στην Αθήνα.

Φέτος η Διάσκεψή της θα διεξαχθεί στη Λωζάννη συμπίπτοντας με τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Μουσείου.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο κόσμος μας έχει αλλάξει δραστικά αφότου η Διπλωματία των Πόλεων έκανε τα πρώτα της βήματα. Οι περισσότερες χώρες της περιοχής μας εντάχθηκαν στην ΕΕ και αναμένονται κι άλλες.

Σήμερα, η σύγκρουση και η καχυποψία αντικαταστάθηκε από μία κοινή ευρωπαϊκή προοπτική. Πάρτε για παράδειγμα το Βελιγράδι και την Πρίστινα όπου η προοπτική ένταξης στη ΕΕ οδήγησε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το παράδειγμα αυτό υπενθυμίζει σε όλους μας, ότι η Ευρώπη και το σύστημα αξιών που αντιπροσωπεύει είναι το κοινό μας μέλλον.

Ζούμε όλοι σε νέα εποχή και αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις.

Η σύγκρουση, η διαμάχη των πολιτισμών είναι υπεύθυνη που υψώνονται νέα τείχη και διαιρούν την ανθρωπότητα.

Η μετανάστευση δημιουργεί νέες πιέσεις για τη συνοχή της κοινωνίας μας.

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση υποκίνησε ιδέες και κινήματα αντιδραστικά απέναντι στο ιδανικό της διεθνούς συνεργασίας και ολοκλήρωσης.

Το ιδεώδες της Διπλωματίας των Πόλεων διατηρεί τη σημασία του, καθώς κανείς και τίποτα δε μπορεί να σταματήσει τη μη αναστρέψιμη παρόρμηση της ανθρωπότητας να ξεπεράσει τους φραγμούς και να φτάσει την παγκόσμια δυναμική της.

Ο 21ος αιώνας μεταξύ άλλων είναι ο αστικός αιώνας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πάνω από το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως κατοικούν σε πόλεις.

Ο αιώνας κατά τον οποίο οι πόλεις χρειάζονται επειγόντως να βρουν καινοτόμες λύσεις που θα κάνουν τη ζωή πιο ανθρώπινη και βιώσιμη για όλους.

Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να συνεργαστούν και να ανακαλύψουν μαζί νέες πολιτικές λύσεις για αυτές τις νέες προκλήσεις.

Πρέπει να μοιραζόμαστε τους πόρους μας, τις ιδέες μας και να φτιάξουμε νέα δίκτυα συνεργασίας και δημιουργικών ανταλλαγών.

Τη δεκαετία του ’90 η κύρια πρόκληση ήταν να αποκτήσουμε καλή θέληση και να διαδώσουμε το πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης.

Τώρα, κοινή μας αποστολή είναι να καταπολεμήσουμε την ύφεση, να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους, να επενδύσουμε στη δυνατότητα καινοτομίας, να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να κάνουμε τις πόλεις καλύτερους τόπους διαβίωσης.

Ακόμα μία φορά είμαστε ενωμένοι σε αυτήν την αποστολή.

Αγαπητοί φίλοι, κ.κ. Δήμαρχοι, κ.κ. Αντιπρόσωποι των πόλεων,

H Ένωση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης σημείωσε πράγματι σημαντική πρόοδο.

Εξελίχθηκε σε ένα μόνιμο δίκτυο συνεργασίας, προώθησε ζητήματα που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και τη συνεργασία αυτής της πολύ εύθραυστης περιοχής.

Θα ήθελα να αδράξω αυτήν την ευκαιρία και να συγχαρώ τους Δημάρχους για το έργο τους, το όραμά τους και τη δέσμευσή τους στο ιδεώδες «glocal».

Η περιοχή μας έχει πρωτεύουσες που είναι παγκόσμια ονόματα για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Η περιοχή μας έχει τεράστια δυναμική για να καταστεί ο νέος προνομιούχος χώρος για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Συνδέουμε τον πυρήνα με την περιφέρεια της Ευρώπης.

Οι πόλεις μας είναι κόμβοι του εμπορίου με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, την Ευρασία και την Ασία.

Η περιοχή μας έχει σημαντικό ρόλο να παίξει ώστε να φέρει σημαντικούς ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη.

Οι πόλεις μας είναι μείζονες τουριστικοί προορισμοί που επεξεργάζονται μοναδικό πολιτισμικό πλούτο.

Οι πόλεις μας μπορούν να γίνουν καταλύτης για τον επαναπροσδιορισμό του μοντέλου ανάπτυξης όλης της περιοχής.

Απλώς πρέπει να συνεργαστούμε, για να μετατρέψουμε τη συνεργασία μας σε συγκεκριμένα έργα που θα κάνουν τις πόλεις μας και την περιοχή μας φιλικό περιβάλλον για ανθρώπους και επενδύσεις.

Έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει την καλή μας θέληση και φιλία. Και δεν πρέπει  να μείνουμε μόνο εκεί.

Τώρα είναι η ώρα για πράξεις, για δεσμεύσεις και έργα.

Σας ενθαρρύνω, σας παροτρύνω αγαπητοί φίλοι, να αξιοποιήσετε τους υπάρχοντες θεσμούς, διεθνείς οργανισμούς και δίκτυα συνεργασίας για να προωθήσετε τις προοπτικές της περιοχής.

Ο παγκόσμιος θεσμός της Διπλωματίας των Πόλεων είναι εδώ. Και είναι εδώ, για να παράσχει τις απαραίτητες γνώσεις, υποδομές και διεθνή δίκτυα που θα αναδείξουν και θα προωθήσουν την αποστολή της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων είναι εδώ για να παράσχει βοήθεια σε πόλεις που θέλουν να αναπτύξουν το Ολυμπιακό τους όνειρο με μακρά προοπτική.

Η συνεργασία μας μπορεί και πάλι να αποτελέσει υπόδειγμα για τις πόλεις και τις περιοχές όχι μόνο στη γειτονιά μας αλλά και παγκοσμίως.

Είναι στο χέρι σας, κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι να μετατρέψετε αυτή την Ένωση σε πολιτικό φόρουμ που θα παράγει νέες ιδέες, νέες πολιτικές, νέα δίκτυα συνεργασίας προς όφελος της περιοχής μας και του κοινού μας οίκου, της Ευρώπης.

Εξαρτάται από εσάς, τους ηγέτες του ιδεώδους «glocal» να γίνετε το μέλλον για του πολίτες της περιοχής μας, για την κοινή μας ευρωπαϊκή προοπτική.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και σας εύχομαι καλή τύχη στις προσπάθειες αυτής της πολύ σημαντικής συνάντησης.

Σας ευχαριστώ».
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ