2013-10-21 22:54:04
Φωτογραφία για Η IBM δημιούργησε υπολογιστή που λειτουργεί με «ηλεκτρονικό αίμα»
Τις ρηξικέλευθες ιδέες της εφάρμοσε η IBM στη δημιουργία ενός εμπνευσμένου από τη φύση υπολογιστή, ο οποίος τροφοδοτείται με «ηλεκτρονικό αίμα».

Η ερευνητική ομάδα της IBM στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ανέπτυξε έναν υπολογιστή που ψυχραίνεται και τροφοδοτείται με ενέργεια από ένα υγρό, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η λειτουργία του υπολογιστή βασίζεται στην τεχνολογία ροης οξειδοαναγωγής (redox flow), που διοχετεύει έναν υγρό ηλεκτρολύτη στο μηχάνιμα. Ο ηλεκτρολύτης φορτίζεται μέσω ηλεκτροδίων και κατά την κυκλοφορία του στον υπολογιστή απελευθερώνει ενέργεια στα κυκλώματα επεξεργασίας, απομακρύνοντας παράλληλα τη θερμότητα.

Οι επιστήμονες οραματίζονται ότι χάρη στην τεχνολογία τους μια μέρα ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενός petaflop, που σήμερα καταλαμβάνουν την έκταση μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, θα χωρούν στο γραφείο μας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ερευνητής της εταιρίας Bruno Michel, «Θέλουμε να χωρέσουμε έναν υπερυπολογιστή σε έναν κύβο ζάχαρης», προσθέτοντας ότι «Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε παραδειγματική αλλαγή στα ηλεκτρονικά, πρέπει να κινητοποιηθούμε από τον εγκέφαλό μας».

Ο ίδιος είπε ότι «Το 99% του όγκου του υπολογιστή είναι αφιερωμένο στην ψύξη και την τροφοδοσία ενέργειας. Μόνο το 1% χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των πληροφοριών».

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ