2013-10-22 16:51:54
Φωτογραφία για Ο Σημίτης, η κεντροααριστερά, το γερμανικό κόμμα και το όραμα της προεδρίας.
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα.

Τα τηλέφωνα στο Κολωνάκι πήραν φωτιά. Η είδηση διέρευσε από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του πρώην πρωθυπουργού προς τον τύπο, ως αποκλειστική. Ο Κώστας Σημίτης θα είναι από τους μνηστήρες του προεδρικού θώκου την άνοιξη του 2015. 

Συνοδεύτηκε, μάλιστα, και από το κατάλληλο παραπολιτικό. Τα έχει βρει με την αριστερά. 'Ηταν αρκετό για να ξεκινήσει η συζήτηση. Είναι γνωστό ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά γιατί ο καπνός προέρχεται από τη φωτιά, όταν όμως προέρχεται από πυροτέχνημα που σκάει, τότε το πιθανότερο είναι να προκαλέσει θολό τοπίο και φωτιά να μην υπάρχει.

Μπορεί κάποιος να καταλάβει ποιος ωφελείται από το θολό τοπίο αν με προσοχή ελέγξει το πλάνο για να δει ποιος θα τρυπώσει μέσα σ΄αυτό ώστε να μην τον δουν και να νομίζουν πως ήταν εξάρχής. Αυτό τουλάχιστον σκεφτόμουν όταν έκανα τα τηλέφωνα μου στη Κουμουνδούρου για να μάθω.


Όλοι μου απάντησαν το ίδιο ακριβώς, πως ουδεμία συμφωνία έχει γίνει προκειμένου να στηριχτεί ο πρώην πρωθυπουργός στο όραμά του. Ήταν, μάλιστα, τόσο κατηγορηματικοί που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχτεί ο Κώστας Καραμανλής- ο έτερος πρώην πρωθυπουργός- παρά ο Κώστας Σημίτης.

Ψάχνοντας, ανακάλυψα πως υπάρχει μια διόλου ευκαταφρόνητη πτέρυγα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που θα στήριζε Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ψάχνοντας ακόμη περισσότερο, ανακάλυψα ότι ο Κώστας Καραμανλής- όπως τουλάχιστον με πληροφόρησε το περιβάλλον του-γιατί ο ίδιος έχει επιλέξει να μην μιλάει, δεν θα έλεγε όχι σε μια τέτοια πρόταση αρκεί .. Αρκεί να είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευρυμένες δυνατότητες μέσα από την αλλαγή συντάγματος που οι κυβερνώντες ετοιμάζουν. 

Ας επιστρέψουμε, όμως στον Κώστα Σημίτη και το όραμά του για τη Προεδρία της Δημοκρατίας,ένα όραμα που οι δικοί του άνθρωποι έντεχνα προσπαθούν να καλλιεργήσουν με συγκεκριμένες διαρροές στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Κώστα Σημίτης ο οποίος μπήκε στο πλάνο από την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Κανών το Νοέμβριο του 2011. Τότε η Άνγκελα Μέρκελ φανερά εκνευρισμένη με το Γιώργο Παπανδρέου και το δημοψήφισμα ζήτησε να της φέρουν κάποιον πολιτικό από Ελλάδα που να μπορεί να συννενοηθεί.Λέγεται,δε, ότι ανέφερε δυο ονόματα, Κώστας Σημίτης και Λουκάς Παπαδήμος. Η συνέχεια είναι γνωστή.Ο Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε την πρωθυπουργία και ο Κώστας Σημίτης εμφανίστηκε δειλά δειλά.Αρχικά έγραφε άρθρα και αναλύσεις στο ξένο τύπο όπου ζητούσε να βγει η χώρα από την κρίση. Ασκούσε κριτική ως αμόλυντος.

Στη συνέχεια άρχισε τις εμφανίσεις, το συμπόσιο για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάσεις βιβλίων,βόλτες στο Κολωνάκι σε πολιτικά στέκια,περάσματα από τη Βουλή, συνέντευξη σε ημερήσια εφημερίδα, στήριξη στη Κεντροαριστερά. 

Την ίδια ακριβώς εποχή ήταν που ήρθαν και οι πληροφορίες. Οι Γερμανοί βλέποντας τη στροφή Σαμαρά προς την πλευρά των Αμερικάνων είχαν αποφασίσει να φτιάξουν ένα γερμανικό κόμμα. 

Ο γερμανός πρέσβης Βόλφγκανγκ Ντολτ μαζί με τα γερμανικά ιδρύματα που λειτουργούσαν ως think tanks  επιμόρφωσης συνειδήσεων δεν αρκούσαν.Η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε κάτι πιο δραστικό. 

Σήμερα ανακάλυψα ότι το Spiegel σε δημοσίευμα του με τίτλο «Νέα δύναμη από τα Αριστερά», αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια στην «Κίνηση των 58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, επισημαίνοντας πως «για πρώτη φορά από το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1974 δημιουργείται μία ευρεία κίνηση της κοινωνίας των πολιτών».

Όπως σχολιάζει το Spiegel, σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί και ψηφοφόροι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλά μικρά κόμματα τώρα θα μπορούν να έχουν ένα νέο «σπίτι».

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται στη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πως «η κίνηση αυτή μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το πολιτικό αδιέξοδο» και αναφέρεται στο ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2015: «Ο ίδιος θεωρείται ένας εκ των υποστηρικτών της νέας σοσιαλιστικής-φιλελεύθερης Κίνησης. Μπορούν να ωφεληθούν από αυτόν εάν όπως λένε, θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2015. Τώρα το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει περίπου το 6% και ο πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρέπει να "καλωσορίσει" την δημιουργία της Κεντροαριστεράς».

Τέλος, το Spiegel αναφέρεται και στον Νίκο Μπίστη ο οποίος είναι ένα από τα μέλη της Κίνησης των 58, σημειώνοντας: «Ο Νίκος Μπίστης, πάλαι ποτέ υφυπουργός του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ και ένας έκ των εμπνευστών της Κίνησης, επιθυμεί να ακολουθήσει έναν τρίτο δρόμο μεταξύ του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνώντων δεξιών συντηρητικών. Ο Μπίστης υπενθυμίζει ότι η ελληνική πολιτική δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις υπέρ ή κατά της λιτότητας θέσεις. Η χώρα χρειάζεται μία νέα πολιτική ταυτότητα», καταλήγει το Spiegel.

Άραγε έχετε καμία αμφιβολία πλέον για το γερμανικό κόμμα και το όραμα του Σημίτη;;
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ