2013-10-23 07:03:05
Φωτογραφία για Γιατί τα κατοικίδια αναπτύσσουν αποστροφή στη βρώμα;
Αποστροφή στη βρώμα τείνουν να αναπτύσσουν τα οικόσιτα ζώα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δείχνει ότι οι φίλοι τους στην άγρια φύση δεν έχουν τις ίδιες ανησυχίες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Animal Behavior, εξηγεί πώς οι δυσκολίες στη φύση, σε αντίθεση με την άνεση του σπιτιού, επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ζώων.

«Τα οικόσιτα ζώα γενικά αποφεύγουν τα περιττώματα για να μειώσουν τις πιθανότητες παρασιτικής μόλυνσης, ωστόσο αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα άγρια ζώα ανησυχούν περισσότερο για τον κίνδυνο να πεινάσουν παρά για τους καλούς τρόπους», αναφέρει σ ε ανακοίνωση Τύπου ο Patrick Walsh από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Όπως εξηγεί, τα άγρια ζώα ενδέχεται να συνδέσουν τα περιττώματα με την ασφάλεια θεωρώντας πως ένα μέρος στο οποίο έμενε κάποιο ποντίκι για μεγάλο διάστημα αποτελεί καλό καταφύγιο.


Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέλεξαν άγρια ποντίκια από δασικές εκτάσεις στη Βιρτζίνια και τα άφησαν για λίγες ώρες σε ένα κουτί, όπου τους έδωσαν την επιλογή να βρεθούν κοντά σε περιττώματα άλλων τρωκτικών ή όχι.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες διεξήγαγαν το ίδιο πείραμα με φρέσκο και «βρώμικο» υλικό για τη δημιουργία φωλιάς.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα ζώα προτίμησαν να μείνουν κοντά στα περιττώματα και να χρησιμοποιήσουν «μεταχειρισμένο» υλικό για να φτιάξουν τη φωλιά τους, αδιαφορώντας για τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από παράσιτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ποντίκια θεωρούν τα περιττώματα ένδειξη ασφάλειας, αφού προηγουμένως στην περιοχή ζούσε κάποιο άλλο τρωκτικό.

Αντίθετα, τα χαριτωμένα ποντικάκια που πωλούνται στα καταστήματα ζώων είναι πολύ σχολαστικά με την καθαριότητα και γλείφονται με τις ώρες, όπως οι οικόσιτες γάτες.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως όταν δεν τίθεται θέμα τροφής, στέγης και ασφάλειας, τα περισσότερα ζώα προσπαθούν να διατηρούνται καθαρά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ