2013-10-24 11:48:07
Φωτογραφία για Παράταση για το Ελληνικό – Οι νέες κινήσεις ΤΑΙΠΕΔ
Τρία ακόμη ακίνητα του εξωτερικού πρόκειται να βγάλει προς πώληση το αμέσως προσεχές διάστημα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενώ σε παρατάσεις οδηγούνται κι επισήμως οι διαγωνισμοί για... την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού και των ιαματικών πηγών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα ακίνητα του εξωτερικού πρόκειται για τρία ακίνητα σε Ιταλία, Γερμανία και Σερβία, για τα οποία μάλιστα το Ταμείο αναζητεί αυτή την περίοδο και ανεξάρτητο εκτιμητή. Μόνο από το ακίνητο της Ρώμης, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο ήδη από το 1993, τα εκτιμώμενα έσοδα τοποθετούνται στα πέριξ των 14 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο, φιλοξενούσε αρχικά έπαυλη στην οποία είχε εγκατασταθεί στο μακρινό παρελθόν η ελληνική πρεσβεία της Ρώμης και στη συνέχεια το 1956, το ελληνικό Δημόσιο ανήγειρε νέο εξαώροφο κτίριο, μετά την κατεδάφιση της έπαυλης. Το κτίριο ήταν μισθωμένο επί σειρά ετών σε ξενοδοχειακό όμιλο (Hyatt Regency)
. Οσον αφορά το ακίνητο του Ντύσελντορφ, αγοράστηκε από την ΟΣΚ Α.Ε. τον Οκτώβριο του 2007 με σκοπό τη στέγαση ελληνικού δημοτικού σχολείου αλλά έχει δρομολογηθεί η διαδικασία εκποίησής του από τον Δεκέμβριο του 2011. Για το ακίνητο έχει εκφράσει ενδιαφέρον να το αποκτήσει η Υπηρεσία Στέγασης του Δήμου Ντύσελντορφ. Το οικόπεδο επί του οποίου βρίσκεται το κτίριο, βρίσκεται εντός του, και έχει επιφάνεια 1.456 τ.μ.. Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 3.356 τ.μ., κατασκευάστηκε το 1965, σε οικόπεδο 1,5 στρέμματος εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως του δήμου Ντύσελντορφ και είχε παλαιότερα χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη στέγαση της Ιατρικής Ακαδημίας και στη συνέχεια της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας του Κρατιδίου (γραφεία και εργαστήρια).

Οι παρατάσεις

Εν τω μεταξύ, παράταση μέχρι τις 29 Νοεμβρίου έλαβαν κι επισήμως οι ενδιαφερόμενοι για την αξιοποίηση της πρώην έκτασης του Ελληνικού, οι οποίοι είχαν ζητήσει περισσότερο χρόνο από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ετοιμάσουν τους φακέλους για την υποβολή των δεσμευτικών τους προσφορών.

Η αρχική ημερομηνία είχε ορισθεί για το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο η εκ νέου παράταση (σ.σ. συνήθης πρακτική στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ) κρίθηκε απαραίτητη λόγω του όγκου των προσφορών από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους. Για το μεγάλο φιλέτο του Ελληνικού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές (Qatari Diar, η βρετανική London and Regional Properties, η ισραηλινή Elbit και η Lamda Development) έχουν αναζητήσει και έχουν συζητήσει συμμαχίες, ενώ δεν υφίσταται θέμα αποχώρησης, όπως φημολογείτο, για τη βρετανική London and Regional Properties, στελέχη της οποίας βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Επιπλέον, χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία και στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση τεσσάρων ακινήτων ιαματικών πηγών που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (Υπάτης, Θερμοπυλών, Κονιαβίτη Καμένων Βούρλων, Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων), με το ΤΑΙΠΕΔ να δίνει για μία ακόμη φορά παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Αρχισαν τα όργανα για τα 28 κτίρια

Στο άλλο ‘’μέτωπο’’, αυτό του διαγωνισμού για την πώληση κι επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου σε Eurobank Properties AEEAΠ και Eθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, έναντι τιμήματος 261,31 εκατ. ευρώ, μέλη της δημοτικής παράταξης ‘’Ανοικτής Πόλης’’ προτίθενται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενοι έννομο συμφέρον στην προάσπιση εξαιρετικά σημαντικής δημόσιας περιουσίας για την εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ οκτώ κτιρίων εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων. «Η απώλεια πολύ αξιόλογων από πλευράς μεγέθους και θέσης δημοσίων ακινήτων στερεί το κράτος από σημαντικά κτίρια, τα οποία μπορούν λόγω του χαρακτήρα τους να στεγάσουν δημόσιες, δημοτικές και κοινωνικές υποδομές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΤΟΥΡΕ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΤΟΥΡΕ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ